Piedāvā mainīt "Beltransgaz" pret lētu gāzi • IR.lv

Piedāvā mainīt "Beltransgaz" pret lētu gāzi

37
ITAR-TASS/LETA

Baltkrievijas prezidents gatavs atdot Krievijai gāzes transporta operatora kontrolpaketi

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs atdot Krievijai valsts gāzes transporta operatora "Beltransgaz" kontrolpaketi apmaiņā pret lētāku gāzi, vēstī aģentūras AFP-LETA.

"Baltkrievija ir gatava atdot "Beltransgaz" kontrolpaketi, ja gāzes cena mūsu valstī būs tāda pati kā Krievijā," tikšanās laikā ar studentiem paziņoja Lukašenko. "Mēs nebūtu pretim pārdot mūsu naftas pārstrādes rūpnīcas, taču par labu cenu."

Baltkrievija pašlaik maksā 150 dolārus par 1000 kubikmetru gāzes. Tās cena blakus esošajā Krievijas Smoļenskas reģionā ir mazāka par 90 dolāriem.

Krievijas gāzes gigantam "Gazprom" jau pieder 50% "Beltransgaz", ko tas iegādājās 2007.gada maijā par 2,5 miljardiem dolāru. "Beltransgaz" nodrošina Krievijas gāzes importu uz Baltkrieviju un tranzītu caur tās teritoriju uz Eiropu. Kompānija ir arī maģistrālā cauruļvada "Jamala – Eiropa" Baltkrievijas posma operators. Kopumā Krievijas gāzes tranzīts caur Baltkrieviju gadā sasniedz teju 50 miljardus kubikmetru.

Krievijas enerģētikas ministrs Sergejs Šmatko Baltkrievijas prezidenta vārdus nodēvēja par pozitīvu soli, taču norādīja, ka jautājums netiks atrisināts, ja Krievijas daļa tiks vienkārši palielināta līdz 51%.

Kā ziņots, "Gazprom" pirms nedēļas pavēstīja, ka Baltkrievija tam parādā gandrīz 200 miljonus dolāru (113,6 miljonus latu) par gāzes piegādēm, apsūdzot "Beltransgaz" līguma saistību nepildīšanā.

Krievija un Baltkrievija kopīgi veido vienotu muitas bloku, taču abu valstu attiecības pēdējo gadu laikā kļuvušas saspīlētas, tām nereti strīdoties par enerģijas cenām un tirdzniecības jautājumiem. Janvārī abas valstis pārtrauca nesaskaņas par Krievijas gāzes piegādēm Baltkrievijai, kas radīja bažas par piegāžu drošību Eiropai.

Jau vēstīts, ka pirms neilga laika Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ierosināja "Gazprom" un Ukrainas gāzes kompānijas "Naftogaz" apvienošanos, izsaucot asu Ukrainas opozīcijas kritiku. Kopuzņēmumā katrai iecerēts atvēlēt 50% aktīvu, apvienošanos veicot vairākos posmos. Vēl pirms tam jaunais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ar savu Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu parakstīja līgumu, kas Krievijai ļauj saglabāt Melnās jūras karaflotes bāzi Krimā līdz pat 2042.gadam, pretī Ukrainai saņemot Krievijas gāzi par zemāku cenu.

Komentāri (37)

Ģirtmens 28.05.2010. 17.57

Lukošenko viennoziimiigi ir ukrainis :) Bet Krievi, pa leenaam maacaas uz savaam kluudaam :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu