Pakalniņas filmu iekļauj Venēcijas konkursa programmā • IR.lv

Pakalniņas filmu iekļauj Venēcijas konkursa programmā

19
Uldis Jancis

Latviešu režisores dokumentālā lente "Pa Rubika ceļu" konkurēs ar citiem izciliem darbiem

Venēcijas 67.starptautiskā filmu festivāla konkursa programmā "Orizzonti Short film competition" iekļauta režisores Lailas Pakalniņas veidotā dokumentālā filma "Pa Rubika ceļu", atsaucoties uz Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītājas Kristīnes Matīsas sniegto informāciju, ziņo aģentūra LETA.

Konkursa programma veltīta jaunām tendencēm pasaules kinematogrāfijā, tajā tiek demonstrētas dažādu žanru un veidu filmas, kuras vieno izcilība un izmantoto māksliniecisko izteiksmēs līdzekļu daudzveidība.

Šogad programmas žūriju vadīs Irānas filmu autore Širina Nešata, kura 2009.gadā Venēcijas festivālā ieguva Sudraba lauvu kā labākā filmu režisore. Viņas kolēģi būs tunisiešu režisore un scenāriste Raja Amari, filipīniešu režisors Lavs Diazs, austriešu filmu kritiķis Aleksandrs Horvats un itāliešu režisors Pjetro Marčello.

Žūrija piešķirs "Orizzonti" balvu kādai no pilnmetrāžas filmām, kā arī īpašo balvu pilnmetrāžas filmai, īsfilmai un vidēja garuma filmai.

Režisores Pakalniņas, operatora Ulda Janča un skaņu režisora Anrija Krenberga veidotā dokumentālā filma "Pa Rubika ceļu" pirmizrādi Latvijā piedzīvoja 4.maijā Nacionālā kino centra un Rīgas Kino muzeja organizētajā filmu maratonā kinoteātrī "Rīga". Filma ir humora caurvīta eseja par dzīves plūdumu uz Rubika vārdā nosauktā veloceliņa, raibai velosipēdistu, skrējēju, mazu bērnu sabiedrībai mijoties ar suņu un putnu kompānijām.

Venēcijas filmu festivāls ir īpašs ar savu augsto māksliniecisko kvalitāti, to nepakļaujot politiskiem kompromisiem, tādēļ filmas demonstrēšana šai festivālā ir izcils sasniegums. Vēl būtiskāks Latvijai tas ir tādēļ, ka 2003.gadā festivālā jau tika demonstrēta Pakalniņas spēlfilma "Pitons". Režisores atgriešanās festivālā, šoreiz ar dokumentālo filmu, kārtējo reizi apliecina viņas vietu izcilāko Eiropas kinorežisoru rindās, uzsver Matīsa.

Pakalniņa nav vienīgā Latvijas pārstāve, kas Venēcijā būs gaidīta viesa statusā, jo Venēcijas festivāla autonomajā sadaļā "Venēcijas dienas" ("Giornate degli") šogad ar Eiropas Parlamenta atbalstu dibināta neprofesionālo kinomīļu žūrija "Jury of Young European Cinephiles", kurai kandidāti no 27 Eiropas Savienības valstīm tika meklēti organizācijas "Europa Cinemas" tīklā. Latvijas pretendentus vērtēja kinoteātra "Rīga" komanda, un no tās atlasītajiem finālistiem Venēcijā par labāko tika atzīta Dace Lea Briede.

Venēcijas filmu festivāls noritēs no 1.septembra līdz 11.septembrim.

Komentāri (19)

andrew81 30.07.2010. 09.18

Burvīgi :)

+1
0
Atbildēt

0

lailabidzane 29.07.2010. 20.31

.
Smuki!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu