Vienojas par gāzes piegādi ''Nabucco'' • IR.lv

Vienojas par gāzes piegādi ''Nabucco''

31
AFP/LETA

Turcija un Azerbaidžāna parakstījušas vienošanos par gāzes tranzītu uz Eiropu

Turcija un Azerbaidžāna pirmdien noslēdza ilgi gaidīto vienošanos par gāzes tranzītu uz Eiropu, kas tiek uzskatīts par nozīmīgu soli centienos samazināt kontinenta atkarību no Krievijas gāzes, vēstī aģentūras LETA-AFP. Šī vienošanās nodrošinās piegādes Eiropas Savienības (ES) gāzes vada projektam "Nabucco".

Saprašanās memorandā tiek fiksētas cenas gāzei, ko Azerbaidžāna pārdod Turcijai, un noteiktas nodevas, ko Turcija saņems par Azerbaidžānas gāzes tranzītu uz Eiropu, informēja Turcijas enerģētikas ministrs Taners Jildizs. Viņš uzsvēra, ka Azerbaidžānas gāze ir ļoti svarīgs avots, lai tuvākajā laikā spētu apmierināt Turcijas un Eiropas valstu vajadzības enerģijas drošības ziņā.

Darījums paredz fiksēt cenas un apjomu gāzei, kas tiks iegūta Azerbaidžānas gāzes lauka attīstības otrajā fāzē, kas sāksies līdz 2016.gadam. Vienošanos parakstījusi arī Azerbaidžānas enerģētikas kompānija SOCAR un Turcijas gāzes uzņēmums BOTAS, taču tās finansiālie nosacījumi pagaidām atklāti netiek.

Plānots, ka "Nabucco" tiks būvēts no Turcijas pilsētas Erzurumas līdz Baumgartenai Austrijā, šķērsojot Bulgāriju, Rumāniju un Ungāriju. Gāzesvadu ekspluatācijā varētu nodot 2014.gadā, un kopumā tas izmaksās 7,9 miljardus eiro (5,5 miljardus latu).

Savukārt Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" vienojies ar Grieķijas kompāniju DESFA par gāzesvada "South Stream" būvniecību Grieķijas teritorijā, teikts abu uzņēmumu pirmdien izplatītajā paziņojumā. Vienošanās paredz, ka "Gazprom" un DESFA izveidos vienādās daļās sadalītu kopuzņēmumu, kas būs atbildīgs par gāzesvada izstrādi, finansēšanu, celtniecību un apkalpošanu Grieķijas teritorijā.

Kā ziņots, "South Stream" īsteno "Gazprom" un Itālijas enerģētikas kompānija "Eni". Tas novadīs Krievijas gāzi caur Bulgāriju uz Rietumeiropu pa cauruļvadu Melnās jūras gultnē, apejot Ukrainu.

Gāzesvada garums būs 3600 kilometri, tā būve varētu izmaksāt 19-24 miljardus eiro (13,3-16,8 miljardi latu). Gāzesvadu plānots pabeigt 2015.gadā, un tas tiek uzskatīts par konkurentu "Nabucco", kura izpilde atpaliek no ieplānotā grafika.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu