SVF un ES pārtrauc sarunas ar Ungāriju • IR.lv

SVF un ES pārtrauc sarunas ar Ungāriju

47
AFP/LETA

Starptautiskie aizdevēji prasa turēt agrākos solījumus par izdevumu samazināšanu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) pārstāvji pagājušās nedēļas nogalē pametuši sarunas ar Ungāriju, uzsverot, ka Budapeštai jāsamazina budžeta deficīts, pirms tā saņems jaunu glābšanas aizdevuma daļu, vēsta ''Wall Street Journal'' (WSJ).

Teju divas nedēļas ilgušās sarunas ar Ungārijas amatpersonām sestdien tika strupi pārtrauktas. Starptautisko aizdevēju pārstāvji norādīja, ka Ungārijas valdības plānotie izdevumu samazināšanas paņēmieni nav vērtējami kā ilgtspējīgi un negarantēs paredzēto 3,8% budžeta deficīta limitu. SVF un ES sarunu vedēji uzsver, ka pagaidām Ungārija nesaņems atlikušo 20 miljardu eiro aizdevuma daļu, kas valstij tika garantēta 2008.gada beigās, kad tai draudēja finansiāls krahs.

Analītiķi šo SVF un ES soli vērtē kā brīdinājumu citu Eiropas valstu valdībām, ka SVF un ES nepieņems aizdevuma saņēmēju atkāpšanos no budžeta tēriņu ierobežošanas. Šis lēmums norauj starptautisko drošības tīklu Ungārijas jūtīgajam atkopšanās procesam, radot nacionālās valūtas forinta nestabilitātes risku, secina WSJ. Tas arī liecina, ka aizdevēji nepieļauj iespēju sākt jaunas sarunas vai piekrist labākiem noteikumiem valsts valdības maiņas gadījumā.

Jau vēstīts, ka solījumi padarīt labvēlīgākas starptautisko aizdevēju prasības finanšu grūtībās nonākušajai Ungārijai bija viens no nesen notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējušās partijas ''Fidesz'' lozungiem. Viņu līderis ir pašreizējais Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbans, kurš vēl nesen publiski pauda nolūku panākt atļauju lielākiem valsts tēriņiem.

Solījumu pēc Saeimas vēlēšanām pārskatīt starptautiskā aizdevuma nosacījumus, atvieglojot Latvijai izvirzītos budžeta izdevumu mazināšanas rāmjus, pauž arī apvienības ''Par labu Latviju'' pārstāvji.

Jāpiebilst, ka līdz šim Ungārijas veikums krīzes mazināšanai bija pozitīvais piemērs – tā ierobežoja algas valsts sektorā, samazināja pensijas, palielināja pensionēšanās vecumu un apturēja valsts subsīdiju programmu.

Komentāri (47)

buchamona 19.07.2010. 14.13

Ņēma un izjauca PLL pirmsvēlēšanas kampaņu :)

+57
-2
Atbildēt

2

    Lidija Apsīte > buchamona 20.07.2010. 12.51

    Bija domāti 0,5%?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    agijs > buchamona 19.07.2010. 17.21

    Nu nelaime vienīgi ir tāda, ka tie mazsmadzeņu radījumi, kas tad arī ir PLL mērķauditorija, diez vai tā arī sadzirdēs šo ziņu vai arī ja sadzirdēs, tad nespēs izdarīt loģiskus secinājumus. Un viņiem dažāda veida valsts tēriņu palielināšanas un SVF uzmešanas saukļi vēl ar vien izklausīsies ļoti vilinoši…
    Dodu 99,5%, ka šo te arī labi saprot PLL un šāda veida bazūnēšanu šie nodrabosies līdz pat vēlēšanu dienai, neatkarīgi no tā kas notiks starp SVF un Ungāriju ;)
    Lai dzīvo 5% !!!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 19.07.2010. 14.13

Ko uz šo varētu atbildēt mūsu “Labieši” (PLL ar Šķēli priekšgalā)? Tas taču ir viņu viens no galvenajiem priekšvēlēšanu saukļiem! Teiks, ka maģiāri vienkārši ir aprobežoti un neprot vest sarunas – vai vienkāršāk – apčakarēt tos aizdevējus??? Droši vien….

+33
-1
Atbildēt

0

Anita Brauna 19.07.2010. 17.28

Ungārija ķezā
Ir lietas, ar kurām nevajag jokot, un pie tādām, neapšaubāmi, pieder attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem. Viņnedēļ pagalam slikti izgāja Ungārijai: no turienes aizbrauca Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) delegācijas, kas divas nedēļas ar Ungārijas pārstāvjiem nesekmīgi sprieda par aizdevuma nākamās daļas piešķiršanu. Nav zināms, kad sarunas varētu tikt atsāktas. Taču sarunu izjukšanas pirmās sekas varētu būt nacionālās valūtas forinta devalvācija.
SVF un EK pārstāvji tiek gaidīti arī Latvijā, protams, citā sastāvā, taču ar tādu pašu uzdevumu – vienoties par aizdevuma kārtējo daļu. Līdzšinējās sarunas bijušas sekmīgas, un doto vārdu Latvijas valdība ir turējusi. Nezinātājam varēja rasties iespaids (un tas tika uzturēts ne vienā vien plašsaziņas līdzeklī), ka sarunu dalībniekiem no mūsu puses “pietrūkst stingrības’” un tiek pieņemtas visas aizdevēju prasības. Tikai netiek ņemts vērā, ka runa nav par vienlīdzīgiem sarunu partneriem. Starptautiskie aizdevēji varētu iztikt bez kredītu izsniegšanas Latvijai, savukārt Latvijai kredīti ir vitāli nepieciešami. Protams, var mēģināt dabūt naudu nevis no starptautiskajām institūcijām, bet finansu tirgū. Latvija nav gājusi šo ceļu, un ir pareizi darīts – lētāk par SVF neaizdod neviens.
Paralēļu vilkšana ir riskanta lieta, var smagi kļūdīties, un tomēr salīdzinājums ar Ungāriju prasīties prasās. Vismaz lielos vilcienos. Ne jau tagadējā Ungārijas valdība “ievārīja ziepes”, taču tā priekšvēlēšanu laikā uzturēja ilūziju, ka ar aizdevējiem var diņģēties, panākt mazāk stingras prasības. Tagad redzams, ar ko tas beidzies. Pēc aizdevēju aplēsēm Ungārijas valdības piedāvātie taupības pasākumi bija nepietiekami, lai sasniegtu aizdevuma saņemšanai nepieciešamo budžeta deficīta līmeni. No “brāļu ungāru” negatīvās pieredzes varam mācīties, ka starptautiskie aizdevēji “nezina cilvēka žēluma” – tajā nozīmē, ka solītais jāizpilda.

+31
-1
Atbildēt

3

    Tane-Dane > Anita Brauna 20.07.2010. 09.32

    ..un atliek cerēt, ka tā ir vienīgā nozīme

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Anita Brauna 20.07.2010. 09.15

    nezina cilvēka žēluma” – tajā nozīmē, ka solītais jāizpilda/
    _____________________________________________________________________

    Necilvēki!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Anita Brauna 20.07.2010. 01.03

    Paldies par tulkojumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu