Vatikāns sieviešu ordināciju pielīdzina pedofilijai • IR.lv

Vatikāns sieviešu ordināciju pielīdzina pedofilijai

71
Mārtiņš Cīrulis, F64

Mēģinājumi ordinēt sievietes līdz ar pedofiliju ierindoti vissmagāko noziegumu skaitā

Sieviešu ordinēšana Romas katoļu baznīcas priesteru kārtā ir "noziegums pret ticību", ceturtdien paziņoja Vatikāns, publiskojot lielu skaitu jaunu disciplināru noteikumu, vēstī aģentūras LETA-AFP. Tajos sieviešu ordinācija līdz ar pedofiliju ierindota "vissmagāko noziegumu" skaitā.

Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi uzsvēra, ka sieviešu ordinācija ir "noziegums pret sakramentiem", bet pedofilija – "noziegums pret morāli". Tāpēc lietas par "mēģinājumiem ordinēt sievietes" turpmāk tiks nodotas Vatikāna Ticības doktrīnas kongregācijai (CDF) – inkvizīcijas pēctecei, teikts baznīcas paziņojumā.

2007.gada CDF dekrētā, kurš papildināts ar jaunajiem regulējumiem, noteikts, ka tie, kuri mēģinājuši ordinēt sievietes, kā arī viņas pašas, nekavējoties ekskomunicējami jeb izslēdzami no baznīcas.

Vatikāns izdevis arī jaunus noteikumus par seksuālajiem pārkāpumiem, dodot rīkojumu paātrināt vissteidzamāko baznīcas struktūrās atklāto pedofilijas lietu izmeklēšanu un vienlaikus paaugstinot noilguma termiņu līdz 20 gadiem pēc brīža, kad upuris sasniedzis 18 gadu vecumu. Noteikumos par vienlīdz nosodāmu pedofilijai noteikta arī bērnu pornogrāfijas izmantošana un izplatīšana.

Komentāri (71)

andrisskrastins 15.07.2010. 16.44

Viens liels, liels FAIL. Baznīca sevi dzen arvien lielākā emocionālā un morālā strupceļā. Skumji noskatīties.

+20
-7
Atbildēt

2

    oktanvis > andrisskrastins 16.07.2010. 09.14

    Kāpēc Tev ir skumji? Varbūt tāda ir evolūcijas būtība?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    varrvara > andrisskrastins 15.07.2010. 20.18

    Baznīca jau pēc filozofijas būtības un cilvēka saprāta ir pilnīgā strupceļā. Baznīcas paziņojumi pēdējā laikā liecina par to absurdumu. Pilnīgs absurds ir katoļu celibāts un šis paziņojums.

    Man taču ir pilnīgi vienalga, kas tās dogmas sludina: vīrietis vai sieviete. Ja man viņas neinteresē tad es tās neklausos!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

ivetao2007 15.07.2010. 17.54

Man bija saaruna ar biskapiem Vanagu un Šmitu. Vanags sacija, ka Jēzus mācekļu pulkā nebija sievietes. Tad teicu Vanagam, ka arī viņu nevar ordinēt par mācītāju, jo nav jūds, kas bija Kristus mācekļi. Ja parezāka ir kāda baznīca – musulmaņi, pareizticīgie, katoļi, jo tumsonīgāka. Manā uztverē sieviete un vīrietis kopā ir cilvēks un nevar būt nekāda dalīšana. Visu cilvēces harmoniju saduļķoja dažādas reliģijas, kuru vadoņiem visi rituāli bija vajadzīgi savas varas kāres apmierināšanai. Vienīgais ko dažādu rliģiju pārstāvji devuši cilvēcības bāzes baušļus, kuru neievērošana apdraud pašu cilvēces eksistēšanu.

+14
-2
Atbildēt

4

    Arcijs > ivetao2007 15.07.2010. 23.35

    Par Vanaga viedokli. Pagājušajā rudenī “Dienā” bija Jāņa Vanaga raksts, kurā viņš apgalvoja, ka viņam nav gluži nekas pret sieviešu ordināciju, gluži otrādi – viņš to atzīst, sinode, lūk, esot pret. Un nelaime tā, ja atļaus ordinēt sievietes, tad geji gribēs, lai ļauj viņiem laulāties, un to nu gan nevarot. Ilgi sēdēju vaļēju muti… Lai gan esmu padomju laika žurnāliste, tomēr tādu demagoģiju nepiekopa pat padomju funkcionāri.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > ivetao2007 16.07.2010. 09.54

    “Vanags sacija, ka Jēzus mācekļu pulkā nebija sievietes.”
    Un kā tad ar Mariju Magdalēnu!? Pat “Svētajā vakarēdienā” vņa attēlota pie Jēzus labās rokas. Marijai Magdalēnai vispār Jēzus dzīvē ir bijusi ļoti nozīmīga loma.
    Protams tas ir veselas diskusijas jautājums. Un pārlieciāti katoļi nosauks Leonardo da Vinči par lielāko ķeceri.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > ivetao2007 16.07.2010. 00.26

    Liekas, ka sameklēju tieši šo rakstu par kuru Jūs runājat, intereses pēc :)

    “…LELB arhibīskaps J.Vanags kopš ievēlēšanas brīža nav slēpis savu noraidošo attieksmi pret sieviešu ordinēšanu. Viņš savus uzskatus nav mainījis, tomēr uzskata, ka vajadzīga plaša diskusija, kurai ir maz laika, tāpēc balsojis pret sieviešu ordinācijas aizlieguma nostiprināšnu LELB Satversmē….”
    Jā, var redzēt, ka esat “padomju žurnāliste :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    laura_skeltina > ivetao2007 15.07.2010. 20.54

    Ja tu domā LELB arhibīskapu Jāni Vanagu, tad šaubos, ka viņš varēja tik primitīvi atbildēt uz tavu pirmo jautājumu, un neatbildēt uz otro. Pats personīgi neesmu sarunājies ar viņu, bet esmu piedalījies lekcijā, kur lektors bija arhibīskaps Jānis Vanags. Par sieviešu un homoseksuālistu neordinēšanu mācītāju amatā viņam bija pavisam cits skaidrojums atšķirībā no tevis paustā.

    Vai Šmitam arī bija kāds viedoklis?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

IneseT 15.07.2010. 16.52

nu re – šādi paziņojumi un vismaz kļūst redzami visi baznīcas tikumi pat neejot tur iekšā. tā teikt ‘sēdi bābieti pie plīts un pienes cienīgtēvam pusdienas, pēc tam iesim ar vīriem par garīgām lietām padiskutēt un tautu no grēka pa gabalu turēt’. :)

+15
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu