Plāno iznomāt unikālu kultūrvēstures objektu • IR.lv

Plāno iznomāt unikālu kultūrvēstures objektu

24
petroglifi.lv

Salacgrīvas novada dome Kuiķules seno līvu upuralu apkaimē iecerējusi atpūtas vietu

Salacgrīvas novada dome aicina pieteikties nomas tiesību izsolei pašvaldības īpašumam Kuiķulē, kur atrodas Baltijā unikāls kultūrvēsturiska objekts – seno līvu upuralas, ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA). Latvijas alu pētnieks Guntis Eniņš šajā nodomā saskata apdraudējumu valsts nozīmes arheoloģijas piemineklim – lielākajai lībiešu novada Metsepoles kulta vietai.

''Kuiķules upuralas ir pēdējo gadu desmitu lielākais atklājums ne vien Latvijā, bet arī Baltijā un nozīmīgs objekts arī Eiropas mērogā," skaidro alu pētnieks, bilstot, ka jebkura lieka cilvēku klātbūtne šajās alās būtu nepieļaujama.

Šajās alās arheologam Jurim Urtānam savulaik izdevās atklāt gan visvecākos Latvijā datētos uzrakstus no 1664.gada, gan daudz senākas zīmes – jumīšus, slīpos krustus, ugunszīmes, stāsta Eniņš. Arheoloģiskajos izrakumos atrastās 628 monētas un senlietas attiecināmas uz vairākiem gadsimtiem, kad tur notikuši dažādi ziedojumi. ''Esmu pārliecināts, ka Kuiķules Lielajā un Mazajā upuralā vēl ir ļoti daudz atklājamā, jo kādreiz tā bijusi viena ala, kas 19.gadsimtā iebruka. Mēs nezinām, kas slēpjas aiz nobrukuma," secina pētnieks.

Svētupes upuralām ir dubults valsts nozīmes aizsardzības statuss – tās ir atzītas gan par arheoloģisku, gan par dabas vērtību kā vienas no garākajām Latvijas alām, LA skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) administrācijas direktora vietnieks Andris Viesturs Urtāns.

Paredzēts, ka uz zemesgabala "Upuralas" jāveido publiski pieejama atpūtas un tūrisma vieta. Izsoles sākumcena ir 1,5% no kadastrālās vērtības jeb 16,17 lati gadā. Runa ir tikai par pļavas iznomāšanu uz pieciem gadiem bez jelkādām apbūves vai izpirkuma tiesībām, informē Salacgrīvas novada domes informācijas nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese. Domes sēdē, kur secināts, ka zemes gabals ir iznomājams, bet ar noteiktiem ierobežojumiem, piemēram, paturot tiesības pašvaldībai savus pasākumus tur rīkot bez maksas.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne brīdina, ka teritorijas nomniekam būs jārēķinās ar visām stingrajām likuma prasībām, kas paredz tik nozīmīgu kultūras objektu aizsardzību. Savukārt Līvu fonda dibinātājs un Līvu savienības vadītājs Dāvis Stalts sacījis, ka organizācijas apsvēršot iespēju piedalīties 10.augustā plānotajā izsolē.

Komentāri (24)

vzlotnikovs 29.07.2010. 12.50

Ja alas ir domātas kā saglabājama vērtība, tad tajās cilvēku nevar laist. Ja gribam, lai vēsturiskās vērtības cilvēki novērtē, tad jāļauj skatīt un par to aizraujoši jāpastāsta. Vien jāatceras, ka būs darbs Cūkmenam. p.s.Esmu alās bijusi, protams, skaisti. Ja būtu cilvēku bari, tik skaisti nebūtu. Bet tas jau ir jautājums par vistu un olu.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu