"Latvenergo" lietā "atmazgāti" 1,13 miljoni eiro • IR.lv

"Latvenergo" lietā "atmazgāti" 1,13 miljoni eiro

82
Gatis Gierts, F64

KNAB kopumā aizturējis astoņas personas, trīs aizdomās turētie apcietināti

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā ir aizdomas par 1,13 miljoni eiro (791 tūkstoša latu) atmazgāšanu, un kopumā lietā aizturētas astoņas personas – jau nosauktie pieci "Latvenergo" koncerna darbinieki un trīs privātpersonas, informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Trīs aizdomās turētie ir apcietināti, bet par astoto aizturēto precīzāka informācija pagaidām netiek sniegta. Aizturēto personu advokātu teiktais liecina, ka iespējamie noziegumi varētu būt saistīti ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukciju.

Pēc KNAB vēstītā, valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs publiskajos iepirkumos. "Latvenergo" amatpersonas un kāda privātā uzņēmuma īpašnieks organizētā grupā īstenojuši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un darījumus ar nekustamo īpašumu. Tā legalizēti ne mazāk kā 1,13 miljoni eiro, norāda Vitenburgs.

Jau ziņots, ka tiesa apcietināja šajā lietā aizturētos "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu, viceprezidentu Aigaru Meļko un SIA "Energy Consulting" īpašnieku Andreju Livanoviču. Pārējiem aizturētajiem – "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājam Ivaram Liuzinikam, valdes loceklim Andrejam Stalažam, Austrumu reģiona tehniskajam vadītājam Edgaram Vitkovskim, kā arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" valdes priekšsēdētājam Mihailam Paladijam noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties noteiktām personām un pildīt amata pienākumus.

Aģetūra LETA ziņo, ka Miķelsonam, Meļko un Livanovičam bija ne tikai kopīgs uzņēmums "Innovia", bet arī darījumi, proti – ar Livanoviču saistītas firmas no Meļko meitas un Miķelsona 2007.gadā iegādājās nekustamos īpašumus, kopumā samaksājot ap 631 000 latu. Īpašumus pirka Igaunijas kompānija "Isengar OU" un tās meitasfirma, kura vada Livanovičs. Pēc Eiropas Biznesa reģistra datiem, "Isengar OU" formālie dibinātāji un vadītāji ir finanšu konsultāciju uzņēmums "Kermon" un tā amatpersonas. "Kermon" pārstāvji biznesa portālam "Nozare.lv" ceturtdien nesniedza komentārus par darījumiem ar "Latvenergo" amatpersonām un "Isengar" patiesajiem īpašniekiem, jo šis jautājums esot "jutīgs".

Tieši 2007.gadā Livanoviča konsultāciju kompānija "Energy Consulting" guva rekordpeļņu – 1,81 miljonu latu, it kā pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares zinātāji izsaka minējumus, ka šīs konsultācijas varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos.

KNAB informē, ka kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai atzītu divas "Latvenergo" amatpersonas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā un naudas atmazgāšanā lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Divas "Sadales tīkls" amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā. Savukārt trešais "Sadales tīkla" darbinieku un divas privāto uzņēmumu amatpersonas tur aizdomās par nozieguma atbalstīšanu, vienu no privātpersonām – arī naudas atmazgāšanā.

.

Komentāri (82)

buchamona 17.06.2010. 14.44

Ja ir trāpīts desmitniekā un viss notiekošais beigsies ar reālu rezultātu, tad KNAB darbinieki varēs izbaudīt gandarijumu un labi padarīta darba sajūtu, atskaitot priekšnieku, protams. Priekšniekam neveicās, priekšnieks, acīm redzot, nepaspēja pabeigt reorganizāciju laikā :)

+51
0
Atbildēt

0

agnese_b 17.06.2010. 14.53

Es gan nedomāju, ka KNAB cilvēki būtu tik naivi, lai uzsāktu tādu vērienīgu aizturēšanu tikai balstoties uz “viena tante teica”. Un uz šāda pamata arī nevarētu izvirzīt tās apsūdzības, kas nu ir izvirzītas

+29
0
Atbildēt

0

dro 17.06.2010. 15.22

LETA ”Latvenergo” vadītāja amatpersonas deklarācijā konstatējusi, ka ar šajā lietā aizturēto biznesa konsultantu Andreju Livanoviču saistīta firma 2007.gadā viņam samaksājusi vairāk nekā pusmiljonu eiro (350 000 latu) par kādu īpašumu. Ar Livanoviču saistīta kompānija 2007.gadā kādu īpašumu nopirka arī no tagad aizturētā “Latvenergo” viceprezidenta Aigara Meļko meitas, samaksājot 230 000 latu.
_____________________
Nu tā taču tikai sagadīšanās! Tādi pati kā Stendzenieka ik pārdienas parādīšanās LTV1:)

+28
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu