Līgo zināšanas • IR.lv

Līgo zināšanas

4

Lai pamatīgi nosvinētu Līgo svētkus un sagaidītu Jāņu rītu, jāmāk sakurt kārtīgu ugunskuru, jānopin skaists vainags, jācep latviešu iemīļotais šašliks un jādzied līdz saullēktam. Jautājām četriem zinātājiem, kā to labāk izdarīt

 

Jāņu vainags

Lauma Garkalne (31) ir ainavu arhitekte, kas strādā uzņēmumā Labie koki. Kopš pusaudzes gadiem Laumai folklora ir sirdslieta un neatņemama dzīves sastāvdaļa. Pašlaik viņa darbojas kopā Laiksne. Lauma Saulgriežus svētīs Saldus rajonā kopā ar draugiem, piekopjot senās tradīcijas. «Līgo vainags ir maģiska lieta, jo tieši šajā laikā visām zālītēm un ziediem ir īpašs spēks,» uzsver Lauma. «Es parasti aizbraucu uz pļavu, nostājos tās galā un izpētu, kas ir uzziedējis, jo ne katru gadu viss zied vienlaikus. Lēnām staigāju un izpētu, kas šoreiz rotās manu vainagu.» Laumai vainaga pīšanas process un zālīšu meklēšana ir īpašs rituāls. Pats vainaga aplis simbolizē sauli, to liek galvā un ar vainagiem rotā istabu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu