Uz viena lata monētas tagad arī krupis • IR.lv

Uz viena lata monētas tagad arī krupis

17
Latvijas Banka

Atstājot maciņā vienu krupja monētu, var gadīties, ka nauda pēkšņi sāk nākt kā no pārpilnības raga, stāsta Janīna Kursīte

Latvijas Banka nākmanedēl pirmdien laidīs apgrozībā jaunu viena lata apgrozības monētu ar krupja attēlu reversā, Ir.lv informēja Latvijas Bankā, atgādinot, ka krupim ir svarīga vieta kā Latvijas dabā, tā tautas dzīvesziņā, tas ir palīgs zemniekiem un mājas svētības nesējs.

Monētas grafisko dizainu veidojis Edgars Folks, un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Jaunās viena lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē Staatliche Münze Berlin.

Folkloras un mitoloģijas pētniece Janīna Kursīte Latvijas Bankas paziņojumā presei atgādina, ka krupis tautas apziņā saistās gan ar laimi, gan ar pārticību: "Krupis ir mājas svētības nesējs. Agrāk krupjus īpaši piebaroja ar pienu, lai tie nestu mājā labumu. Naudas krupis ir bagātības nesējs. Atstājot maciņā vienu krupja monētu, var gadīties, ka nauda pēkšņi sāk nākt kā no pārpilnības raga.”

Apgrozībā ir monētas arī ar stārķa, skudras, baravikas, Sprīdīša, Pētergaiļa, kliņģera, Jāņu vainaga, priedes čiekura, pūcessaktas, sniegavīra, ūdensrozes, skursteņslauķa, Nameja gredzena un Ziemassvētku eglītes attēlu.

Komentāri (17)

itommy_ 04.06.2010. 14.11

Kā nākamo vajadzētu izlaist monētu ar burlakas attēlu. Tipāžu varētu aizgūt no Velniņiem. Burlaka ir Latvijai raksturīgs personāžs, kas sekmējis Latvijas Republikas pārvēršanu par SIA Latvijas Republika un ar kukuļu, nopirktu lēmumu un negodīgu naudas pārskaitījumu palīdzību pārvērtis latviešu zemi par zagļu paradīzi.

+7
-1
Atbildēt

0

Silvija Adijāne 04.06.2010. 15.44

Būs vien Kursītes kundze jāapbēdina – mūsu krupis sen jau nav mājās, jo viņu Andris (saskaņā ar Ala Gora ieteikumu) kopā ar Aigaru un Aināru un 2 blondīnēm izvārīja un apēda.

Pie viena vēlētos izteikt cerību, ka Kursītes kundze tagad nepārstāsta PS ekonomisko programmu.

+3
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 04.06.2010. 17.30

Nu mums ir neizvārāms krupis !

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu