JL bažījas par tiesiskumu, ZZS, SC, TP – par budžetu • IR.lv

JL bažījas par tiesiskumu, ZZS, SC, TP – par budžetu

10
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Saeimas deputāti ar Valsts prezidentu pārrunā Dombrovska valdības darbu

Saeimā pārstāvēto politisko spēku deputāti no partijas “Jaunais laiks” (JL), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), apvienības ''Saskaņas centrs'' (SC) un Tautas partijas( TP)  tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru Rīgas pilī piektdien pārrunājuši premjera Valda Dombrovska (JL) mazākuma valdības darbu, kā arī svarīgākos jautājumus aizvadītajā parlamenta ciklā.

JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka prezidents nesaskata lietderību opozīcijas ierosinātajiem normatīvo aktu grozījumiem, kas paredz valsts budžetu sagatavot līdz 1.septembrim. Zatlers un JL domas sakrītot arī par to, ka Dombrovska valdībai jānoturas līdz 10.Saeimas vēlēšanām.

JL deputāti piektdien uzrunājuši Valsts prezidentu par tiesiskuma jautājumu risināšanu, paužot nožēlu par “politizēta cilvēka”, proti, par līdzšinējās Tautas partijas biedres un parlamenta frakcijas vadītājas Vinetas Muižnieces iecelšanu Satversmes tiesas tiesneses amatā, kā arī Jāņa Maizīša neapstiprināšanu par ģenerālprokuroru.

Uzsverot, ka aizvadītais parlamenta darba periods pavadīts saspringtā un sarežģītā režīmā, Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem pēc tikšanās teica, ka nesakrīt apvienības ar prezidenta viedoklis par nākamā gada budžeta iesniegšanas termiņu, proti – ZZS vēlas, lai budžets Saeimā tiktu iesniegts vēl pirms vēlēšanām, savukārt Zatlers esot bijis citās domās.

SC deputāts Andrejs Klementjevs žurnālistiem stāstīja, ka tikšanās laikā ar prezidentu pārrunātas SC iecerētās iniciatīvas, kā arī jau Saeimā esošie likumprojekti. SC deputāti informēja prezidentu, ka šovasar opozīcija varētu rosināt sasaukt divas ārkārtas sēdes, vienā no tām prasot premjeram paskaidrojumus, kā tiks konsolidēts nākamā gada budžets, savukārt otrajā lemjot par grozījumiem likumā, lai rosinātu budžetu iesniegt līdz vēlēšanām.

Kā uzsvēra Klementjevs, SC apliecinājis prezidentam, ka ''nedarīsim neko, lai ievestu Latviju vēl lielākā krīzē''.
Uz tikšanos pie prezidenta bija ieradušies vairāki SC deputāti, izņemot frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču. Viņš pats Ir.lv sacīja, ka atrodas konferencē Polijā, kas esot ieplānota ilgu laiku iepriekš.

Arī TP deputāti informējuši prezidentu par iecerētajām aktivitātēm, žurnālistiem stāstīja frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. TP ir vienisprātis ar ZZS un SC, ka jāpieņem grozījumi likumā, kas paredz nākamā gada budžeta projektu iesniegt pirms vēlēšanām. Kučinskis esot apliecinājis, ka TP nerīkosies destruktīvi. ''Patīk vai nepatīk tagadējā valdība, mēs neesam gājuši uz destruktīvu rīcību,'' uzsver Kučinskis.

TP parlamentāriešu vadītājs Ir.lv sacīja, ka prezidents darba kārtībā bija iekļāvis jautājumu par attiecībām ar Krieviju, taču, tā kā TP deputātiem bijis ''tik daudz runājamā'', tad līdz šim punktam nemaz neesot tikuši.

Jau vēstīts, ka šī ir trešā Valsts prezidenta tikšanās ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem un neatkarīgajiem deputātiem parlamentārā gada noslēgumā.

Komentāri (10)

buchamona 11.06.2010. 08.53

Strap abiem iepriekšējiem LR prezidentiem un vēl esošo, Zatlers ir vispretrunīgākā personība, taču, manu prāt, vispiemērotākais šim dižķibeles laikam. Tas, ka “zinātāji” apgalvo – viņam “nespīd” otrais prezidentūras termiņš varētu būt labākais Zatlera darba novērtējuma rezultāts

+8
-1
Atbildēt

4

    ilmisimo > buchamona 11.06.2010. 09.02

    vispiemērotākais šim dižķibeles laikam.”
    ————————————————–
    Katram savs laiks.
    Kirhenšteins arī bija laikam vispiemērotākais.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > buchamona 11.06.2010. 11.11

    Zatlers acīmredzami ārpolitiski nespēj pārstāvēt Latvijas intereses. Prezdentam vajadzētu būt ne tikai ar staltu stāju, bet arī ar principiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.06.2010. 13.21

    Zatlerim vajadzēja izsludināt referendumu par Saeimas atlaišanu vēl gadu atpakaļ, tas bija vienīgais reālais veids, kā varēja radikāli mainīt situāciju un novērst šī te esošā saeimas vairākuma graujošu darbību, tāpēc sen jāiestrādā norma, ka prezidents atsevišķos gadījumos, piemēram, kad parlamenta reitings ir ļoti zems, kā tagad, varētu atlaist saeimu bez referenduma, un sarīkot ārkārtas vēlēšanas, pie tagadējās likumdošanas prezidents nekad neriskēs zaudēt savu amatu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 11.06.2010. 11.34

    Kā jau teicu, Zatlera prezidentūra ir pretrunu pilna un tādēļ vēl jo vairāk nevar viņa darbību vērtēt tikai pēdējo notikumu kontekstā. Ja teiksim ar mīnuszīmi vērtējam viņa vizīti 9. maijā Maskavā un vēlēkos viņa komentārus par LR “iekšpolitiskā spektra sakārtošanu” :), tad tūlīt ir jāatceras, piemēram, Zatlera “uzbraucienu” Putinam Gruzijas notikumu kontekstā utt Tas pats arī attiecas uz iekšpolitiku. Izšķirošos brīžos Zatlera nostāja ir bijusi tas pēdējais arguments, kurš nav ļāvis iebraukt galīgā grāvī, kaut vai par un pret, un apkārt SVF aizdevumam utt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

bonbon68 11.06.2010. 10.38

To slaveno Zatlera mugurkaulu tā arī diemžēl nav izdevies ieraudzīt. Patukšas pļāpāšanas un pirksta kratīšana nav ko gaidijām. Laikam tas ZOO tomēr savu lomu spēlē.

+4
-1
Atbildēt

0

ilona_bulane 11.06.2010. 18.00

Es domāju, ka Zatlers savus pienākumus pilda ļoti labi.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu