Māksla «pa skaisto» • IR.lv

Māksla «pa skaisto»

2
Harija Branta melnbalti fotogrāfiskais ogles zīmējums

Galerijas Alma izstāde Skatiens izslēgts veltīta tēmai  – sievietes un māksla

Pats pirmais, ar ko pozitīvi pārsteidz izstāde, ir kuratora Viļņa Vēja preses relīze ar izstādes koncepciju. Parasti Latvijas izstāžu koncepcijas ir nesaprotami copy&paste savārstījumi par sakrālo pasauli, taču Vēja rakstudarbs ir lakonisks, skaidrā latviešu valodā rakstīts apcerējums par izstādes dalībnieku vienojošo tēmu – sievietēm un mākslu.

Izstāde Skatiens izslēgts veidota no 2,5 mākslinieku darbiem. Pusīte tādēļ, ka līdzās Reiņa Liepas un Harija Branta darbiem trešais – Bruno Celmiņš (1927-1992) – ir pārstāvēts tikai ar vienu palielu gleznu ar nosaukumu Bārā, kas nolikta vistumšākajā stūrī un, šķiet, ieklīdusi tur no citas ekspozīcijas. Vējš man stāsta, ka tā bijusi vienīgā atrodamā glezna no ainavista Celmiņa neoficiālās sērijas ar vieglas uzvedības sievietēm. Šīs gleznas tikušas izstādītas Celmiņa personālizstādē 1997.gadā, bet pēc tam pazudušas, arī muzeji un mākslas vēsturnieces par tām neinteresējoties, tā izslēdzot šīs gleznas no mākslas vēstures. Vējš uzskata, ka šī glezna ir kā reference, lai skatītos uz pārējo divu mākslinieku darbiem, tomēr man tā mālējas no citas operas – ne Celmiņa sievietei bārā, ne šo darbu liktenim neredzu saistību ar Reiņa Liepas popsīgajiem portretiem vai Harija Branta sērīgajām ģīmetnēm. Vienīgais, kas visus vieno, ir interese par jaunām sievietēm.

Reiņa Liepas darbi ir ļoti glīti un dekoratīvi. Viņa gleznām ir divi motīvi – simpātisku sieviešu un vietējo slavenību (Gustavo) portreti, kā arī gleznas, kas atgādina fotokolāžas, kuras veidotas no sieviešu sejām, kailķermeņiem un vides fragmentiem. Raksturīgi ir nelatviski gaišie toņi, kas palīdz radīt sajūtu, ka atrodies kādā izstādē Rietumeiropā, piemēram, Elizabetes Peitones gleznu ekspozīcijā. Taču šī sajūsma ap uzgleznotajām skaistajām sejām ir pārejoša, ja aiz daiļās fasādes gribas saskatīt arī personības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu