Polijā nogādātas pirmās "Patriot" raķetes • IR.lv

Polijā nogādātas pirmās "Patriot" raķetes

12
EPA/LETA

ASV zenītraķešu baterija izvietota Morongas bāzē 60 kilometrus no Kaļiņingradas

Polijas armijas bāzē Morongas pilsētā pirmdien nogādāta pirmā ASV zenītraķešu "Patriot" baterija, atsaucoties uz Polijas aizsardzības ministru Bogdanu Klihu, vēsta aģentūras LETA—RIA-NOVOSTI. Bāze ir 250 kilometrus uz ziemeļiem no Varšavas un vien 60 kilometru attālumā no robežas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradu.

"24.maijā mēs ar amerikāņiem sākam sadarbību uz poļu zemes," sacīja ministrs. "Viss ir gatavs kā no mūsu, tā amerikāņu puses. Kā saka, visas pogas ir aizpogātas." "Patriot" raķešu baterijas oficiālā atklāšana paredzēta trešdien, 26.maijā.

Jau vēstīts, ka februārī Polija ratificēja līgumu, kas paredz ASV karavīru izvietošanu valsts teritorijā, lai varētu uzstādīt zeme-gaiss tipa raķešu "Patriot" kompleksus. Paredzēts, ka ASV militārpersonas apmācīs poļu kolēģus to izmantošanā.

Atbilstīgi Varšavas un Vašingtonas līgumam, kurā reglamentēts ASV karavīru statuss, Polijā izvietota amerikāņu armijas pagaidu bāze, kas 2012.gadā kļūs par pastāvīgu bāzi. Vēlāk Morongā paredzēta arī raķešu SM-3 (Standard Missile) izvietošana. Šīs raķetes tiek pielietotas potenciālā pretinieka ballistisko raķešu iznīcināšanai.

Vēl aprīlī Krievijas ārlietu ministrija pauda bažas par "Patriot" raķešu izvietošanu Polijā. Savukārt Varšava vairākkārt uzsvērusi, ka Kaļiņingradai tuvu esošās bāzes izvēli nav noteikuši politiski vai stratēģiski apsvērumi, bet gan fakts, ka tai ir laba infrastruktūra.

Komentāri (12)

dro 24.05.2010. 14.47

Poļi malači.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 24.05.2010. 15.05

Cepuri nost, poļi atkal panākuši, ko gribējuši, par spīti visam, gan Vācijai ar Franciju, gan Krievijai.
Izskatās, varētu beigties arī atkusnis att. ar Krieviju.
Un, varbūt arī pārējie beigs raudāt, ka Obama mūs, nabadziņus, pametis…

+3
0
Atbildēt

0

doe_jane 25.05.2010. 10.55

Šis būs arī labs pārbaudījums Krievijas jaunajai stratēģijai, ka nav ne ienaidnieku, ne draugu, vien intereses. Kāda gan interese nodrošināt iespēju šaut raķetes uz ASV, ja tas nav ne draugs, ne ienaidnieks?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu