Baltkrievija pārtrauc gāzes tranzītu uz Eiropu • IR.lv

Baltkrievija pārtrauc gāzes tranzītu uz Eiropu

36
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Lukašenko pēc Krievijas piegāžu samazināšanas prasa samaksāt tranzīta nodevu

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien devis rīkojumu pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu pēc tam, kad Krievija par 30% samazināja gāzes piegādes apjomu kaimiņvalstij, vēstī aģentūras LETA-AFP, atsaucoties uz Lukašenko preses pārstāvi.

Tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, Lukašenko paziņoja, ka neatjaunos gāzes plūsmu, kamēr "Gazprom" nesamaksās par tranzītu. Pēc viņa teiktā, "Gazprom" Baltkrievijai tranzīta nodevās ir parādā vairāk nekā 260 miljonus dolāru (146,9 miljonus latu) un pusgadu neesot maksājis ''ne kapeiku''.

Jau ziņots, ka Krievija ar prezidenta Dmitrija Medvedeva akceptu pirmdien samazināja gāzes piegādi Baltkrievijai par 15% un otrdien – kopumā par trešdaļu, pamatojot to ar nesamaksāto 200 miljonu dolāru (113 miljonu latu) parādu par dabasgāzi.

Baltkrievijas vadītājs otrdien kritizēja Krievijas prezidentu, norādot, ka viņa uzvedība un daiļrunība nepieklājas valsts vadītājam. Pēc tam, kad Baltkrievija pirmdien piedāvāja segt gāzes parādu apmaiņā pret valstī saražotot tehniku un iekārtām, Medvedevs televīzijas pārraidē paziņoja, ka Krievija "kā maksāšanas līdzekļus nepieņems ne pīrāgus, ne sviestu, ne sieru, ne pankūkas, ne kaut ko citu." "Krievijas prezidenta paziņojums pazemo Baltkrievijas cilvēkus," sacīja Lukašenko.

"Aizvadītās diennakts laikā Baltkrievija nav veikusi nekādas darbības, lai atmaksātu parādu par Krievijas gāzes piegādēm, un, sākot no 22.jūnija plkst.10, mēs samazinām gāzes piegādi Baltkrievijai par 30% no kopējā dienas apjoma," informēja "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

Piegādes samazinājums var sasniegt līdz pat 85% proporcionāli parāda lielumam, jo tā ir zemākā robeža, kādā var garantēt infrastruktūras drošību. ''Gazprom'' gan neprecizē pakāpeniskās piegādes samazināšanas laika ietvarus.

Eiropas Komisija (EK) otrdien aicināja Baltkrieviju un Krieviju cienīt to līgumiskās saistības, norādot, ka abu valstu nesaskaņas apdraud dabasgāzes piegādes Eiropas valstīm. Eiropas Savienība norāda – Baltkrievijai pārtraucot gāzes tranzītu, Krievija var to nosūtīt Eiropai pa citiem cauruļvadiem, piemēram, palielinot gāzes tranzītu cauri Ukrainas teritorijai. Ukraina, pa kuras teritoriju jau tagad no Krievijas Eiropā nonāk aptuveni trīs ceturtdaļas dabasgāzes, jau iepriekš pauda gatavību palielināt savu tranzīta daļu, ja Baltkrievija samazinās piegādi.

.

Komentāri (36)

ivetao2007 22.06.2010. 17.42

Visa tā spēle ar gāzi un naftu diezgan drīz būs izēstu olu čaumalas. Tie paši somi gāzi pērk, lai no tās ražotu sintetiku. Majas viņi apsilda ar elektrību no kodolreaktoriem. Tas ir arī Latvijas ceļš. Nupat IR kāds autors spēlējās ar zaļo enerģiju. To jau var darīt, bet Latvijai jābut vismas sešiem reaktoriem divās stacijās. Piedevām zinātniekiem, kuri strādātu Cernas projektā par kodolsintēzi. Tie āmurgalvas, kuri funktierēja par gāzes rezurvāriem Dobelē, par ogļu staciju Liepāja un Rīgas TEC tālāko gāzēšanu, var iet ganīt cūkas. Vai audzēt kviešus.

+5
0
Atbildēt

1

    nikolajs0305 > ivetao2007 23.06.2010. 08.31

    ja ar “Cernas projektu par kodolsintēzi”, tiek domāts starptautiskais ITER projekts, tad tur Latvijas zinātnieki jau darbojas un ir iesaistīti un veiksmīgi. bet ITER nākotne ir totāli miglā tīta – tas ir tikai pilots, kura palaišana vēl nemaz tik drīz nav gaidāma, pie kam šobrīd ES kā partneris šajā projektā, kurā ir arī ASV, Krievija, Ķīna, Japāna, Indija ir atjēgusies, ka plānotās izmaksas ir lielākas un meklē naudu, bet neviena no dalībvalstīm īsti maksāt vairāk par šo milzeni negrib.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 23.06.2010. 14.04

Daži domā, ka Krievija to visu dara speciāli, lai piesaistītu ES sava ziemeļu un dienvidu gāzes vada būvei, tādejādi parādot, ka ne uz Ukrainu, ne Baltkrieviju paļauties nevar.
Bez tam ļoti grib Baltkrievijas gāzes tranzīta infrastr. savā īpašumā.

0
0
Atbildēt

0

una97 22.06.2010. 18.50

Ma;acis Lukašenko, bet tikai tās nav īstās zāles pret Krieviju:( Vēja un Saules enerģija… tur ir antibiotikas krievu gāzes un naftas iekaisumam.
http://ieteikumi.lv

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu