Pazīstamais komponists Pendereckis ierodas Rīgā strādāt • IR.lv

Pazīstamais komponists Pendereckis ierodas Rīgā strādāt

4
Kšištofs Pendereckis. Foto - LETA

Rīgā ieradies ievērojamais poļu komponists Kšištofs Pendereckis

Rīgā jau otro reizi ieradies ievērojamais poļu komponists Kšištofs Pendereckis, lai konsultētu Valsts Akadēmisko kori “Latvija” un Valsts Liepājas Simfonisko orķestri savu skaņdarbu interpretācijai, kas tiks atskaņoti noslēguma koncertā Dāvida Oistraha festivālā Pērnavā 23. jūlijā (www.oistfest.ee), informēja kora pārstāvji.

Kšištofs Pendereckis (1933) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem poļu mūsdienu komponistiem; viņš ir mūzikas autors Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai. Pasaules slavu komponists ieguva 1960.gadā ar darbu "Hirosimas upuru piemiņai".

“Ir patiess prieks atkal tikties ar šo ievērojamo komponistu”, saka kora direktors Māris Ošlejs, atceroties izcilo sadarbību, kad pirms vairākiem gadiem K. Pendereckis vadīja sava “Rekviēma” atskaņojumu Rīgas Domā. “Ne mazāk svarīgi korim ir atkalredzēšanās ar slaveno diriģentu Nēmi Jervi, ar kuru kopā tiks sagatavota nākamā programma Leigo festivālam (Igaunijā), Jonu Storgardu, gatavojot programmu kora debijai Helsinku festivālā, un Markusu Pošneru, gatavojoties Brēmenes Mūzikas festivālam, kurā koris muzicēs jau pēc atkārtota uzaicinājuma”, turpina M. Ošlejs.

Jons Storgards šobrīd ir Helsinku Filharmoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Sadarbība ar viņu aizsākās 2008. gadā, kad koris pēc orķestra uzaicinājuma piedalījās R. Ščedrina koncertoperas “Apburtais ceļinieks” Skandināvijas pirmatskaņojumā Helsinkos. 

Ar  Markusu Pošneru jau ir bijusi sadarbība Kuenkā, pirmatskaņojot Ļeras Auerbahas „Krievu rekviēmu” Spānijā. Latvijas kultūras kontekstā nozīmīgs ir fakts, ka Markuss Pošners un Brēmenes filharmoniķi pirmatskaņojuši Pētera Vaska opusu „Credo”.  

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” savu starptautisko mūzikas festivālu vasaras sezonu uzsācis saņemot stāvovācijas Tallinā, Nargenas festivālā pēc Bēthovena 9. simfonijas atskaņojuma kopā ar diriģentu Tenu Kaljusti un starptautisku solistu kvartetu (Hanna Holgersone, Annelī Pēbo, Domeniks Vorners un Olivers Kūsiks).

Komentāri (4)

Nils 22.07.2010. 16.33

Man prieks, ka notiek kaut kas jauks un skaists.

+5
0
Atbildēt

0

elza_zumbure 22.07.2010. 17.03

Fantastiski ,ka koris nes slavu Pasaulē par tādu Latviju ,kurā gribētos dzīvot !

+4
0
Atbildēt

0

Vairis 22.07.2010. 17.36

paldies arī klausītājiem, kuri saprot, novērtē un atgriežas! :)
Starp citu, ja ir tāda iespēja, Pērnava ir tikai 2,5 h brauciena attālumā (ja brauc ar autobusu, ja ar mašīnu, droši vien pat ātrāk), skaista pilsēta pie pašas jūras ar lielisku pludmali un jaukām kafejnīcām. pa dienu pie jūras – vakarā uz koncertu! domāju, ka biļetes vēl pieejamas! priecāsimies!
ar cieņu,
Ieva Vītiņa
VAK “Latvija”

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu