Prasīs Briselei tiešmaksājumu avansu • IR.lv

Prasīs Briselei tiešmaksājumu avansu

8
Gatis Dieziņš, LETA

Eiroparlamenta pārstāvis atzīst netaisnīgu atbalsta sistēmu, konkrētas pārmaiņas nesola

Latvijas lauksaimnieki kategoriski pieprasa Briselei izmaksāt tiešo maksājumu avansu 50% jeb 37 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu ātrāku atbalsta izmaksu zemniekiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauksaimnieku sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

Eiropas Parlamenta (EP) Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejas delegācijas vadītājs Alberts Dess tikšanās laikā ceturtdien Saeimā atzinis, ka pašreizējā tiešo maksājumu aprēķināšanas sistēma nav taisnīga pret Baltijas valstu zemniekiem, taču konkrētas pārmaiņas pagaidām nav minējis, vēstī aģentūra LETA.

Nesen notikušajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē vairākas dalībvalstis, tajā skaitā Latvija, uzsvēra, ka ir nepieciešams tiešo maksājumu avanss, lai lauksaimniekiem nodrošinātu ātrāku atbalsta izmaksu. Tomēr Eiropas Komisija norādījusi, ka tiek gaidīti dalībvalstu individuāli pieprasījumi, kuros būtu pamatojums, kāpēc šogad izveidojusies ārkārtas situācija un vajadzīgs avansa maksājums.

Kā norāda LOSP eksperte Ginta Jakobsone, ātrāka tiešo maksājumu izmaksa ir būtiska Latvijas lauksaimniekiem, jo kredītu pieejamība ir stipri samazinājusies un saimniecībām trūkst apgrozāmo līdzekļu, lai varētu iesēt ziemājus. Lietuva savu pieprasījumu jau esot sagatavojusi. Arī LOSP kopā ar Zemkopības ministriju gatavojot Latvijas argumentāciju regulā paredzēto maksājumu 50% avansa jeb apmēram 37 miljonu latu pieprasīšanai, sacīja Jakobsone.

Dess, kurš ceturtdien Latvijā tikās ar Saeimas deputātiem, atzina, ka Baltijas valstu zemnieki par hektāru vidēji saņem pat vairāk nekā piecas reizes mazākus platību maksājumus nekā citās ES. Viņš atzinis, ka ''tā nevar palikt, un mums šajā jautājumā ir jāatrod kompromiss". Līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos EP ir ieguvis tiesības lemt arī par būtiskiem agrārās politikas jautājumiem, un Dess solījās aizstāvēt Baltijas lauksaimnieku intereses.

Vienlaikus viņš atgādināja daudzu EP deputātu viedokli, ka lauksaimniecībā nodokļu maksātāju nauda tiek tērēta nelietderīgi, tādēļ ir būtiski panākt, lai lielāku atbalstu gūst lauksaimnieku darbs, nevis vienkārši īpašums vai zemes hektārs.

Komentāri (8)

mary75 15.07.2010. 16.13

Vispār, drausmīgi netaisnīgi, Baltijas valstu zemnieku produkcija pataisīta nekonkurentspējīga.
Un Latvijas zemniekiem fotogrāfs Roze panāca visnelabvēlīgākos noteikumus.
Poļi gan sev izcīnīja visu, ko gribēja, malači.

+6
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 15.07.2010. 16.39

ZZS izgāžas tieši tajā elementā, kurā viņiem vajadzētu būt vislielākajiem patriotiem!

+3
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > andrisskrastins 15.07.2010. 16.55

    Nemaz jau nerunājot par to, ka šiem jābūt kompetentiem tieši zemkopības jautājumos.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

viesturs 15.07.2010. 16.22

viss šitas ir drausmīgi strīdīgi un nesaprotami, tipa grieķiem maksā 5 reizes vairāk, a laika apstākļi ir daudz piemērotāki…par rozi -viņam starp citu noveicās ka toreiz tie čaļi no vidzemes viņu nenosita….šitādu gnīdu un līdēju vēl vajag pameklēt..
mani nomoka cits jautājums…ir jāsāk maksāt par mežiem…a ko piesārņotājiem jāpērk Co kvotas-a skābekļa ražotājiem nepienākas nekas? šite vēl būs fīres, jo izskatās ka mežu cenas sit zemē mērķtiecīgi un neatlaidīgi…tātad kāds kaut ko zin..

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu