Lukašenko izvirza "Gazprom" jaunu ultimātu • IR.lv

Lukašenko izvirza "Gazprom" jaunu ultimātu

17
AFP/LETA

Baltkrievijas prezidents draud atkal apturēt gāzes piegādes Eiropai

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien piedraudējis apturēt Krievijas gāzes un naftas tranzītu uz Eiropu, ja enerģētikas gigants "Gazprom" diennakts laikā nesamaksās atlikušo parāda daļu par tranzītu, atsaucoties uz aģentūru "Interfax", vēsta LETA.

"Gazprom" 24.jūnijā Baltkrievijai par tranzītu pārskaitīja 228 miljonus dolāru, taču Minska uzskata, ka kompānija tai ir parādā vēl 32 miljonus. "Gazprom" šo summu neatzīst un norāda, ka tā veidojusies, abām pusēm nespējot vienoties par tranzīta likmēm. Pēc kompānijas teiktā, Baltkrievija nepilda saistības, kas noteiktas "Gazprom" un gāzes transporta operatora "Beltransgaz" līgumā.

Baltkrievijas ultimāts izskanējis aptuveni stundu pēc tam, kad Krievijas vēstnieks Minskā Aleksandrs Surikovs paziņoja, ka "gāzes karš" starp abām valstīm ir beidzies. "Gazprom" ceturtdien apstiprināja, ka Baltkrievija ir samaksājusi savu gāzes parādu, un paziņoja, ka kompānija atsāks gāzes padevi pilnā apmērā. Tā norādīja, ka samaksājusi Baltkrievijai savu parādu par gāzes tranzītu, tādējādi atrisinot pēdējo jautājumu strīdā, kas raisīja bažas par gāzes piegādes traucējumiem Eiropai.

Kā ziņots, Lietuva trešdien pavēstīja, ka tā saņēmusi par 40% mazāk gāzes pēc tam, kad "Gazprom" samazināja gāzes padevi Baltkrievijai par 60% saistībā ar gandrīz 200 miljonu dolāru lielo parādu. Gāzes piegādi Eiropai bija samazinājusi Baltkrievija.

.

Komentāri (17)

manuna 25.06.2010. 17.38

Jautājums sakarā ar LV, kāpēc Latvija neprasa no gazprom naudu par tranzītu un uzglabāšanu mūsu valstī ? Tā vietā bāleliņi pretī saņem gāzi par 2x lielāku samaksu un ne graša par iepriekš nosauktajām lietām + vēl līgums ir ILGTERMIŅA, kam tas bija izdevīgi ? Arābi piedāvā jau vairākumu R-valstu pirkt no viņiem saspiestu gāzi uz pusi lētāk nekā Gazprom.

+6
0
Atbildēt

1

    Elita Ļabe > manuna 25.06.2010. 20.49

    nebūsim naivi, mēs taču zinām ap ko tās visas lietas grozās :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 25.06.2010. 17.58

Krievija kā vienmēr diktē un provocē. Kad to beidzot sapratīs Latvijā?

+7
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > dro 26.06.2010. 10.06

    beidzot sapratīs Latvijā?
    —————————
    Tak mēs te Latvijā sapruotam.
    Mēs ar cepuri ruokā un Kirhenšteina vaigu tekam pie Centra kungiem uz tepiķa(skat. V.Zatlera textus Latvijas radio pēc 9.maija Maskavas tepiķa).

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 25.06.2010. 22.48

Ar Caterpillar tehniku būvētēas gāzes un naftas atradnes ir sarūsējušas un nolietotas. Krievi spiež no vecām krātuuvēm visu ko var. Viņi drīz būs lielās sprukās. Latvijas kretīni arī būs sprukās, jo, ja valdītu normāli cilvēki, bet ne šizofreniķi LŠŠ, tad Jūrkalnē jau būtu kodolstacija un Ignalīnā arā darbotos jaunā. Un būtu spēka vads pāri Baltijas jūrai. Medvedevs tagad laiza vienu veitu amerikāņiem, sapratis cik lieli sūdi krieviem tūlīt būs biksēs. Jo ar švilpi, bez kārtīgiem darba galdiem neko nevar uzbūvēt.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu