Advokātu Putniņu neievēl LB padomē • IR.lv

Advokātu Putniņu neievēl LB padomē

17
Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Saeima apstiprina trīs no valsts bankas prezidenta Rimšēviča nosauktajiem kandidātiem

Ceturtdien parlamenta deputāti aizklātā balsojumā pagarināja triju līdzšinējo Latvijas Bankas (LB) padomes locekļu pilnvaras, taču neievēlēja no jauna padomei izvirzīto kandidātu advokātu Pēteri Putniņu, kurš tiek saistīts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Deputāti pārapstiprināja LB padomē Arvilu Sautiņu, Aivaru Skopiņu un Leonīdu Gricenko, kuru līdzšinējās pilnvaras beidzas 2.jūlijā. Tagad viņi turpinās darbu LB padomē. Savukārt ceturtā LB padomes locekļa Harija Buša vietā, kura pilnvaras beidzas reizē ar minētajiem, LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs ieteica ievēlēt bankas konsultantu Putniņu, kurš iepriekš bija saistīts ar Lemberga ģimenes interešu lokā esošo ''Latvijas kuģniecību''.

Kā novēroja Ir.lv, LB padomē pārapstiprinātie Gricenko, Sautiņš un Skopiņš ar prieku sagaidīja balsojumu, apsveicot viens otru, un ātri vien pameta parlamenta ēku. Savukārt LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēc balsojuma vēlējās pateikties deputātiem “par uzticību”. “Latvijas Banka varēs turpināt strādāt,” sacīja Rimšēvičs.

LB przidents plāno “ieturēt pauzi” un pagaidām nevirzīt jaunu kandidatūru LB padomei, lai arī likums nosaka, ka tajā jābūt astoņiem cilvēkiem. Patlaban LB padomē ir vien septiņi locekļi, jo Putniņa kandidatūru Saeima noraidīja. Rimšēvičs pieļāva, ka jauna kandidatūra varētu netikt virzīta līdz Saeimas vēlēšanām. Piemērotu kandidātu gan viņš meklēšot, un šim cilvēkam būs jābūt “ar plašu redzesloku, labām zināšanām makroekonomikā”.

LB padomē ir vēl divas locekles – Vita Pilsuma un Valentīna Zeile, kurām pilnvaru termiņš beigsies nākamā gada martā.

Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no Saeimā pārstāvētajām partijām jau ir uzrakstījusi likumprojektu, kas paredz LB padomes locekļu skaita samazināšanu, taču, tā kā likuma “Par Latvijas banku” atvēršana pirms Saeimas vēlēšanām radītu papildu risku, patlaban tā virzība piebremzēta. Politiķi cer, ka Rimšēvičs vismaz līdz vēlēšanām nevirzīs jaunus padomes locekļu kandidātus, un tādējādi LB padome strādās samazinātā sastāvā.

Komentāri (17)

Anda Burve-Rozīte 03.06.2010. 09.55

Es pilnīgi piekrītu vārdā nenosauktajai partijai, ka LB padome ir par lielu. Lietuvā centrālajā bankā padomes nav, Igaunijā (vēl pērn, neesmu šogad interesējusies) bija 8 cilvēki, kuru alga bija ap 1000. LB padome ar 8 cilvēkiem un viņu algām ir pārāk dārgs prieks gan tāpēc, ka LB ir samazināts f-ju skaits ar FKTK jau sen, gan tāpēc, ka neviens no šiem cilvēkiem nav uzņēmies atbildību par nespēju neko ietekmēt brīdī, kad skandināvu bankas kopā ar Kalvīša valdību pārkarsēja ekonomiku.

+14
0
Atbildēt

2

    lailabidzane > Anda Burve-Rozīte 03.06.2010. 10.06

    .
    Ja tā pavisam godīgi, Tevi, Sanita, tas “padomnieku” skaits uztrauc?
    Vai tās viņu algas? Vai zemā spēja kādas lietas ietekmēt?
    Par karsēšanu.
    Jā, bankas karsēja, bet mēs paši, Latvijas iedzīvotāji, jau arī neko nedzesējām.
    Un, ja kas, arī mediji piemeta savu pagalīti.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Anda Burve-Rozīte 03.06.2010. 09.58

    Rimšēvičs arī nav diezko ideāls kandidāts paskaidrojumiem par to, kas tur notiek. Var jau būt, ka ir arī tā kā tu saki – nav īsti pamatojuma tai padomei un nav īsti ko paskaidrot.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

iab 03.06.2010. 10.17

Kā Rimšēviča kungs parlamenta komisijā skaidroja katastrofālo makroekonomikas ekspertu trūkumu padomē?
Nešaubos ne mirkli, ka pašā LB ir pietiekami daudz speciālistu, kuriem vienkārši nedod vārdu…

+5
0
Atbildēt

0

garausiitis 03.06.2010. 09.34

Lembergonkuls būs tagad dusmīgs.

+5
0
Atbildēt

3

    markonimarkoni > garausiitis 03.06.2010. 09.48

    Kāpēc, lai Lembergs dusmotos, ja paši ZZS par Putniņu nebalsoja.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > garausiitis 03.06.2010. 10.16

    Tas gan ir no Dienas: “Par P.Putniņu balsoja 31 deputāts, pret bija 35, bet atturējās 29. Iepriekš ZZS atzina, ka par P.Putniņu nebalsos, “lai tas atkal netiek sasaistīts ar Aivaru Lembergu”.
    Pieļauju, ka ZZS sev raksturīgā stilā atturējās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 03.06.2010. 09.55

    Un ko es lasu masu saziņas līdzekļos – ” Ceturtdien parlamenta deputāti aizklātā balsojumā pagarināja triju līdzšinējo Latvijas Bankas (LB) padomes locekļu pilnvaras, taču neievēlēja no jauna padomei izvirzīto kandidātu advokātu Pēteri Putniņu, kurš tiek saistīts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu.” Vērsīšu uzmanību uz – ” aizklātā balsojumā “. Nekur neatrodu apstiprinājumu ,ka ZZS nebalsoja par Putniņu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu