Muižniece būs Satversmes tiesnese • IR.lv

Muižniece būs Satversmes tiesnese

50
Mārtiņš Zilgalvis, F64
Indra Sprance

Saeima aizklātā balsojumā konstitucionālajai tiesai apstiprina Tautas partijas frakcijas vadītāju

Saeima ceturtdien slēgtā balsojumā Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā apstiprināja Saeimas Tautas partijas (TP) frakcijas vadītāju Vinetu Muižnieci, nevis “Vienotības” virzīto ST padomnieci, Latvijas Universitātes mācībspēku Silviju Meieri.

Muižniece pēc apstiprināšanas žurnālistiem sacīja, ka noliks deputāta mandātu un izstāsies no TP. Muižnieces vietā Saeimā nāks ārsts Valdis Ģīlis.

Par Muižnieci nobalsoja 52 deputāti, pret bija 41 tautas kalps. Par Meieri balsoja 28 deputāti, pret bija 65, savukārt 13 deputāti nobalsojuši pret abām kandidātēm. Kopumā balsojumā piedalījušies 94 parlamentārieši, viena balsojuma zīme atzīta par nederīgu.

Neoficiāla informācija liecina, ka pret abiem kandidātiem balsojusi daļa “Saskaņas centra” deputātu. Taču pārliecinošais atbalsts Muižnieces kandidatūrai rāda, ka viņu atbalstījuši arī koalīcijas deputāti, iespējams, no Zaļo un Zemnieku savienības, kurai bija brīvais balsojums, vai arī apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

Jau vēstīts, ka 8.jūnijā beidzas pilnvaru termiņš ST tiesnesim Jurim Jelāginam, līdz ar to Saeimas deputātiem bija jāizvirza jauns kandidāts vakantajam amatam.

''Vienotības'' nosauktā kandidāte Meiere ceturtdienas rītā uz balsošanu Saeimā nebija ieradusies. Jau iepriekš Ir.lv rīcībā esošā informācija liecināja, ka par ST tiesnesi tiks apstiprināta Muižniece. Viņa pati intervijā Ir.lv pirms balsojuma apgalvoja, ka politiskā darbība un uzskati netraucēšot viņai kā ST tiesnesei vērtēt, iespējams, reiz pašas kā Saeimas deputātes pieņemtos likumus.

Konstitucionālo tiesību eksperts bijušais ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš aģentūrai LETA pēc Muižnieces ievēlēšanas paudis, ka viņas vietā labprātāk redzētu cilvēku no akadēmiskajām aprindām. Kļūstot par ST tiesnesi, Muižniecei būs jāatstāj TP, pretējā gadījumā viņa var zaudēt  tiesneša amatu, uzsvēra Endziņš.

"Ja viņa spēs mainīties un aizmirst par politiku, tad problēmām nevajadzētu būt," uzskata eksperts, piebilstot, ka formāli ST tiesneša amata prasībām Muižniece atbilst, taču pasaules prakse rāda, ka šādos amatos pārsvarā tomēr strādā cilvēki no akadēmiskajām aprindām, ar doktora grādu un bagātīgu pētnieciskā darba pieredzi.

Komentāri (50)

dro 20.05.2010. 11.36

Muižniece ST iederēsies tikpat labi kā pedofils priestera amatā.

+40
-1
Atbildēt

0

kugis 20.05.2010. 11.35

Lai arī nejūtos par to atbildīgs, man ir kauns par šādu rezultātu.

+35
0
Atbildēt

1

    www.vecamate.lv > kugis 20.05.2010. 12.56

    Jūs, savu kaunu, labāk veltiet reālā darbībā, konkrētos vārdos. Kaut kā nav pārāk dzirdēta Jūsu balss.Gribētos ticēt, ka ejiet no “zemnieku cīnītāja” Kāposta atšķirīgu ceļu.Plus 25 grādos kliegt- ai ,cik silts, pilsoņi, nav liela māksla..

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

austrisv 20.05.2010. 11.50

ST paliek arvien sliktāka un sliktāka sava sastāva dēļ! Lai arī sākumā tajā pārsvarā bija LC tiesneši, tad tomēr tik reti riebīga, kā pašreizējā ST, tā nebija! Par Muižnieci vispār grūti ko teikt, jo viņa man kā persona vienkārši vienmēr ir bijusi pretīga, savas melošanas, izlikšanās un greiezīgi pretīgās balss dēļ! Tāpat kā vienmēr viņa ir pastāvējusi tikai un vienīgi uz savu un savu maizes tēva interesēm! Fū, nekas nevar būt pretīgāks par šo oranžo cērmi!

+27
-1
Atbildēt

3

    austrisv > austrisv 20.05.2010. 11.56

    Tā esot viņas iesauka, jo ne jau es to izdomāju!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 20.05.2010. 12.01

    Skarbi, bet patiesi! Lai Tev jauka diena:)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > austrisv 20.05.2010. 11.52

    “Oranžā cērme” – tas man patīk!
    To vajadzētu folklorizēt!

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu