Čīlē sāk izmeklēt Pinočeta diktatūras noziegumus • IR.lv

Čīlē sāk izmeklēt Pinočeta diktatūras noziegumus

32
EPA/LETA

Pusgada laikā plānots uzsākt vairāk nekā 1000 politisko slepkavību lietas

Čīles varas iestādes trešdien sāka izmeklēt pirmās 100 lietas, kas iesniegtas par politiskajām slepkavībām ģenerāļa Augusto Pinočeta diktatūras laikā, vēstī aģentūras LETA-AFP. Tiesnesis Mario Karrosass paziņoja, ka otrdien saņēmis pirmās 100 lietas un varētu lūgt piesaistīt papildu tiesnešus.

Upuru ģimeņu asociācija informē, ka pusgada laikā tiks sākta izmeklēšana vairāk nekā 1000 lietās. "Morāli mums ir tiesības prasīt reparācijas upuriem," sacīja asociācijas vadītāja Alisija Lira.

Pinočeta režīms, kas pastāvēja no 1973. līdz 1990.gadam, tiek vainots cilvēktiesību pārkāpumos, tostarp aptuveni 3000 režīma pretinieku nāvē vai pazušanā.

Pats Pinočets, kuram izdevās izvairīties no vairākkārtējiem mēģinājumiem saukt viņu tiesas priekšā, 91 gada vecumā mira 2006.gadā. Divas nedēļas pirms nāves Pinočets uzņēmās atbildību par viņa režīma laikā īstenoto politiku, taču nekad nepauda nožēlu un neatvainojās upuriem par radītajām ciešanām.

Santjago 11.janvārī tika atklāts Cilvēktiesību piemiņas muzejs, kurā apkopotas Pinočeta diktatūras laikā bez vēsts pazudušo cilvēku fotogrāfijas.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu