SC elektorāts savējiem prognozē 41 mandātu Saeimā • IR.lv

SC elektorāts savējiem prognozē 41 mandātu Saeimā

70
Elmārs Rudzītis, F64
Indra Sprance

Freimanis: apvienībai “AŠ kvadrātā” varētu būt vēlētāji, kuri pašlaik negrib atklāties

Lielākā daļa iedzīvotāju prognozē, ka rudenī gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās 5% barjeru pārvarēs un parlamentā būs pārstāvēta apvienība “Saskaņas centrs” (SC), “Vienotība”, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī jaunā politiskā apvienība, ko veidos LPP/LC, Tautas partija un kustība “Par labu Latviju”, liecina “Latvijas faktu” maijā veiktā aptauja.

“Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis Ir.lv atzina, ka aptaujas rezultāti apliecina LPP/LC, TP un uzņēmēju veidotās apvienības iespējamās perspektīvas. Lai arī pašlaik par katru partiju atsevišķi savas balsis sola atdot salīdzinoši neliels vēlētājus skaits, prognozes, par to, kas būs pārstāvēts Saeimā, liecina, ka “šai apvienībai varētu būt kāds latentais vēlētājs, kurš šobrīd negrib atklāties” vai arī ir pārliecība par šīs apvienības radošo cilvēku spējām īstenot pārliecinošu kampaņu.

Savukārt, izvērtējot vēlētāju iespējamo otro izvēli, var secināt, ka “Vienotība” konkurē ar Zaļo un Zemnieku savienību un otrādi, SC – ar PCTVL un otrādi, LPP/LC – daļēji ar SC, ko Freimanis skaidroja ar iepriekšējo pašvaldību vēlēšanu sekām, proti, šīs kampaņas laikā uzrunāta arī daļa krievvalodīgo vēlētāju. Tautas partijas vēlētāju “otrā izvēle” ir LPP/LC vai ZZS, savukārt TB/LNNK savs elektorāts jādala ar “Visu Latvijai!” un ZZS. “ZZS ir tāda kā nulles punkta partija, kas pilda politiskā centra funkciju. Viņus ir grūti identificēt pēc politiskās darbības principiem, tomēr tā ir pievilcīga to vēlētāju acīs, kas šaubās par savu pirmo izvēli.” stāstīja Freimanis.

Aptaujas arī apliecina, ka gan politisko spēku elektorāts ir pārliecināts par savējo uzvaru vēlēšanās. SC elektorāts savam politiskajam spēkam prognozē 41 mandātu Saeimā, “Vienotības” vēlētāji – 35, ZZS vēlētāji – 24, bet LPP/LC, TP un uzņēmēju apvienības elektorāts sevis pārstāvētajam politiskajam spēkam prognozē 26 mandātus parlamentā. Arī PCTVL vēlētāji droši par savām pozīcijām, viņi apvienībai prognozē 22 mandātus.

Aptauja veikta laikā no 14. līdz 25.maijam, aptaujāti 1002 respondenti.

Jau vēstīts, ka maijā saskaņā ar “Latvijas faktu” aptauju vispopulārākās partijas bijušas SC, par kuru savas balsis gatavi atdot 18,1% resporndentu, “Vienotība”, ko atbalsta 17% aptaujāto, ZZS, ko atbalsta 9,5% aptaujāto. LPP/LC atbalstu solījuši 3,2%, Tautas partijai – 2%, PCTVL – 3,1%, “Visu Latvijai!”- 3%, bet TB/LNNK – 2,9% aptaujāto vēlētāju.

Komentāri (70)

andris 27.05.2010. 16.44

Pusi no tiem kuri nav izlēmuši par ko balsot droši varam pieskaitīt kustībai “Par savu kabatu” dēļ smadzeņu skalošanas ar mediju palīdzību :(

+19
0
Atbildēt

1

ievuliitis 27.05.2010. 16.48

“šai apvienībai varētu būt kāds latentais vēlētājs, kurš šobrīd negrib atklāties”
To var saprast – daļai ilggadīgo vēlētāju, kuru darbs un labklājība – tā vai citādi ir saistīti ar šīm partijām vai to saimniekiem, ir kauns atzīties, ka balsos pat tiem blēžiem. Nedod Dievs, kaimiņi uzzinās – pārstās sveicināt, neviens roku nesniegs, bērni no mājas aizies. Grūti.

+19
-1
Atbildēt

3

    mary75 > ievuliitis 27.05.2010. 17.22

    Tik traki nemaz nav, mēs te politizēti, bet, diezgan daudziem pilnīgi nav nekāda priekšstata, ar ko īsti atšķiras Vienotība un ĀŠ, daudziem pilnīgi vienalga, kas būs, tie ir tie, kas izlems pēdējā brīdī, vispār, cilvēkiem bieži sajēga visai maza.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.05.2010. 17.49

    Un vēl ir tādi, kas, vairoties no negatīvajām emocijām, sauc – “Tikai nesāc te par politiku! Man savu problēmu pietiek!” Nesaprazdami, ka tur jau arī slēpjās to problēmu sakne.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > ievuliitis 27.05.2010. 19.05

    Betij, sakne slēpjas seno romiešu teicienā: Ja tu nenodarbojies ar politiku, politika nodarbojas ar tevi!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

itommy_ 27.05.2010. 17.29

Viss var notikt un ļoti slikti, ja vien Vienotībai beidzot nepieleks: jebkurā darbā galvenais ir PROFESIONĀLISMS – pretstatā diletantismam. Ja ir vēlēšanās iekarot vēlētāju balsis, tad jāspēj pasniegt sevi kā politikas profesionāļiem, turklāt tādiem faktiski arī jābūt. Neticiet pasaciņām par reklāmas brīnumaino spēku: tā darbojas tikai tad, ja visi konkurenti ir vienādi, vienādi stulbi, zaglīgi un melīgi – kā jau tas iepriekšējos gados ir bijis. Vienotībai ir jārada par sevi priekšstats kā vienotam modernam politiskam spēkam ar caurspīdīgu birokrātisko struktūru, kur lēmumumi tiek pieņemti kolektīva darba rezultātā, nevis tās dažu līderu ekspromta runās interviju sniegšanas laikā televīzijā. Par katru lielo nozari ir jābūtsavai speciālistu grupai, un nekādām āboltiņām un kristovskiem uz bui dui te neko pēkšņi nevajag paziņot, par jaunupiem un zaķiem nemaz nerunājot. Ja šie draugi grib izrunāties, tad lai vispirms ko izstrādā un rada, un tad di*š.

+15
-3
Atbildēt

1

    valainits > itommy_ 28.05.2010. 09.39

    Ar ko vienotība ir labāka par SC?Nacionālo es atmetu un pārējais SC ir stādājošam cilvēkam tuvāks.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu