Ziedot.lv: Naudas skolai trūkst 3000 pirmklasniekiem • IR.lv

Ziedot.lv: Naudas skolai trūkst 3000 pirmklasniekiem

33
Kaspars Krafts, F64

Oficiālie dati ievērojami mazāki; iestādes situāciju kontrolējot

Latvijā aptuveni 3000 bērnu trūkuma dēļ nevar sākt mācības 1.klasē, otrdien sākot ziedojumu vākšanas akciju šādu ģimeņu atbalstam, paziņoja labdarības portāla "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta. Šis gan esot ģimeņu skaits, kas pieteikušās ''Ziedot.lv'' akcijai kā tādas, kas pašas nespēj nodrošināt bērna skolas gaitu sākumu, Ir.lv precizēja portāla sabiedrisko attiecību pārstāve.

Pēc Dimantas teiktā, viena bērna sagatavošanai skolai nepieciešami aptuveni 100 lati. Portāls aicina cilvēkus ziedot skolai vajadzīgās lietas vai naudu portāla birojā, lielveikalos novietotajās ziedojumu kastītēs, kā arī zvanot uz labdarības tālruni 90006383, pa kuru ar katru zvanu var ziedot vienu latu. Akcijas beigās trūcīgajām ģimenēm tiks izsniegtas skolas lietas un apģērbs, vai arī pasniegta dāvanu karte vajadzīgā iegādei, stāstīja Dimanta. Līdzīga akcija notika arī pērn.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka ārpus skolas dažādu iemeslu dēļ paliekošo bērnu, īpaši pirmklasnieku skaits kopumā ir mazāks, lai arī oficiāli šis skaits ar katru gadu pieaug. Pērn izglītības iestādēs nebija reģistrēti 2908 bērni obligātajā izglītības jeb 7-18 gadu  vecumā, informē IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone–Klasiņa.

Viņa piekrīt, ka pieaugošās nabadzības dēļ skolas kavēšanas risks palielinās, tomēr norāda, ka šis iemesls nav galvenais, jo situāciju trūcīgajās ģimenēs stingri kontrolē pašvaldības, vajadzības gadījumā sniedzot atbalstu. Pēdējos gados bērni biežāk netiekot reģistrēti Latvijas skolās, jo kopā ar ģimenēm pārceļas uz dzīvi ārvalstīs.

Kā liecina IZM statistika, 2006./2007.mācību gadā izglītības iestādēs nebija reģistrēti 2410 bērni obligātajā izglītības vecumā, 2007./2008. – 2488, 2008./2009.– 2598 bērni.

Komentāri (33)

KasparKondrat 04.08.2010. 00.37

oi, nu kārtējo reizi ir ministrijas ar savām statistikām, kas tikai daļēji ir saistītas ar dzīves realitāti. Protams, ka ministrijas statistikas dati atšķiras no realitātes! Lielākajai daļai lauku skolu ir nepieciešams noteikts bērnu skaits, gadu uzsākot. Skolu direktori izmisumā apbraukā katru lauku ģimeni un pieraksta bērnus skolai… tas nekas, ka tie bērni līdz skolai arī nemaz netiek…
un to kā pašvaldības uzrauga sociālā riska ģimenes – to jau mēs zinām: kad atrod mežā bērna galvaskausu, tad atbildīgie darbinieki saka: “neviens jau nevarēja iedomāties, ka notiks tāda nelaime”… tas ne kas, ka tai pašai mātei jau vecākie bērni ir atņemti…
Kamēr ministrijas nesāks skatīties realitātei acīs, tikmēr nekas uz labo pusi neies!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu