Turpina virzīt akcīzes atcelšanu dabasgāzei • IR.lv

Turpina virzīt akcīzes atcelšanu dabasgāzei

73

FM: grozījumi likumā apdraud starptautiskā aizdevuma programmas izpildi

Saeimas opozīcijas deputāti trešdien ar balsu vairākumu panāca, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli,  kas paredz līdz 2014.gadam atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei.

Komisijas vairākums noraidīja Finanšu ministrijas (FM) un deputāta Aigara Štokenberga  (SCP)  ierosinājumu samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei uz pusi. Deputāti arī vienojās, ka tā daļa akcīzes nodokļa, kas tiks iekasēta līdz likuma grozījumu spēkā stāšanās laikam, tiks atmaksāta atpakaļ.

Kā informē BNS, komisijas sēdē  Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Tautas partija) apliecināja, ka lēkāšana nodokļu politikā nav laba prakse, taču patlaban izveidojusies ārkārtas situācija, jo valsts ekonomiskās situācijas dēļ samazinās iedzīvotāju maksātspēja, savukārt no Latvijas neatkarīgu iemeslu dēļ būtiski kāpj dabasgāzes cena. Tāpēc valstij ir jāmēģina ietekmēt vismaz to siltumenerģijas tarifu daļu, ko tā spēj, proti, akcīzes nodokli, viņš secināja.Arī Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas pārstāvis Uģis Osis pauda viedokli, ka situācija ir dramatiska, jo iedzīvotājiem parādi par siltumenerģiju veidojas ne tikai ziemā par apkuri, bet pat vasarā par silto ūdeni.

Krauklis Ir.lv atzina, ka Saeimas ārkārtas sēde varētu tikt sasaukta 16.augustā, šoreiz opozīcijai “izredzes ir labas”, jo pēdējā balsojumā komisijas sēdē pret neesot balsojis arī ZZS deputāts Ingmārs Līdaka.  “Sliktākajā gadījumā” Saeima šajā sēdē varētu atbalstīt Finanšu ministrijas priekšlikumu uz pusi samazināt akcīzes nodokļa likmi dabasgāzei, bet arī tas būtu ieguvums, uzskata Krauklis.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājas vietnieks Aleksis Jarockis aģentūrai BNS norādīja, ka Saeimas komisijas lēmums atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei apdraud starptautiskā aizdevuma programmas izpildi. "Latvija starptautiskajiem aizdevējiem ir apņēmusies ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei 2010.gadā. Neizpildot programmas nosacījumus, Saeimas deputāti, populistisku mērķu vadīti, apzināti ar šo lēmumu apdraud kopējās programmas izpildi," uzsvēra Jarockis.

Pēc Jarocka teiktā, pārceļot akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei no šā gada 1. jūlija uz 2014. gada 1. janvāri, valsts budžets 2010. gadā neiegūs aptuveni 3,1 miljonu latu un 2011.gadā – aptuveni 9,4 miljonus latu.

"Akcīzes nodokļa dabasgāzei atcelšana vai piemērošanas sākšanas pārcelšana neatrisinās pašlaik esošās problēmas siltumapgādes uzņēmumiem saistībā ar komunālo maksājumu parādu palielināšanos un pašvaldībām sociālo pabalstu izmaksāšanā, kas tiek izmaksāti, lai mazinātu spriedzi iedzīvotāju siltuma parādu jomā, jo dabasgāzes diferencētā tirdzniecības gala tarifa pieauguma dēļ tik un tā būtiski pieaugs siltumenerģijas tarifi. Tajā pašā laikā valsts budžets neiegūs jau pašlaik budžetā ieplānotos ieņēmumus no akcīzes nodokļa par dabasgāzi," paskaidroja FM pārstāvis.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmums par atbalstu gāzes akcīzes nodokļa ieviešanas atlikšanai ir tipisks populisma triks, kura aplamības pakāpe gan izceļas pat uz priekšvēlēšanu perioda fona. Ja šo lēmumu atbalstīs Saeima, tas nākotnē paaugstinās, nevis samazinās apkures izmaksas Latvijas iedzīvotājiem, uzskata ''DnB Nord'' bankas eksperts Pēteris Strautiņš.

Kā norāda Strautiņš, gāzes akcīzes atlikšana padarītu neskaidrākus cenu signālus investoriem, kas plāno būvēt vai rekonstruēt apkures jaudas. Starptautiskas vienošanās rada pienākumu Latvijai paaugstināt atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvaru un apkure vienīgā joma, kur to darīt šobrīd ir ekonomiski pamatoti. Taču ir daudz situāciju, kad izšķiršanās starp biomasu un fosilo kurināmo ir „uz naža asmens”. Viena enerģijas vienība biomasas veidā maksā daudz lētāk, taču ir lielākas investīciju un iekārtu apkalpošanas izmaksas. Akcīzes nodoklim jābūt tādam, lai pamudinātu apkurei izvēlēties ar biomasu darbināmas iekārtas. Jebkādas turpmāk veiktas investīcijas gāzi izmantojošās iekārtās palielina izmaksas, kas nākotnē būs nepieciešamas noteikta AER īpatsvara sasniegšanai. Elektrības vai transporta degvielu ražošanā AER īpatsvara palielināšana ar esošajām tehnoloģijām ir naudas izšķiešana, uzskata Strautiņš.

Pēc viņa domām,  gāzes akcīzes nodoklis nevis jāatliek, bet gan drīzāk jānosaka grafiks tā paaugstināšanai nākotnē.

Jau vēstīts, ka par šī likumprojekta virzību Saeima vairākas reizes lēmuma jau 26.jūlija sēdē. Tā kā šajā sēdē opozīcija sun pozīcijas spēku samērs bija vienāds, tad deputāti, vairākas reizes balsojot, tomēr nepieņēma nekādu lēmumu. Pirmoreiz atjaunotās valsts vēsturē Saeimā izveidojās situācija, ka kvoruma trūkuma dēļ nenotiek Saeimas ārkārtas sēde. Kvoruma trūkums gan bija tikai formāls, jo Saeimas plenārsēžu zālē atradās aptuveni 80 deputāti, taču koalīcijas tautas kalpi nereģistrējās sēdei, tādējādi cenšoties nepieļaut šī likuma grozījumu pieņemšanu.

Komentāri (73)

vismantsk 04.08.2010. 13.29

Akcīzes nodoklis gāzes cenu ietekmētu nebūtiski, jo “Latvijas gāze” dabasgāzi lietotājiem piegādā par stipri lielāku cenu nekā iepērk. Ja “tautas partijai” rūpētu iedzīvotāju maksātspēja, tā piedāvātu kādus risinājumus šī absurda novēršanai!

+23
-1
Atbildēt

0

mary75 04.08.2010. 13.31

Pēc loģikas nākamais solis būtu atcelt arī visus pārējos nodokļus, jo, “tautai dzīve tāpat grūta”.
Tīrākais populisms, ja jau grib kādam atvieglot dzīvi, tad vajadzēja ieviest kādas kompensācijas maznodrošinātajiem, vai ko līdzīgu.
Nesen lasīju, ka Latvijai gāze tiek pārdota dārgāk, kā daudzām citām ES valstīm, kāpēc PLL nemēģinas ko darīt šinī ziņā, ja tā rūpējas par tautu?
Gazpromā un Iterā taču sēž draugi?
Un vēl lasīju, ka uzcenojums, ko uzliek Latvijas gāze, arī milzīgs, it kā 190%, un tur daudzi stipri uzvārās, bet, tur neko aiztikt arī nedrīkst?

+19
-1
Atbildēt

5

    Arija Saleda > mary75 04.08.2010. 15.10

    Dzeri – nu jaunu nodokļu ieviešanas plāns pēc būtības pie mums ir šķībs, nevar aiztikt to tautas daļu kas dzīvo uz izdzīvošanas sliekšņa, jāņem no bagātajiem.
    Un runājot par visu nodokļu atcelšanu, tāpat aligoriski – valsts plāns nākamajiem 10 gadiem izstrādāt vismaz 3 jaunus nodokļus gadā. Šogad tie priekš parasta cilvēka ( īpašuma nodoklis, depozītu nodoklis, akcīze gāzei)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 04.08.2010. 15.26

    Nu bet ko lai dara, ja finanšu situācija ir tāda, kāda ir.
    Bet tāpēc jau rakstīju, ka, pareizāk būtu maznodrošinātajiem maksāt kompensācijas, ne visi ir maznodrošinātie, pietiekami daudz tādu, kas var maksāt.
    Tam, ka nodokļi šķībi un greizi gan jāpiekrīt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 04.08.2010. 15.35

    Man liekas ka tas ir nākamās Saeimas vai Valdības pamatuzdevums saremontēt sačakarēto nodokļu un soc pabalstu sistēmu. Tāds šļupst šajā sakarā vien vienotības programmā, pārējiem pofig vai?
    Mani nekas tā neiepriecinātu no Valsts puses kā stabila un ilgspējīga nodokļu un sociālo pabalstu sistēma.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > mary75 04.08.2010. 13.38

    Mums par gāzi jāmaksā dārgāk, jo mums ir Inčukalns? Kur skatījās regulators, kad tādu kretīnisku līgumu slēdza? Vienā glāzītē ar draugu Adrianu?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 04.08.2010. 14.01

    Cik tu neattapīgs, Dzeri :)
    Par draugiem ir jārūpejās – lai šo kabatas pildās. Bet vēlētājiem pirms vēlēšanām jārada ilūzija, ka apvienība ir “patiesi” ieinteresēta padarīt šiem dzīvi vieglāku.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 04.08.2010. 13.33

Melnās Kraukļavārnas ķērcieni labi koncertē ar kūtrumu Airopas naudas izmantošanā dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšanai.
Varbū Akcīzes nodokli nevajag nemaz, bet vajag vēl iedzīvotājiem piemaksāt kompensācijās, lai var riktīgi labi kurināt nost Gazproma gāzi.

Tur no “abarota” vismaz Labiešiem caur Austrumu starpniekfirmām kaut kas atlec.
No Airopas tagad grūti kaut ko izspiest – sākuši, maitas, skatīties uz pirkstiem.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu