Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Kirgizstānā turpina plosīties masu nemieri, kas 10.jūnijā sākās ar kirgīzu un uzbeku jauniešu kautiņu Ošas pilsētā valsts dienvidos. Kautiņš drīz pārauga ielu cīņās, kurās naidīgās puses ķērās pie akmeņiem, nūjām un arī šaujamieročiem. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

ES ārlietu ministri pirmdien panāca principiālu vienošanos sākt iestāšanās sarunas ar Īslandi. Paredzams, ka ceturtdien šo lēmumu apstiprinās ES valstu valdību vadītāji. Dziļā finanšu krīze un nacionālās valūtas kursa dramatisks kritums licis īslandiešiem raudzīties pēc lielākas finansiālas stabilitātes, ko sniegtu pievienošanās eirozonai. Dalība ES ir obligāts eiro ieviešanas priekšnoteikums. Pieteikumu par iestāšanos ES Īslande iesniedza pērn jūlijā. 

Somijas ekonomikā  atsākusies recesija – iekšzemes kopprodukts  samazinājies jau otro ceturksni pēc kārtas. Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2009.gada ceturto ceturksni, IKP samazinājies par 0,4%,  bet pagājušā gada pēdējā ceturksnī tas samazinājās par 0,2%. Somijas ekonomiku smagi skāra pasaules finanšu krīze – pērn ievērojami samazinājās valsts galveno eksporta preču, papīra un mobilo telefonu pārdošanas apjomi. Atlabšana tiek gaidīta šā gada otrajā pusē. 

ANO Drošības padome noteikusi plašākas sankcijas Irānai. No 15 padomē pārstāvētajām valstīm par rezolūcijas pieņemšanu balsoja 12, Brazīlija un Turcija balsoja pret, Libāna atturējās. Padome, apstiprinot jau ceturto sankciju kārtu, cenšas pārliecināt Teherānu atteikties no tās kodolprogrammas, par kuru Rietumi bažījas, ka tās mērķis ir kodolieroču radīšana. Rezolūcijā paplašināts Irānai jau iepriekš noteiktais ieroču embargo, aizliegts darboties vairākās jomās ārvalstīs, tādās kā, piemēram, urāna ieguve, dota atļauja citām valstīm starptautiskajos ūdeņos pārbaudīt kuģus, par kuriem radušās aizdomas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu