SC un LPP/LC bloķē naudu Okupācijas muzejam • IR.lv

SC un LPP/LC bloķē naudu Okupācijas muzejam

36
Andrejs Terentjevs, F64

Muzejas lūdz naudu, lai tulkotu grāmatu krievu valodā

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti ceturtdien atlikuši jautājuma izskatīšanu par 20 000 latu piešķiršanu Okupācijas muzejam, vēsta LETA.

"Saskaņas centra" (SC) deputāte Olga Veidiņa, kura rosināja jautājumu atlikt, sacīja, ka vēloties iegūt sīkāku informāciju par plānotajiem tēriņiem. Deputāte gan nepaskaidroja, kas viņai tieši nav skaidrs.
Par jautājuma atlikšanu iestājās ne tikai “Saksaņas centra” (SC) deputāti, bet arī SC partneru domē – LPP/LC – deputāti Jānis Šmits un Eiženija Aldermane.

Par jautājuma saglabāšanu komitejas darba kārtībā iestājās “Jaunā laika” un “Pilsoniskās savienības” deputāti. Deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs (PS) norādīja, ka muzejs jau sen šos līdzekļus gaidot, visi plānotie izdevumi esot norādīti komitejas materiālos, tādēļ jautājumu atlikt neesot nekādas vajadzības.

Muzejs lūdza ar 15 200 latiem atbalstīt muzeja grāmatas "Latvijas Okupācijas muzejs 1940-1991" tulkojumu un izdošanu krievu valodā. Muzejs arī lūdza piešķirt 4045 latus izglītības programmai, kuras laikā paredzēts attīstīt ceļojošās izstādes. Naudu plānots tērēt arī citiem mērķiem.

Komentāri (36)

Sanita Jemberga 10.06.2010. 19.32

Šodien blakus Rīgas domei atklāta Rīgas egles oficiālā pārstāvniecība (restorāns, skatuve, objekts „Gaismas egle”, kas skaita dienas līdz Rīgas egles iedegšanai utt.). Un šodien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu par 20 000 latu piešķiršanu Latvijas okupācijas muzejam.
Par Rīgas egles oficiālo pārstāvniecību tās radītāji izplata informāciju: „Esam iestājušies par ideju, ka Rīgā pirms 500 gadiem pirmo reizi ir pušķota Ziemassvētku egle”. Protams, ja gribās kādam šo stāstu par egles dzimteni iemānīt, nav jau citas izejas – ir jāiestājas par ideju, vēl vairāk, uz tās idejas ir vienkārši jāuzsēžas. Patiesība? Vai nav vienalga – to, kas bija vai nebija pirms 500 gadiem neviens te neatceras.
Citādāk ir ar to, kas sākās 17. jūnijā pirms 70 gadiem.
Un varētu šķist, ka ir taču neiespējami gribēt noticēt apšaubāmam stāstam par egli, bet mēģināt izlikties, ka patiesības par okupāciju vienkārši nav.
Latvijas okupācijas muzejs pat šī sasaukuma Rīgas domei ir vistuvākais muzejs. Ģeogrāfiski, protams. Taču līdz šim muzeja pastāvēšana tiek nodrošināta ar ziedojumiem (līdz 80% no gada izdevumiem). Ik gadu muzejs uzņem vairāk nekā 100 000 apmeklētāju (70 000 ārvalstu tūristu).
Turklāt lielākā daļa no naudas, ar kuras piešķiršanu domnieki tagad vilcinās, ir paredzēta grāmatas tulkošanai un izdošanai krievu valodā (no tirāžas 147 grāmatas iecerēts dāvināt Rīgas skolām). Lai gan izskatās amorāli, tomēr diemžēl nav grūti noticēt, ka SC deputāti Veidiņa, Klementjevs, Kuzmuks, Pankratovs un Savicka balsojot pret naudas piešķiršanu Okupācijas muzejam, pauž vēlmi, lai krievu tautības cilvēki pēc iespējas mazāk zinātu, kas ar Latviju un tās cilvēkiem patiesībā ir noticis, un kāpēc, piemēram, 9. maijs Latvijai nav svētki. Taču ko, liedzot naudu Okupācijas muzejam, vēlas LPP/LC pārstāvji Jānis Šmits un Eiženija Aldermane? Var minēt un pat uzminēt. Jo variantu nav daudz, un visi slikti.

+30
-1
Atbildēt

0

buchamona 10.06.2010. 20.09

Krievus no SC var saprast, kurš saprātīgs cilvēks pats sev pamatus zem kājām skalos ārā :) Bet Jānis Šmits, piemēram, jeb tā Aldermane utt un ,kas vēl tur no latviešiem sēž tajā RD – LPP frakcijā :)) – nožēlojami cilvēciņi

+17
0
Atbildēt

0

Martins 10.06.2010. 18.29

Nepatīk grāmatiņu izdot, kas būtu neērta Latvijas krievu partijām – Saskaņas Centrs un LPP/LC..

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu