Rimšēvičs: Latvijai nevajadzēs visu starptautisko aizņēmumu • IR.lv

Rimšēvičs: Latvijai nevajadzēs visu starptautisko aizņēmumu

38
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Latvijas Bankas IKP krituma prognoze šogad 2-2,5%, deflācijas sarukšot līdz 1,6%

Latvijai nebūs nepieciešama visa palīdzības pakete 7,5 miljardi eiro (5,3 miljardi latu) no starptautiskajiem aizdevējiem, ceturtdien preses konferencē paziņoja Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Kā vēstī biznesa portāls Nozare.lv, centrālās bankas vadītājs uzsvēra, ka pašlaik Latvijai vairāk nevajadzētu aizņemties, lai nepalielinātu ārējo parādu un maksu par tā apkalpošanu. Saskaņā ar Rimšēviča sniegto informāciju procentu maksājumi par valsts ārējo parādu patlaban ir vairāk nekā 300 miljoni latu gadā, bet līdz 2014.gadam tie būs pieauguši jau līdz 399 miljoniem latu.

Palīdzības pakete Latvijai 2008.gada nogalē esot sarūpēta ar rezervi, tāpēc, ja arī nauda ir pieejama, to visu nevajag steigties izmantot un iztērēt, pārliecināts Rimšēvičs. Kā ziņots, līdz šā gada marta vidum Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem bija saņēmusi četrus miljardus eiro (2,8 miljardus latu), no tiem 2,7 miljardi eiro (1,9 miljardi latu) nākuši no Eiropas Komisijas.

Saskaņā ar LB prognozi, Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 2-2,5%, jo pirmajā ceturksnī tas pēc ātrā novērtējuma salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni kāpis par 0,3%. Savukārt deflācijas prognozi LB 2010.gadam samazinājusi no iepriekš plānotajiem 3,4% līdz 1,6%.

Komentāri (38)

mary75 15.07.2010. 20.40

Man te daži komentētāji patīk – pie visa vainīgs Dombrovskis.
Dombrovskis ņem naudu – slikti, taisa parādu.
Dombrovskis neņem naudu – arī slikti, nemaksās pabalstus un ko tur vēl nedarīs.
Vispār jau, Dombrovska pienākumos neietlps nodrošināt laimi un pārticību visiem bez izņēmuma.

+18
-3
Atbildēt

0

kreëstliv 15.07.2010. 22.51

Ari, ja nevajadzes, tad sadu avotu finansejuma pieejamiba ir signals uz aru, ka starptautiskas organizacijas nepiecieshamibas gadijuma so naudu Latvijai ir gatavas aizdot, ja tiek izpilditi noteikumi, pilniga atteiksanas no sadas iespejas raditu parlieku augstu nedrosibas sajutu ar attiecigu ietekmi uz kreditreitingiem un valsts uzticamibu (jo laiks, kad visadi nothing special ieksh Bloomberg valsti starptautiski pazemoju nav tik talu atpakal).

+3
-1
Atbildēt

0

payddaz 16.07.2010. 14.21

Šobrīd ir saņemti 4 000 milj. no kopā plānotajiem 7 500, un šobrīd ir svarīgi divi neatbildēti jautājumi – pirmkārt, kurš ir tas skaitlis, ar kuru mums pietiek stabilitātes uzturēšanai un kurā brīdī kredītu var pārtraukt?

Otrs svarīgs neatbildēts jautājums – kas mums ir izdevīgāk? Jāņem vērā, ka starptautiskais aizdevums mums ir piešķirts uz ļoti zemiem procentiem – 6m EUR LIBOR + 2,00%, kas ir, piemēram, vismaz divreiz lētāk nekā Lietuvas aizņemšanās finanšu tirgos. Iespējams, mums ir izdevīgāk nevis atteikties no kredīta, bet gan to saņemt, bet netērēt (kā jau šobrīd, cik saprotu, notiek ar daļu no summas) un ieguldīt uz lielākiem procentiem brīvajā tirgū, kas ļautu atpelnīt gan procentu maksājumus neiztērētajai summai, gan vēl piepelnīyt lai segtu procentus par krīzes periodā iztērēto aizņēmumu.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu