Ne kurli, ne mēmi, ne akli • IR.lv

Ne kurli, ne mēmi, ne akli

2

Ziedojiet piectūkstoš latu, lai šis bērniņš varētu dzirdēt… Pazīstami, vai ne? Bet cik bieži redzēts aicinājums ziedot piectūkstoš latu izglītībai, kas ļautu dzīvot piepildītu dzīvi arī nedzirdīgiem?

Bērnībā, ieraugot autobusā «kurlmēmos», ievērojot, kā viņi sarunājas ar žestiem, izdodot dīvainas, guturālas skaņas, es nobijos un ierāvos dziļāk sēdeklī. Tie bija «viņi», svešie, kas, manuprāt, dzīvoja pilnīgi citā pasaulē un domāja pilnīgi citādi. Man nebija viņu žēl. Es gribēju viņus neredzēt, lai man nebūtu jāsaskaras ar šo tik atšķirīgo eksistences veidu.

Tagad, izlasot par kādu bērnu, kam veiktas piecas sarežģītas operācijas pilnā narkozē un jāsakrāj nauda vēl divām, lai varētu dzirdēt, man šķiet, ka ne jau tikai līdzjūtības un altruisma dēļ mēs ziedojam naudu nedzirdīgajiem. Lielā mērā mēs ziedojam tādēļ, ka nevēlamies pieņemt sabiedrībā cilvēkus, kas nedzird: pierādījumu tam, ka var būt cilvēki, kuri uztver pasauli citādi nekā mēs. Nedzirdīgie mums vēl joprojām ir «kurlie» vai pat «kurlmēmie» – pilnīgi absurds apzīmējums. Viņi sarunājas, viņi nolasa no lūpām citu teikto un arī paši iemācās runāt: vai tas ir kurlums vai mēmums?

Mēs neticam, ka nedzirdīgais var dzīvot laimīgu un pilnvērtīgu dzīvi (kā gan tas būtu iespējams, ja viņš ir tik… citāds?), tādēļ esam gatavi maksāt par to, lai nodrošinātu iespēju būt tādam pašam kā citi. Bet pavisam nesen nedzirdīgā rakstniece Sabīne Englanda (Sabina England) ziedojumos savāca vairāk nekā tūkstoš dolāru. Nē, ne operācijai vai dzirdes aparātam. Savas pirmās īsfilmas uzņemšanai. Sabīne smiedamās apgalvo, ka priecājas būt labs piemērs nedzirdīgajiem, bet ikdienā savu nedzirdību īpaši neuzsver. Viņas lugās un dzejā nedzirdība parādās reti, bet mazbudžeta īsfilmas viņa uzņem mēmā kino stilistikā, satriecoši un ar dzēlīgu humoru izspēlējot dažādos personāžus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu