Maksātnespējas likums labvēlīgs kredītņēmējiem • IR.lv

Maksātnespējas likums labvēlīgs kredītņēmējiem

19
Jānis Saliņš, F64

Fiziskas personas parāds par vienīgo mājokli tiks dzēsts pēc diviem gadiem

Saeimas pēdējā pavasara sesijas plenārsēdē pieņemtais Maksātnespējas likums, neraugoties uz banku iebildumiem, priekšvēlēšanu gaisotnē ir labvēlīgāks kredītu ņēmējiem. Kā vēsta aģentūra BNS, tas stāsies spēkā šā gada 1.novembrī.

Fiziskās personas maksātnespējas procesu varēs piemērot, ja cilvēkam nav iespēju nokārtot parādsaistības, kuras pārsniedz 5-10 tūkstošus latu. Likums paredz – ja kredītņēmējs ar apgādājamiem dzīvo vienīgajā mājoklī, kura vērtība nepārsniedz 100 tūkstošus latu, viņš var īpašuma pārdošanu atlikt līdz vienam gadam, lai sameklētu citu mājokli, turpinot segt komunālos maksājumus.

Deputātu vidū izraisījās diskusijas par priekšlikumu, kas noteic – ja parādnieka ienākumi ir pietiekami, lai segtu 50% saistību pēc nodrošinājuma pārdošanas, to dzēšanas termiņš būs viens gads. Savukārt, ja parādnieks saistību dzēšanas laikā nav spējīgs segt parādu, kreditoru prasījumu segšanai tiks novirzīti līdzekļi vienas trešdaļas apmērā divus gadus. Pēc diviem gadiem atlikusī parāda summa tiks dzēsta.

Aigars Štokenbergs (SCP) norādīja, ka šādi nepamatoti tiek noņemta atbildība no kredītņēmējiem un līdz ar sloga pārnešanu uz bankām pieaugs kredītu procentu likmes. Priekšlikuma iesniedzējs Māris Kučinskis (TP) uzsvēra, ka bankām ir jāuzņemas atbildība par kredītu vieglprātīgo izsniegšanu.

Parlaments priekšlikumu atbalstīja teju vienbalsīgi – pret balsoja Štokenbergs, Dzintars Ābiķis, Artis Pabriks (SCP) un Imants Kalniņš (TB/LNNK), Visvaldis Lācis atturējās. Šo lēmumu jau atzinīgi novērtējusi Latvijas Kredītņēmēju apvienība.

Latvijas Radio vēsta, ka Komercbanku asociācija gatavojot vēstuli Valsts prezidentam, lai lūgtu nodot pārskatīšanai bankām nelabvēlīgās likuma normas, kas mazina kredītņēmēju atbildību par savām saistībām. Piektdien Valsts prezidenta kancelejā notiks sanāksmes, kurā apspriedīs šādu iespēju, vēstī aģentūra BNS. Banku pārstāvji norāda, ka šādas normas var izraisīt privātpersonu bankrotu vilni, kredītņēmējiem pamatoti vai nepamatoti mēģinot tikt vaļā no parādiem. Savukārt bankas var negribīgāk izsniegt kredītus.

Jaunais likums reglamentē arī juridisko personu maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības norises kārtību.

.

Komentāri (19)

Driimeris 17.06.2010. 13.16

kaut kas bija jāmaina, jo mēs esam valsts, kur praktiski visu risku uzņemas kredītņēmējs… tikai – gribējām kā labāk, sanāca kā parasti

+6
0
Atbildēt

0

Juris Millers 17.06.2010. 16.33

Man šis likums patīk. Bankas zaudē tikai tajā gadījumā, ja ievērojami pārvērtē kredītā iegādājamā īpašuma nākotnes tirgus vērtību. Normalā situācijā šī likuma asākā daļa bankas nemaz neskars, jo parasti pārdodot īpašumu tiek iegūts pietokoši daudz naudas, lai pilnībā dzēstu kredīta palikušo summu (ņemot vērā jau veiktos maksājumus un pirmo iemaksu).

Pilnīgi noteikti šis ir viens no labākajiem likumiem, ko šī Saema ir pieņēmusi.

+4
0
Atbildēt

0

sivrita 17.06.2010. 17.06

interesanti, kas tad tur labvēlīgs kredītņēmējiem?

cilvēks paņem kredītu… jau kādu laiku maksā (gan kredītu, gan apsaimniekošanu) un kad daļu ir atmaksājis, tad viņam noņem mājokli, mašīnu, tV, kompi, ledusskapi… da visu atņem… un tad vēl atliek 2 gadus atdot 30% no ienākumiem vai pusi no atlikušā…

beigās kredītvēsture sačakarēta un pašam nekā nepieder…

a bankai… paņem īpašumu…visu pārējo un vēl no atlikuma daļu… un tad vēl var nogaidīt kad cenas normalizējas un pārdot īpašumu…

tādu izdevīgumu nenovēlētu nevienam…

+4
-1
Atbildēt

2

    sivrita > sivrita 06.07.2010. 15.41

    krīzes nāk un iet un cenas krītas un atkal ceļas… nekāda visa mūža varianta arī tagad nav…

    tikai īpašajos gadījumos, kad banka Tevi grib bneadekvāti izmantot… vai arī pats kredītņēmējs ir ar krama elastību…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Juris Millers > sivrita 18.06.2010. 00.25

    Ja tavu īpašumu pašreizējā tirgus vērtība ir lielāka nekā atlikušais kredīts (kam tā vajadzētu vienmēr arī būt, kad nenotiek lielās krīzes), tad tev atsavina tikai tik īpašuma cik ir nepieciešams lai dzēstu kredītu un nav arī 2 gadi tie 30% jāatdod. Šis ir likums, par to kas notiek, kad ir iestājies pilnais ‘D’. Man kā kredītņēmējam ir prieks dzirdēt, ka sliktākajā gadījumā man nebūs jāvergo visu mūžu šo kredītu atdodot (kā tas ir tagad), bet ka ja kas, tad es pēc 2 gadiem būšu no kredīta brīvs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu