Ministrs: bezdarbniekos reģistrēti 72 ārsti • IR.lv

Ministrs: bezdarbniekos reģistrēti 72 ārsti

16
Andrejs Terentjevs, F64

Pēc slimnīcu likvidācijas mediķi pārprofilējas un atrod citu darbu, saka Gavars

Veselības ministrijas (VM) rīcībā nav ziņu, cik daudz mediķu no likvidēto slimnīcu personāla devušies darba meklējumos uz ārzemēm, trešdien intervijā avīzē "Neatkarīgā" atzīst veselības ministrs Didzis Gavars. Pēc VM datiem, patlaban valstī reģistrēti 72 ārsti – bezdarbnieki, no tiem 12 ir higiēnas ārsti, pieci – epidemiologi.

''Mums nav precīzu datu par to, cik mediķu izbraukuši uz ārzemēm meklēt darbu,'' atzīst ministrs, ''ja mūsu mediķi atrod darbu ārzemēs, tas, protams, ir kompliments mūsu izglītības sistēmai." Viņš norāda, ka Eiropā ir brīva cilvēku kustība, līdz ar to ne visi speciālisti paliks Latvijā.

"Mums jānodrošina paaudžu maiņa, jo daudzi ārsti ir pensijas un pirmspensijas vecumā, runa par vismaz 20 procentiem. Jāskatās nākotnē jaunu speciālistu virzienā,'' saka veselības ministrs.

Komentējot situāciju Rīgas 1.slimnīcā, Gavars informē, ka atlaistie ārsti atrod darbu, pārprofilējas. ''Ārstu slodze dažādās specialitātēs nav vienmērīga, vietām ārstu ir par daudz, citur trūkst. Sistēma kopumā atļauj lielākajai daļai cilvēku atrast darbu. Latvijas īpatnība ir arī vairākas slodzes uz vienu darbinieku," saka ministrs, kurš to neuzskata par normālu situāciju.

Komentāri (16)

daina_tabuna 28.07.2010. 09.32

Tā kopējā raksta noskaņa tāda ļoti pozitīva. Ārsti darbu atrod, pārprofilējas, ārzemēs tiek novērtēti, bezdarbniekos uz kopējā fona nav daudz- tikai 72. Liekas, ka viss ir vienkārši super. Nu vēl tikai paaudžu maiņa par “nieka” 20%.

Bet kāda ir patiesība? Rindas pie ārstiem ir nenormālas- jāgaida mēnešiem. Paaudžu maiņa nenotiks, jo jaunie ārsti rauj uz ārzemēm vai veido privātprakses. Līdz ar to valsts slimnīcas pēc gadiem 5- 10 būt katastrofālā stāvoklī, jo tur vienkārši nebūs kam strādāt- vecie būs pensijā, jaunie ārzemēs vai privātpraksēs, uzņēmīgākie- privātpraksēs. Un viss. Ja mēs tā konkrēti pasludinam, ka mums bezmaksas medicīna vispār vairs nebūs, tajā skaitā arī ātrā palīdzība, tad tas konkrēti arī jāpasaka, nevis jātēlo, ka sistēma vēl tikai tā bišķi jāpieslīpē un viss būs o.k.

+6
0
Atbildēt

2

    Ieva Lucāne > daina_tabuna 28.07.2010. 14.53

    Rakstu te, jo īsti nezinu kur vēl man veersties pēc padoma. Varbūt kādam ir vairāk informācija? Draudzene stājās universitatē, bet viņai dokumentus atteicās pieņemt, jo viņai vēl nav apritējuši 18 gadi. Arii man 18 paliks tikai septembrī, tādēļ gribēju uzzināt, kurās augstskolās vispār uzņem 17gadīgos. RPIVA man teica, ka njem visus ar atestātu, bet citur grūti tagad kādu sazvanīt. Varbūt varat man uz e-pastu [email protected] atsūtīt, ja jums ir kaada informācija. Dokumentu iesniegšana tulīt beigsies, taadēļ tas ir ļoti steidzami :((

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 28.07.2010. 17.01

    Līdz 18 augstskolā varētu neņemt bez vecāku klātbūtnes. Vispār atteikt viņi nedrīkst. Vienkārši patrāpījies kāds ūberprincipiāls darbinieks. Es arī videni beidzu ar 17 gadiem, bet man LU dokumentus paņēma bez problēmām. Tas gan bija tad, kad Antra Dobele vēl nebija pat dzimusi :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 28.07.2010. 10.22

Latvija medicīnai tiek atvēlēts, šķiet, viszemākais % no IKP ES ( nedaudz virs 3%,kad Es vidēji tads ir 5 -7%), toties valsts aparātam visaugstākais ( pēc visām reformām – ap 7% no IKP, pēc pašas valdības memoranda SVF, kad ES vidēji – 3 -4%.).
Komentārus neprasa, par prioritatēm viss skaidrs.
Pie tam kā tika izlietoti tie paši 3%, arī visiem zināms – vienas slimnīcas ceļam, citas slēdzam, utt.
Būtībā, Latvijā valdības attieksme pret medicīnu, tātad, pret iedzīvotājiem, ir noziedzīga.
Igaunijā ārst. slimn. maksā ap 1ls. dienā, daudz vairāk kompensējamo medikamentu un procedūru.
Latvijā medicīna, vismaz bezmaksas, praktiski tiek likvidēta.

+6
0
Atbildēt

1

    gumijkoks > mary75 28.07.2010. 13.17

    Praktiski tiek likvidēta arī maksas medicīna – labi situēti cilvēki ārstējas ārzemēs – gan šejienes “biezie”, kas tautu bedrē iedzinuši, gan arī tie labie visu nozaru speciālisti, kas jau strādā ārzemēs, saņem normālu algu un tātad tur arī saņem normālus medicīnas pakalpojumus.Latvijā izdzīvos ārstu privātprakses, kas var apkalpot ārzemniekus – plastiskā ķirurģija u.tml.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 28.07.2010. 09.42

Nu, pēc būtības jau tagad nav ne bezmaksas medicīnas, ne bezmaksas izglītības. Ja cilvēkam ārsta palīdzība tiešām ir nepieciešama, tad tas jau šodien maksā dārgi. Protams, var gaidīt mēnešiem un gadiem uz nepieciešamajiem izmeklējumiem pa valsts naudu un pa to laiku kājas atstiept. Latvijā tiešām beidzot būtu jāreformē nodokļu sistēma, jānosaka minimālās garantētās palīdzības grozs un jāievieš obligātā medicīniskā apdrošināšana.

+5
0
Atbildēt

3

    Vilma Kovaļova > disassociative 28.07.2010. 10.05

    pilniba piekritu. Un jo atrak saks legalizet visu sito kukulu sistemu, jo labak. Katra zina es labak maksaju oficiali vai apdrosinos, nevis maksaju arstam kabata un gaidu uz vina zelastibu. Bezmaksas medicinas nav jau pasen, arii izglitiba faktiski jau ir maksas pasakums. Politiki izliekas, ka viss ir OK, bet nesaprot, ka cilvekiem tapat jau skaidrs, ka Latvija viss ir par loti daargu maksu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 28.07.2010. 11.00

    Jau izrēķināts – tik mazai valstij obligatā apdrošināšana izmaksātu pārāk dārgi, pats minimums esot 60 ls. mēnesī, lielākā daļa to nepavilktu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > disassociative 28.07.2010. 11.45

    Ātrā palīdzība tomēr vēl ir bez maksas. Gan pašam sportojot ir gadījušās traumas, gan bērniem- atbrauc, palīdz un viss o.k. Ātri, kvalitatīvi, patīkami un bez maksas. Sāku jau pamazām domāt vai iecienītos sporta veidus pret šahu, damberti, boulingu. Citādi pienāks diena, kad ātrie nevarēs ierasties vai prasīs par to tādas summas, ka pēctam māja jāieķīlā par labu mediķiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu