Latvija SVF arī sola izvērtēt valsts uzņēmumu privatizāciju • IR.lv

Latvija SVF arī sola izvērtēt valsts uzņēmumu privatizāciju

43
Gatis Gierts, F64

Līdz rudenim valdība sagatavos atskaiti par valsts uzņēmumiem

Latvijas valdība Nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) sola arī izvērtēt valsts uzņēmumu privatizācijas iespēju, atsaucoties uz ceturtdien publiskoto Nodomu vēstuli SVF , ziņo BNS.

Līdz 2010.gada septembra beigām plānots sagatavot visu valsts uzņēmumu sarakstu, iekļaujot informāciju par to peļņu, saņemtajām subsīdijām, dividenžu maksājumiem, nodarbinātības un algu līmeņiem, lai līdz gada beigām izveidotu stratēģiju, norādot, kuriem būtu jāpaliek valsts uzņēmumiem, bet kuri savukārt jāpārveido par valsts aģentūrām vai jāprivatizē, atklāj Nodomu vēstule.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) jau iepriekš norādīja, ka valdība nekādas saistības par privatizāciju nav pieņēmusi. "Manuprāt, tās ir baumas, kas tiek apzināti izplatītas. Iespējams, tie ir kādi politiskie spēki, kas paši ir ieinteresēti virzīt kaut kādas privatizācijas. Ir mums politiskie spēki, kas ir ļoti aktīvi privatizatori," intervijā LNT iepriekš pauda Dombrovskis, uzsverot, ka ir neprivatizējamo uzņēmumu saraksts un tajā ietilpst gan "Latvenergo", gan "Latvijas valsts meži".

Ventspils mērs Aivars Lembergs iepriekš norādījis uz aizdomām, ka pēc Saeimas vēlēšanām oktobrī tiks paziņots par lielo valsts uzņēmumu privatizāciju: “Man ir neoficiāla informācija un pietiekams pamats uzskatīt, ka saistībās, ko noslēdzis Valdis Dombrovskis un Einārs Repše, ir apsolīts, ka aizdevējiem izdevīgā veidā tiks privatizēti “Latvijas valsts meži”, "Latvenergo" un “Latvijas dzelzceļš”.”

Latvijas valdība Nodomu vēstulē SVF arī apņēmusies izvairīties no nodokļu samazināšanas 2010.gadā. "Mēs izvairīsimies no jebkādiem turpmākiem nodokļu samazinājumiem 2010.gadā un savlaicīgi konsultēsimies ar Eiropas Komisiju un SVF par izmaiņām nodokļu politikā, kas varētu ietekmēt ieņēmumus, kā arī priekšlikumiem, kas varētu palielināt izdevumus," sacīts dokumentā.

Komentāri (43)

Juris Liepins 22.07.2010. 19.02

Nu bet vajag tak laicīgi ieauroties:”Ķeriet zagli!” Žanra klasika.Kamēr nostrādā,tikmēr neko jaunu jau nav jādomā.Galvenais lai Andža ar Šlosi neuzmet,un meža vietā būri nepiespēlē.

+11
-1
Atbildēt

0

mary75 22.07.2010. 21.25

No vienas puses – tie valsts monopoluzņēmumi nebūt netiek pārvaldīti īpaši labi un arī ir labs naudas pārpumpēšanas veids un barotne bijušajiem un esošajiem politiķiem.
No otras puses, privatizēt lielos monopoluzņēmumus ir neprāts, tie nedarbosies konkurences apstākļos.
Bet, kad Lembergs uzmetas par tautas interešu aizstāvi, tad tie, kas lietas kursā, tikai pasmiesies, bet, būs jau arī tādi, kas noticēs.

+12
-2
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > mary75 23.07.2010. 07.14

    Par valsts monopolu privatizēšanu jau pirms gadiem 60 Haijeks izrakstījies – ja monopols nenovēršams, tad labāk lai ir privāts, jo valstisks būdams, tas jāj patērētāju neierobežoti (piemērus tak nevajag?). Plus vēl vadoņu bezatbildība… Latvijā cita nelaime – mums nav īstas momopoldarbības uzraudzības, poļitruki un atkarīgie vien. Tad tiešām privatizācija (pie mums nenovēršami – politiskā prihvatizācija) neko neglābs. Bēdīgi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 22.07.2010. 18.44

esmu vairaakkaart deklareejis , ka valstij nav jaanodarbojas ar uzņeemeejdarbiibu , atstaajot sev monopoltiesiibas uz alkoholu un valuutas operaacijaam , piemeeri par valsts uzņeemumu izlaupiišanu nav jaauzskaita tie labi zinaami , muusu politiķiem taada uzņeemeejdarbiiba ļoti veelama , jo miljonus eerti paarpumpeet savos reeķinos , protams privatizaacija nedriikst notikt par sviesmaizi , ar šiem paņeemieniem jau valsti arii nozaga , pirmais kurš to veikli pamaniijaas bija Ventspils grupeejums ar meeri priekšgalaa , tagad viņš savus liidzgaitniekus deevee par šakaļiem, protams nebija neja nekaads Vitaals Lejiņš vai Kalniņš , taa izdomaata sheema kaa legalizeet pirmo miljonu , Ventspils uzņeemumus noprivatizeeja pirms taadas privatizaacijas aģentuuras radiišanas ar prezidenta Ulmaņa ( Rumpiiša) un premjera Gaiļa paliidziibu , Gailis peec šiim operaacijaam iekļuva miljonaaru sarakstos un ieguva jahtu Mildu, taa luuk privatizaacijas kampeeju kungi ….

+11
-3
Atbildēt

1

    Aivars Puriņš > Janka, Janic 22.07.2010. 18.48

    Monopolus nedrīkst privatizēt nekādā gadījumā, lūk uzskatāms piemērs – Latvijas gāze! SVF nekas nebūtu pretī privatizēt arī ūdeni un Latvijas ceļus, ielas.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu