Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Gandrīz svešās rokās — drošībniekiem izdodas pārtvert kādu līdzjutēju, kurš pēc futbola finālspēles izskrēja laukumā un centās sagrābt zeltīto Pasaules kausu pirms tā pasniegšanas jaunajiem pasaules čempioniem — Spānijas izlasei. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Pasaules kausu pirmo reizi ieguvusi Spānijas futbola izlase, kas svētdien finālmačā Soccer City stadionā Johannesburgā pagarinājumā ar rezultātu 1:0 pārspēja Nīderlandi. Spānija šogad pirmo reizi spēlēja Pasaules kausa izcīņas finālmačā. Savukārt Nīderlande finālā iepriekš bija spēlējusi 1974. un 1978.gadā un abās reizēs piedzīvoja zaudējumus pret Vāciju un Argentīnu. Mačā par trešo vietu sestdien Vācijas izlase ar 3:2 pieveica Urugvaju. Nākamais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs pēc četriem gadiem notiks Brazīlijā.

Desmit Krievijas spiegi, kurus ASV drošības iestādes aizturēja 27.jūnijā, ir apmainīti pret četriem Krievijā par spiegošanu notiesātajiem. Apmaiņa tika ieplānota jau pirms krievu spiegu aizturēšanas, drīz pēc tam, kad 11.jūnijā Federālās izmeklēšanas birojs bija informējis ASV prezidentu Baraku Obamu par gatavoto operāciju. Lēmums pieņemts, lai nekaitētu prezidenta sāktajai attiecību ar Krieviju «pārlādēšanas» politikai. Spiegu apmaiņas operācija notika 9.jūlijā Vīnes lidostā. Starp četriem Krievijas pilsoņiem, kurus iemainīja pret desmit spiegiem, no kuriem gandrīz visi arī ir Krievijas pilsoņi, ir arī par valsts noslēpumu izpaušanu ar 15 gadu cietumsodu notiesātais zinātnieks Igors Sutjagins, kuram nācās parakstīt paziņojumu, ka viņš atzīst savu vainu.

British Petroleum inženieri cer šonedēļ ar jaunu noslēgu pārklāt naftu, kas kopš aprīlī notikušās avārijas izplūst Meksikas līcī. Sestdien ar robottehnikas palīdzību tika noņemts iepriekšējais noslēgs, kas tika uzstādīts pirms mēneša un spēja uztvert aptuveni 25 000 barelu naftas. Tiek lēsts, ka ik dienas no bojātā urbuma ūdenī nonāk 35-60 tūkstoši barelu naftas. Jaunā sistēma varētu uztvert 60 000 -80 000 barelu, tātad naftas izplūšana faktiski pagaidām tiktu apturēta. Inženieri steidz izmantot labvēlīgos laika apstākļus, ko sinoptiķi sola šonedēļ. Tomēr, pat ja pasākums izdotos, šī iekārta būs tikai pagaidu risinājums līdz laikam, kad tiks pabeigts pirmais no diviem papildurbumiem, kas ļautu bojātajā naftas urbumā iesūknēt urbšanas šķidrumu un aizcementēt to.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu