Nerimstošie sprādzieni • IR.lv

Nerimstošie sprādzieni

17
AFP/LETA
Askolds Rodins

Krievija netiek galā ar Ziemeļkaukāza pārvaldi

Regulāri saņemam asiņainas ziņas no Ziemeļkaukāza – par nošautiem milicijas darbiniekiem un islāma fundamentālistu kaujiniekiem, uzspridzinātām augstsprieguma līnijām un mobilo sakaru torņiem, sevi gaisā uzlaidušiem pašnāvniekiem. Taču trešdien rītausmā notika vēl nepieredzētais – fundamentālisti sarīkoja vairākus sprādzienus hidroelektrostacijā, kas atrodas Kabardijā – Balkārijā. HES bija veca, uzcelta 1938.gadā, tās jauda nepārsniedza 25 kilovatus. HES atjaunošana prasīs vismaz divus gadus. Interesanti, ka HES bija apdrošināta pret terora aktiem.

Kā tas Krievijā nereti mēdz būt, suni baro, kad vilks jau aitās. Notikušā svarīgumu apliecina Kremlī speciāli sasauktā apspriede, kurā iekšlietu ministrs ziņoja prezidentam Dmitrijam Medvedevam, kas noticis un kas darīts pēc notikušā. Prezidents to raksturojis kā “ļoti sliktu gadījumu”. Tam var piekrist, jo hidroelektrostacija tomēr pieder pie stratēģiski svarīgiem infrastruktūras objektiem.

Pagājušajā vasarā, kad notika lielā avārija Sajānu – Šušenskas HES, internetā savas “autortiesības” uz avārijas sagatavošanu pasludināja par Ziemeļkaukāza nemiernieku virsvadoni uzskatītais Doku Umarovs. Tas neatbilda patiesībai, taču uz kādu brīdi radīja sajukumu Krievijas mediju telpā – līdz avārijas patiesā cēloņa noskaidrošanai. Tas bija tehniskas dabas.

Baksanas rajons, kurā atrodas saspridzinātā HES, ir 30 kilometrus no Kabardijas – Balkārijas galvaspilsētas Naļčikas, kas “izskanēja” 2005.gada oktobrī, kad pilsētā kā no zila gaisa parādījās bruņotu cilvēku grupas, kas vienlaikus uzbruka vairākiem objektiem – lidostai, milicijas nodaļai, lielam ieroču veikalam. Dienas pirmajā pusē nebija skaidrs, kā rokās pilsēta atrodas. Viss beidzās ar aptuveni simts kritušajiem, kuru lielum lielais vairākums bija nemiernieki. Varēja domāt, ka nākamās islāma fundamentālistu paaudzes nebūs. Nekā. Līdz šim notikumam Kabardija – Balkārija pamatoti tika uzskatīta par Ziemeļkaukāza vismierīgāko republiku. Uz Čečenijas, Dagestānas vai Ingušijas fona tas tā arī bija.

Krievija netiek galā ar Ziemeļkaukāza pārvaldi. Ziemeļkaukāzu atdalīja no Dienvidu federālā apgabala, izveidoja atsevišķu, iecēla par labu saimnieku uzskatītu vietvaldi. Tikai uz labu nekas nav mainījies.

Kaites ir tās pašas vecās un visiem labi zināmās. Dzimstība ir augsta, bezdarbs liels, caurmērā pāri par 50%. To visu caurvij klanu būšana. Pēdējos gados labu ražu ievāc islāma fundamentālisti. It īpaši tas sakāms par Dagestānu, kur tā īsti nevar pateikt, kam ir lielāka reālā vara: laicīgajām institūcijām vai fundamentālistu pagrīdei.
Visi Ziemeļkaukāza administratīvi teritoriālie veidojumi pārtiek no Maskavas dotācijām, un centrs nav spējīgs panākt, ka šī nauda tiktu izlietota lietderīgi, nevis izzagta.

Partizānu karš nav iespējams bez vietējo iedzīvotāju atbalsta, un Maskava nespēj radīt priekšnoteikumus tam, lai šis atbalsts izzustu vai vismaz samazinātos. “Uz āru” vislielākais miers valda Čečenijā, taču Kremlim tas maksājis dārgi: visa vara tur faktiski pieder Ramzanam Kadirovam, kas no ielikteņa pamazām pārtapa par nekontrolējamu diktatoru. To labi raksturo kāda detaļa. Dagestānā, vai, teiksim, Ingušijā cilvēki brīvi saka skarbus vārdus par saviem prezidentiem un premjeriem. Čečenijā publiski Kadirovu tikai slavē.

Krievija bardzina pretterorisma likumdošanu. Nupat jau putras vārīšana partizāniem tika pielīdzināta līdzdalībai terora aktos, taču tas diezin vai daudz līdzēs – tikai seku apkarošana nemēdz būt auglīga, bet cēloņiem klāt nav tikts.

Ne jau tikai Ziemeļkaukāzs atsvešinās no pārējās Krievijas, tas diemžēl ir divpusējs process. Ja kriminālhronikā var parādīties ziņa (kāds to rakstījis, vēl kāds cits – rediģējis), ka “kautiņā piedalījās divi Azerbaidžānas un viens Dagestānas pilsonis”, tas neliecina par labu Krievijas teritoriālajai integritātei. Un no rezultāta viedokļa ir pilnīgi vienalga, vai Ziemeļkaukāzs atdalīsies no pārējās Krievijas, vai pārējā Krievija atstums Ziemeļkaukāzu.

Komentāri (17)

dro 24.07.2010. 18.41

Jo Krievijai vairāk problēmu, jo mums mazāk:)

+7
-2
Atbildēt

4

    AErnstreits > dro 25.07.2010. 19.09

    Ne gluzhi Ino. Krievija ar savaam probleemaam var paraut siiko Latviju liidzi… Vislabakaak ir ja kaiminjvalstiim nav probleemu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > dro 24.07.2010. 23.22

    =Jo Krievijai vairāk problēmu, jo mums mazāk:)=
    ===
    Nosacīti. Ja sanāk pārlieku lielas problēmas, aka, šāds vai tāds pilsoņu kariņš, kaimiņu būšana var būt vēl nepatīkamāka, nekā ir, nerunājot pat par šo interesantajiem ieročiem, kas šādos apstākļos varētu tikt kādam īpaši kaujinieciskam tipam…
    ==
    tāpat, jo šiem lielākas iekšpolitiskās problēmas, jo vairāk šie medīs sliktos gruzīnus, latviešu un igauņus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    snjuu > dro 24.07.2010. 23.15

    ir forši būt “opozīcijā”, bet gan jau pāries… pozīcijas/valstu valdību/parlamentu pretīgie lēmumi (piemēram, LR lēmums piedalīties Afganistānas kariņā) parasti ir diezgan izsvērti (izņēmums varētu būt pēdējā Buša ASV), un ļautiņi puslīdz apzinās arī morālās sekas. Minētajā gadījumā LR drošība balstās uz parakstīšanos uz galvenā sabiedrotā avantūrām. Nav forši, bet pārējās izvēles ir nožēlojamākas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > dro 25.07.2010. 00.11

    kents..manuprāt Tev vajadzētu izvēlēties objektīvakus informacijas avotus nevis tupi atgremot visu, ko kremļa propagandisti izspļauj no savām televīzijām..protams ja tāds nav pamatdarbs..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janis 24.07.2010. 16.09

Pateicoties ļoti zemajai dzimstībai krievijā, ļoti augstajai šur un tur Kaukāzā kā arī islama fundamentālismam, Krievijai var nākties pieņemt smagus lēmumus attiecībā uz tās pilsoņu sastāvu, kas vai novedīs pie attiecīgo tautu tālākas izplatīšanās Dienvidkrievijā vai Krievijas “atteikšanās” no minētajām teritorijām, izveidojot atsevišķas valstis un ieviešot zināmas ieceļošanas barjeras.

Vairākas pazīmes gan liecina par to, ka drīzāk īstermiņā virsroku ņems pirmais scenārijs, jo Krievija nav ne gatava atteikties no kaut kā kas “pieder” tai kaut vai iedomās (Baltija), ne arī spējīga nodrošināt sevi pret strauji vairojošos Kaukāza tautu masveida imigrāciju otrā scenārija gadījumā.

Ja Krievija no kaut kā atteiktos, tad pēkšņi uzrastos kādas pacmit nacionalitātes, kam būtu tādas pašas tiesības un vēlmes iegūt savu valsti atdaloties no Krievijas.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 24.07.2010. 15.11

Īstenībā Kaukāza teroristus finansē pati Krievija.
Visas Kaukāza republikas dzīvo tikai no Maskavas dotācijām.
Dotāciju daļa caur vietējiem varas orgāniem, nonāk pie kaujiniekiem, no vienas puses, tā vietējie varas orgāni atpērkas no teroristiem, no otras puses – maksā tiem par pakalpojumiem savstarpējās klanu cīņā
Visi vietējie biznesmeņi arī maksā nodevas islamistiem.
Patreiz reāli ar tiem cīnās, arī mēģinot pārvilināt savā pusē, tikai Ingušijas prezidents, un, dabīgi, Kadirovs, bet, vēl ir liels jautājums, vai Kadirova totalitārais režīms nav vēl lielāks ļaunums, jo patreiz nevis Kremlis komandē Kadirovu, bet, Kadirovs, faktiski, šantažē Kremli.
Visi federālie spēki, pārsvarā, nogalina vienalga ko, un pēc tam pasludina, ka tas bijis islamists, piemetot kādu ieroci, un pelna zvaigznītes un prēmijas.
Tādā veidā vairojot radikālo izlamistu skaitu.

+3
-1
Atbildēt

4

    AErnstreits > mary75 25.07.2010. 19.12

    Taapat kaa ASV sponsoree terorismu, taa arii Maskava. Tas nav nekas jauns .

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kristineim > mary75 25.07.2010. 21.26

    Atšķiras ar “Projektu vadību” (naudas apsaimniekošanu).
    Žirinovskis skaidri un gaiši pasaka, ka Kaukāza reģions Krievijai tikai sagādā problēmas un nav vajadzīgs: http://ej.uz/4db

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 24.07.2010. 23.08

    =ir liels jautājums, vai Kadirova totalitārais režīms nav vēl lielāks ļaunums, jo patreiz nevis Kremlis komandē Kadirovu, bet, Kadirovs, faktiski, šantažē Kremli=
    ===
    Tiešām nejauki, čečens pārvalda Čečeniju un vēl atļaujas kādu šantažēt…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mary75 24.07.2010. 23.11

    =r ko tas atšķiras no Maskavas sponsorēšanas Kaukāzā?=
    ==
    Nu, ES nesūta mums savus miličus ieviest “kārtību”, nav izslaktēts nevisn ciemats, RES (Rietumeiropas Savienības (nes, kas ar to notika)) bumbvedēji nemēģina padarīt Rīgu mazapdzīvotu, etc.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu