Krievija pilnā apmērā atsāk gāzes piegādi Baltkrievijai • IR.lv

Krievija pilnā apmērā atsāk gāzes piegādi Baltkrievijai

28
AFP/LETA

Baltkrievija samaksājusi gandrīz 200 miljonu dolāru lielo gāzes parādu

Krievijas gāzes lielfirma "Gazprom" apstiprinājusi, ka Baltkrievija ir samaksājusi savu gandrīz 200 miljonu dolāru lielo gāzes parādu, un paziņoja, ka kompānija atsāks gāzes piegādi pilnā apmērā, ziņo LETA-AFP.

Baltkrievija trešdien paziņoja, ka tā pilnībā samaksājusi kompānijai "Gazprom", taču draudēja pārtraukt gāzes piegādi Eiropai, ja "Gazprom" līdz ceturtdienas rītam nesamaksās 260 miljonus dolāru (146,9 miljoni latu) par gāzes tranzītu. "Gazprom" norāda, ka kompānija apsver atbildi uz Baltkrievijas draudiem.

Parādu dēļ Krievija trešdien samazināja gāzes piegādes apjomu Baltkrievijai par 60%, bet Krievijas gāzes piegāde Lietuvai un Kaļiņingradai, kas tiek veikta caur Baltkrievijas teritoriju, sarukusi par 30%, iepriekš ziņoja LETA/AFP.

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks iepriekš pauda, ka Lietuva grasās importēt gāzi caur Latviju. "Nepieciešamības gadījumā mēs esam gatavi saņemt gāzi caur Latviju. Ja būs ievērojams [piegādes] samazinājums, iespējams, mēs ierobežosim patēriņu. Patēriņš vasarā ir mazāks, tādēļ es domāju, ka nevajadzētu rasties būtiskām problēmām,” sacīja Sekmoks.

"Eiropa nedrīkst kļūt par gūstekni šajā strīdā. Šis ir Baltkrievijas un Krievijas jautājums," paziņojuma norādījis Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

Eiropas Komisija "sagaida, ka gāzes plūsma no Krievijas uz Eiropas Savienību netiks ietekmēta un ka gāzes plūsma uz visām dalībvalstīm arī turpmāk būs bez pārtraukumiem, kā arī – ka tiks ievērotas līgumsaistības". Šādu aicinājumu Etingers izteicis otrdienas vakarā telefonsarunā ar Krievijas enerģētikas ministru Sergeju Šmatko un Baltkrievijas vicepremjeru Vladimiru Semaško.

Minskas un Maskavas strīda pamatā ir Baltkrievijas nevēlēšanas pieņemt cenu paaugstināšanu par Krievijas piegādāto gāzi, atgādina LETA.

.

Komentāri (28)

maija_br 02.09.2010. 06.26

Atbalstīsim Jūrmalu.Šodien, 2.oktobrī pēc Dzintras Homkas ierosinājuma un ar Raimonda Munkevica atbalstu ir paredzēts atcelt Romualdu Ražuku no priekšsēdētāja amata, tāpēc plkst. 9.30 tiekamies pie Jūrmalas pilsētas Domes, sadodamies rokās un pieprasām Dzintrai Homkai un Raimondam Munkevicam nolikt deputātu mandātus jau pirms domes sēdes, jo viņi nav attaisnojuši doto sabiedrības uzticību. Dzintra Homka ieinteresēta diktēt domes lēmumu pieņemšanu par kapitālsabiedrību „Dubultu šķelda”, jo viņas civilvīram Arvīdam Knislim draud kriminālprocess par šī uzņēmuma izsaimniekošanu. Savukārt Raimonds Munkevics jau ir apsūdzēts par kukuļdošanu. Lūdzu palīdzēt Jūrmalai, veltot šim pasākumam 30 minūtes. Tikai visi kopā varam aizstāvēt savas intereses.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu