Min iespējamo bijušā Gvantanamo ieslodzītā personību • IR.lv

Min iespējamo bijušā Gvantanamo ieslodzītā personību

21
AFP/LETA

Nometnes pētnieks Vortingtons izskaitļojis Latvijā uzņemto cilvēku

Bijušais Gvantanamo nometnes ieslodzītais, kuru uzņēmusi Latvija, visticamāk, ir savulaik no iespējamām represijām Uzbekistānā aizmukušais un Afganistānā talibu savervētais Kamalludins Kasimbekovs. Par šādu Gvantanamo pētnieka, neatkarīgā britu žurnālista un rakstnieka Endija Vortingtona secinājumu publikācijā interneta vietnē "eurasiareview.com" vēsta aģentūra LETA.

Līdz šim Latvijas uzņemtā ieslodzītā vārds netika izpausts, taču atklāts, ka viņš ir Uzbekistānas pilsonis, runā krieviski, nav precējies, viņam ir radinieki Uzbekistānā un viņš gatavs mācīties latviešu valodu. Varas iestādes nekādas detaļas par šo personu neatklāj – ne to, kur viņš Latvijā apmeties, ne to, ar ko nodarbosies. Līdz ar viņu bijušie ieslodzītie uzņemti arī Spānijā.

Gada sākumā Gvantanamo bāzē bija palikuši tikai divi uzbeki, secina Vortingtons. Vienu no viņiem – Ali Šeru Hamidullahu – janvārī uzņēma Šveice, līdz ar to uz Latviju, visdrīzāk, ir pārcēlies Kasimbekovs. Britu žurnālista pētījumu apkopojums par Gvantanamo cietumniekiem izdots grāmatā "The Guantanamo Files: The Stories of the 774 Detainees in America’s Illegal Prison" ("Gvantanamo lietas: Amerikas nelegālā cietuma 774 ieslodzīto dzīvesstāsti").

Kā norādīts materiālos, jau 2006.gadā ASV prezidenta Džordža Buša izveidotā izmeklētāju valde secināja, ka Kasimbekovs nav saistīts ar terorismu, tomēr viņš palika Gvantanamo bāzē, jo Vašingtona nevarēja atrast valsti, kas būtu gatava viņu uzņemt. Uz dzimto Uzbekistānu Kasimbekovu nevarēja sūtīt, jo pastāvēja pamatotas bažas, ka tur viņu sagaida spīdzināšana.

Vortingtons sīki izpētījis Kasimbekova nokļūšanu Gvantanamo un pēc tam Latvijā. Sagūstīšanas brīdī viņš bijis 24 gadus vecs un izmeklētājiem stāstījis, ka kopā ar draugu aizbēdzis no Uzbekistānas, jo draugs ar automašīnu nejauši sabraucis policistu.

Pēc aizbēgšanas Kasimbekovs ar draugu nonāca mācību nometnē, kuru vadīja ar "Taliban" saistīts kaujinieku grupējums "Uzbekistānas islāmistu kustība". Viņam atņemti dokumenti, lai neļautu atgriezties dzimtenē. Gūsteknis strādājis vispirms Afganistānas galvaspilsētā Kabulā un pēc tam Kunduzā. 2001.gadā viņš paudis vēlēšanos atgriezties mājās, taču viņam nav maksāta alga, un arī dokumenti nav atdoti. Pēc bēgšanas mēģinājuma vīrietis ieslodzīts un atbrīvots tikai tad, kad piekritis piedalīties kaujinieku cīņā.

Frontes līnijā Kunduzā, kas bija pēdējā talibu nocietinājumu vieta Afganistānas ziemeļos, pēc ASV spēku uzlidojuma nodarīti lieli postījumi un kaujinieki, arī Kasimbekovs, padevušies Ziemeļu aliansei. Gūsteknis apgalvoja, ka no viņa ieroča nebija izšauta neviena lode.

Jau ziņots, ka valdība par viena bijušā Gvantanamo nometnes ieslodzītā uzņemšanu izlēma 2.februārī. Vairāk nekā piecu gadu laikā, kurus šī persona pavadījusi ieslodzījumā Gvantanamo, nav gūti pierādījumi, lai viņš varētu stāties tiesas priekšā. Viņam Latvijā garantētas visas bezvalstnieka priekšrocības. Teorētiski viņš kādreiz varētu kļūt par Latvijas pilsoni.

Komentāri (21)

Arija Saleda 02.08.2010. 16.46

Baigi nu mums vajag precīzi zināt:
– vārdu uzvārdu
– iespējamo tautību
– iespējamos radus Uzbekijā vai Uzbekistānā, kā nu tur pareizi
ja jau cilvēks ir apņēmies asimilēties, dies ar viņu lai dzīvo laimīgs, ja nu gadījumā viņam ir vēlme aizmukt kaut kur uz austrumiem, arī nav slikti lai taču mūk.

+8
0
Atbildēt

1

    Ziemelnieks > Arija Saleda 02.08.2010. 16.52

    Pilnīga taisnība, cilvēkam ir tiesības izlemt, kā izmatot savu brīvību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 02.08.2010. 17.04

Vispār nesaprotu, par ko būtu jāsatraucas, humāna un atbalstāma rīcība no Latvijas puses, pie kam arī tas fakts, ka palīdzam ASV nav zemē metams, amerikāņi draugus neaizmirst.

+8
-1
Atbildēt

1

    P_Dancis > mary75 03.08.2010. 07.44

    “amerikāņi draugus neaizmirst.”

    Atceries Teherānu, atceries Jaltu, atceries “savējos kuces dēlus”, pirms ko tādu apgalvo.

    Vispār man arī nav nekas pret vienu imigrantu. Uzmanīgu dara vienīgi apstāklis, ka viņš runā krievu valodā, jo šis apstāklis diezin vai motivēs mācīties latviešu valodu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anita Brauna 02.08.2010. 18.38

Mistiskais uzbeks
Negaidīti lielu ievērību mūsu plašsaziņas līdzekļos izpelnījies cilvēks, kas uz dzīvi Latvijā pārcēlies no Gvantanamo (Kuba) kara bāzes. Pārcēlies legāli, ar Latvijas valdības piekrišanu. ASV sedz izdevumus, kas saistīti ar bijušā gūstekņa adaptāciju jaunajā mītnes zemē. Uzbeks, kas runā krieviski, gatavs iemācīties latviski. Nekā īpaša.
Viena jauna cittautieša iekļaušanās Latvijas daudznacionālajā sabiedrība droši vien paliktu nepamanīta, ja neparādītos ziņa, kas atklāj viņa vārdu un uzvārdu. Sākās ažiotāža. Pateiksim uzreiz – pilnīgi nepamatota. Protams, var jau sazināties ar Uzbekijas vēstniecību, mēģināt kaut ko uzzināt par cilvēku ar sarežģītu vārdu un uzvārdu. Tikai lielas jēgas tam nav, un vajadzība vēl mazāka.
Ir tikai viena pavisam neskaidra lieta – kāpēc viņam bija jābēg no Uzbekijas, ja pie policistu sabraukušās automašīnas stūres sēdējis nevis viņš, bet kāds cits? Liecinieks arī Uzbekijā ir liecinieks, ādu pār acīm nemauktu. Cita lieta, ja viņš būtu bijis “Uzbekijas islāma kustības” aktīvists. Taču arī tam vairs nav nekādas nozīmes.
Ko mēs par šo cilvēku zinām? To, ko mums dara zināmu publiskajā telpā. Līdz pirmavotiem neviens no Latvijas rakstītājiem nav ticis. Mēs nezinām, ar kādu vārdu ir viņa jaunie dokumenti, un to uzzināt nevarētu būt pa spēkam arī britu pētniekam. Viņš “tiek klāt” Gvantanamo ieslodzīto pagātnei, taču diezin vai amerikāņi pieļautu ieskatīšanos nākotnē.
Lai cilvēks patiešām varētu sākt jaunu dzīvi, viņam izstrādā leģenda – lai būtu, ko stāstīt darbabiedriem un kaimiņiem. Ar novadniekiem būs pašvaki – Latvijā nav uzbeku biedrības.
Lai leģenda labāk nostrādātu, var palaist tautās tāpat rūpīgi izplānotu dezinformāciju. Visi meklē uzbeku, bet patiesībā eventuālais Latvijas pilsonis ir turkmēnis, kalmiks, vai pat Vidusāzijas korejietis, kas, dabiski, var prast gan uzbeku, gan krievu valodu.
Protams, viņa iepriekšējā identitāte var nākt zināma – ja viņš pats to vēlēsies. Taču tas liekas maz ticami.

+5
-3
Atbildēt

2

    Ziemelnieks > Anita Brauna 02.08.2010. 20.14

    Un kā saka “Nezināšana nenoveļ no atbildības” :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > Anita Brauna 02.08.2010. 19.42

    Askold, acīmredzot Jūs neesat diezgan labi informēts par Latvijas etnisko minoritāšu biedrībām. Latvijā IR uzbeku biedrība. Un pirms apgalvojat, ka NAV – nu varējāt kaut vai paprasīt Gūgles tantei – pat tā Jums pateiktu, ka IR! :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu