Turpinās SC uzvaras gājiens • IR.lv

Turpinās SC uzvaras gājiens

76
Grafiks - Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Jaunizveidotā TB/LNNK-VL nedaudz apsteidz PLL

Jūlijā turpinājusi pieaugt apvienības "Saskaņas centrs" (SC) popularitāte, bet sarukuši "Vienotības" reitingi. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un apvienības "Par labu Latviju" (PLL) popularitāte būtiski nav mainījusies, liecina "Latvijas faktu" sabiedriskās domas pētījums jūlijā.

Ja vēlēšanas būtu rīt, par SC nobalsotu 19,7% aptaujāto vēlētāju, kas ir nedaudz vairāk nekā jūnijā, kad par SC savas balsis bija gatavi atdot 18,5% vēlētāju.

Par "Vienotību" šobrīd balsotu 14,2% vēlētāju, kas ir mazāk nekā jūnijā, kad par šo politisko apvienību savas balsis bija gatavi atdot 16,2% aptaujāto.

ZZS reitingi nav mainījušies – par šo politisko spēku jūnijā un jūlijā būtu gatavi balsot 11,3% vēlētāju. Arī PLL atbalstītāju skaits būtiski nav mainījies – ja jūlijā šai apvienībai atbalstu solījuši 5% atbalstītāju, tad jūnijā viņu bijis nedaudz vairāk – 5,3%.

Sabiedriskās domas pētījums arī liecina, ka jaunizveidotā nacionālā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un "Visu Latvijai" nedaudz apsteidz apvienību PLL. Par TB/LNNK-VL sarakstu jūlijā savas balsis bija gatavi atdot 5,1% vēlētāju, kas ir vairāk nekā jūnijā, kad par to bija gatavi balsot 4,4% aptaujāto.

Salīdzinoši nemainīgi palikuši apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) reitingi. Par šo politisko spēku jūlijā savas balsis bija gatavi atdot 2,8% aptaujāto, kas ir gandrīz tikpat cik jūnijā – 2,7%.

Jūlijā būtiski nav mainījies arī to cilvēku skaits, kas nezina, par ko balsot, vai plāno nepiedalīties vēlēšanās – kopumā šādu viedokli pauduši 37,9% aptaujāto.

Aptauja notika laika posmā no 9.līdz 19.jūlijam.

Komentāri (76)

shefere 23.07.2010. 17.03

Ja Vienotība turpinās gulēt, grūstīties gar kandidātu sarakstiem un baudīt vasaru laikā, kad visi spēki butu jāvelta kampaņai, tad viņiem ir cerības nošļūkt vēl zemākos reitingu procentos. Nu taču, saņemās!

+32
-3
Atbildēt

3

    Pēterītis > shefere 23.07.2010. 22.34

    Pats galvenais, kas Latvijai pietrūkst, ir godīga spēle biznesā. Ja valsts īpašums vēl tiek sargāts, tad privārtais uzņēmējs pakļauts džungļu likumiem. Diemžēl tā lielā mērā ir tiesu varas kompetence. Likumības uzraudzība nodota decentralizētai prokuratūrai un daļa no prokuroriem ir “privatizēta”. Tiko kādam kādam ar biznesu sāk labāk veikties, tulīt uzrodas kampēji.
    Tāpēc uzņēmēji tāpat kā 90-tajos, spiesti meklēt “jumtus” un AŠ2 nāk ar piedāvājumu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Zane Zosa > shefere 23.07.2010. 17.09

    Pilnīgi piekrītu! Vienotības galvenais trūkums slēpjas nespējā vienoties..

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    peteris_fibigs > shefere 23.07.2010. 22.07

    Vienotībā par sarakstiem vairs neviens negrūstās un vasaras baudīšana arī neviens nav iesaistījies par kampaņu aizmirstot.

    Kā jau labi var nojaust, tad Vienotībai nebūs tādi līdzekļi ko tērēt kampaņai kā PLL, tāda ir maksa par godīgumu.

    Katram Vienotības atbalstītājam būtu pienākums palīdzēt Vienotībai un skaidrot reālo situāciju LV politikā radiem un draugiem, nevis gaidīt vēlēšanas un sūkstīties, ka TV reklāmas atkal pusi paziņu nozombējušas balsot par zaglīgiem solītājiem.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

mary75 23.07.2010. 17.43

Tātad, Vienotības reitings kļūst salīdzināms ar JL reitingu pirms apvienošanās.
Un man vēl arvien šķiet, ka tā JL atšķaidīšana ar dažādiem bijušajiem citu partiju biedriem, kam nu pēkšņi atvērušās acis, un tāda rosola izveidošana, beigu beigās var būt arī kļūda.
Iespējams, ja JL un PS ietu atsevišķi, summāri tie balsis iegūtu vairāk.
Patreiz tika izēsts Repše, kas bija spēcīgs līderis, un par kuru bija gatavi balsot daudzi, un tā dāmu cīņa un intrigas zem tepiķa, spēcīgu līderu trūkums, absolūti bezzobainais PR, tā paša Kristovska diametrāli pretēja viedokļu maiņa par dažām lietām, – viss tas nebūt neveicina popularitāti.
Reāli jābalso par Dombrovski un vēl dažiem, jāsvītro daudz vairāk.

+22
-5
Atbildēt

6

    Kristaps O. > mary75 23.07.2010. 23.34

    Kas Vienotībā reāli pieņem lēmumus?
    Man nojauta, ka Āboltiņa. Kas zin, kā patiesībā?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > mary75 24.07.2010. 18.19

    Tā vien izskatās, ka Dombrovskis var kļūt par ‘bezpartejisko’ premjeru, ja viņa partija nepārvar 5% slieksni :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 23.07.2010. 21.04

    TBLNNK/VL galīgi nav manējie, man tas ir tikai izmisuma variants, lai nebūtu PLL/SC.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    inese zandersone > mary75 23.07.2010. 21.18

    Pilnīgi piekrītu, PR galīgi garām. Nespēja operatīvi reaģet uz notiekošo, nogaidīsana nevis aktīva reakcija, darbs vēlēšnu štābā kardināli jāmaina un jāuzlabo! KAMPAŅU NEVADA NEVIENS…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 23.07.2010. 19.40

    Tu taču neteiksi, ka PS netiktu Saeimā, bez Vienotības? :) Par Loskutovu žēl būtu, viņš bez Vienotības visdrīzāk netiktu ievēlēts, SCP pati par sevi nepārvarētu % barjeru, par velti iztērētām balsīm žēl būtu. Tev nevajadzētu tik daudz spiest uz savām “partejiskām” :)) simpātijām, bet gluži otrādi – turēt abus īkšķus tagad par LNNK/VL, ja gribi, lai “mūsējie” uzvar :))))

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 23.07.2010. 21.35

    Es neesmu tik izvēlīgs, šobrīd manējie ir visi, kuri varētu palīdzēt Vienotībai nodrošināt vairākumu Saeimā pār PLL un SC. Pat ZZS es varētu nosaukt par “savējo,” un pat bez Lemberga :)))

    +8
    0
    Atbildēt

    0

IneseT 23.07.2010. 17.51

No pieredzes zinām, ka svarīgs ir rezultāts vēlēšanu dienā. Nav jau akmenī iecirsts, ka SC tikai ies uz augšu vien, bet Vienotībai dils uz leju… Pēdējās nedēlās sāks bliezt mega-reklamu pa tv, tad neizlēmušie sapratīs ka tuvojas vēlēšanas. Tagad jau tikai hardcore fani un politikai sekojoši zin par ko balsot.

+14
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu