Zinātnieki pārdod valsts finansētos izgudrojumus • IR.lv

Zinātnieki pārdod valsts finansētos izgudrojumus

20
Andrejs Strokins, F64

Latvijas Organiskās sintēzes institūts naudas trūkuma dēļ spiests pārdot savus atklājumus

Ar Izglītības un zinātnes ministrijas pirms pieciem gadiem piešķirto finansējumu atklātos medikamentus, kas uzlabo atmiņu, ārstē asinsvadu slimības, urīna nesaturēšanu un arī ādas audzējus, pērn finansējuma trūkuma dēļ Organiskās sintēzes institūts bijis spiests pārdot, svētdienas vakarā ziņoja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Tā kā pagājuša gada beigās beidzās valsts finansējums šim projektam, bet jaunu programmu ministrija neturpināja, jo valdība par vēlu pieņēma valsts budžetu, naudas trūkuma dēļ valstij piederošos atklājumus institūts steigā pārdeva.

“Tas nav labi, ja tas tā ir,” tas ir viss ko varēja pateikt Ekonomikas ministrjas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, sakot, ka par zaudētajiem patentiem uzzinājis no žurnālistiem. Konkrētas atbildes, vai tā ir godīga valsts īpašuma izmantošana, raidījumam nevarēja sniegt nedz ekonomikas ministrs, nedz veselības ministrs.

“Nekā personīga” noskaidrojis, ka, lai arī institūtu, kurā izgudrota Latvijas labākā eksporta prece – sirds vitamīni Mildronāts, uztur valsts, Eiropas patentu reģistrā ir redzams, ka institūtā tapušos atklājumus reģistrējis nevis institūts, bet institūta direktors Ivars Kalviņš, citi zinātnieki, un arī ar Latvijas farmācijas kompānijām Grindex un Olainfarm saistīti cilvēki.

Kalviņš skaidro, ka tie esot farmācijas kompāniju labā veikti pētījumi un valsts naudu tiem nedod, tāpēc īpašnieki ir zinātnieki paši. Institūts no šādas sadarbības saņem amortizācijas izdevumus un desmito tiesu no zinātnieku honorāra. Kalviņš uzskata, ka šāda sistēma ir godīga, jo valsts ieguldījumu šeit neesot.

“Iznāk muļķīga situācija – institūtam ir jāpiefinansē Izglītības un zinātnes ministrija vai Latvijas valsts. Un pēc tam nākat jūs un sakāt – ziniet, kā tad jūs šitā – kaut ko pārdevāt, varējāt jau paturēt. Nu, mēs nevaram paturēt, jo tad mums ir jāatlaiž cilvēki. Mums ir vienkārši jādara, kā mēs varam izdzīvot, lai ne tikai izdzīvotu, bet arī attīstītos,” raidījumam sacīja Kalviņš.

Komentāri (20)

piziks 07.06.2010. 09.20

Pecisk, kas Latvijā ir ministri un ko tie var izlemt un/vai ir izlēmuši iepret tiem, kas jebkurā no savām nozarēm strādā desmit, divdesmit gadu? Visi politiski atbildīgie nāk un iet, — skati vidējo 1 valdības mūžu Latvijā! — toties zinātniekiem ir jāpaliek un jāpaliek dzīviem? Kalviņš veco mildronātu Latvijai nevar nosargāt, jo patentmūžs beidzas, Kalviņam ir “it kā jaunais” mildronāts, kuru vajadzētu reģistrēt, un es — valsts līdzšinējās attieksmes/tās faktiskās neesamības dēļ — šai Muļķu un nekauņu zemei novēlu, lai Kalviņš un OSI jauno mildronātu pārdotu: Latvijai tā būtu laba “skolasnauda” par attieksmi pret saviem cilvēkiem. Te atlikušajiem cilvēkiem. Ne zinātnieku, ne citu Latvijā atlikušo pienākums nav būt kristiešiem, kuri pēc katra sitiena kādu vaigu pagriež nākamajam, — nevienam vairāk par 4 vaigiem tāpat nav atrodams! … Valsts pelnījusi Vecās Derības aci pret aci, zobu pret zobu.

+6
0
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 06.06.2010. 21.38

Vispār sarežģīts jautājums. Sākumā būtu jānoskaidro, cik % padarīts uz valsts un cik uz farmācijas firmu līgumu bāzes un cik lielā mērā intelektuālais produkts pieder autoram, ja viņa darba līgumā nav noteikts, ka, beidzot darbu pie tēmas, viņam obligāti jāpiesaka patents un pietiek tikai ar atskaiti par zinātnisko darbu. PSRS laikos autoriem pēc izgudrojuma ieviešanas vismaz kaut ko samaksāja.Bet tagad?
Un labāk zīle rokā, nekā mednis kokā. Kas cits atliek? Citādi – šaurā bezizeja.

+4
0
Atbildēt

0

EriksJakobsons 06.06.2010. 20.30

Nav pat ko teikt, tos kas pie šitā vainīgi pie Pēterbaznīcas torņa jāpiekar! Farmācija mūsu valstī ir augstā līmenī, tai vajadzētu būt tai nozarei, kurai finansējums jādala 1.
Kas tad galu galā maksā nodokļus, jāatbalsta nozares kuru dēl mēs vēl turamies!

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu