Berlina piemiņa iedvesmo domu apmaiņu • IR.lv

Berlina piemiņa iedvesmo domu apmaiņu

15
Creative Commons Attribution

Latvijas un citu Eiropas valstu intelektuāļi otro gadu tiekas Rīgā

Jau otro gadu izcilā Rīgā dzimušā filozofa un ideju vēsturnieka Jesajas Berlina (1909-1997) piemiņa vienkopus aicina Latvijas un Eiropas intelektuāļus. Šoreiz ar lekciju uzstāsies pazīstamā amerikāņu žurnāliste, Pulicera prēmijas laureāte Anna Aplbauma.

Pirmdien, 7.jūnijā, Mazajā Ģildē trīs pasākumos tiks pievērsta uzmanība gan klimata pārmaiņām, gan kultūras un garīguma vērtībām. 

Šogad tikšanās un diskusiju centrā būs jautājums par cilvēka brīvības un atbildības pret vidi robežām. Pasākuma patronese ir bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Plkst.13 sāksies Oksfordas stila debates par klimata izmaiņām "Mums jābūt gataviem upurēt daļu savu brīvību, lai cīnītos pret klimata izmaiņām", kuras vadīs Roberts Kotrels no "The Browser". Debatētāju vidū būs Atis Zakatistovs no "Ideju partneru fonda", Anatols Kaletskis no "The Times", Marija Golubeva no Sabiedriskās politikas centra "Providus", kā arī grāmatas par alternatīvo enerģiju "Eating the Sun" autors un "The Economist" žurnālists Olivers Mortons.

Plkst.16.30 Nils Muižnieks no Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta aizsāks apaļā galda diskusiju "Ko esam iemācījušies no ekonomiskās krīzes?". Diskusijā plānots pievērsties arī kultūras un garīguma vērtībām. Ar savām idejām un pārdomām diskusijas laikā iepazīstinās profesors Vjačeslavs Dombrovskis no Rīgas Ekonomikas augstskolas, žurnāla "IR" galvenā redaktore Nellija Ločmele, psihoterapeite Inta Dzelme un mākslinieks Aigars Bikše.

Jau par tradīciju kļuvušo Jesajam Berlinam veltīto lekciju "Jaunais autoritārisms" plkst.18.30 šogad lasīs Pulicera prēmijas laureāte, arī Latvijā izdotās grāmatas "Gulags: Padomju nometņu vēsture" autore, amerikāņu žurnāliste Anna Aplbauma.

Pasākumi Jesaja Berlina piemiņai tika aizsākti 2009.gadā kā daļa no viņa simtgades svinībām, kuras notika Rīgā no 6.jūnija līdz 10.jūnijam.

 

Komentāri (15)

Māris Diņģelis 07.06.2010. 22.57

Izdevās manuprāt interesanta diskusija par krīzi un tās mācībām. Piemēram, Vjačeslava Dombrovska replika uz aicinājumu, ka Latvijā jāmeklē savi unikālie risinājumi – viņš atgādināja, ka iekšējā deflācija principā ir unikāls risinājums, ko simts gadus neviens nav īstenojis.

Man svarīgākā mācība liekas, ka nav ko gaidīt no valsts vai kāda cita, ka tev kaut ko dos. Šī gaidīšana paralizē.

+3
0
Atbildēt

1

    mediacloud_lv > Māris Diņģelis 08.06.2010. 01.27

    Arī Dombrovska kunga piedāvātais “Kā Jūs samazinātu budžetu par X LVL, ja tas būtu jāsamazina?” eksperiments šķita pietiekami interesants, lai to kaut kādā formā iekļautu priekšvēlēšanu debatēs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

P_Dancis 07.06.2010. 13.01

Aplbaumas ierašanās Rīgā būs notikums. Grāmata par gulagu bija ļoti labs materiāls. Tiesa, viņas kā žurnālistes nostāja ir by default ASV un Izraēlas oficiālās ārpolitikas pusē.

+3
-1
Atbildēt

0

Māris Diņģelis 08.06.2010. 22.48

Nu šis jau pat nebūs eksperiments – tas būs reāls uzdevums. Dombrovskis jau to teica ar domu, ka eksperimentu vajadzētu veikt, pat ja budžets nebūtu jāmazina, bet tas būs jādara!

+1
0
Atbildēt

1

    mediacloud_lv > Māris Diņģelis 09.06.2010. 01.44

    Tas būs reāls uzdevums, protams. Eksperiments būs ietvert uzdevuma atrisinājumus priekšvēlēšanu diskusijās, sagaidīt atbildes ar prioritātēm, nevis ‘mēs apsolām X jaunas darba vietas’.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu