Sarkanā kvadrāta tirgus diena • IR.lv

Sarkanā kvadrāta tirgus diena

74
Evija Trifanova, LETA
Aivars Ozoliņš

Par Muižnieces amatu nodokļu maksātājiem var nākties samaksāt miljardu latu

Kāds Satversmes tiesas tiesneša amatam sakars ar Valērija Kargina un Viktora Krasovicka Parex bankā noguldīto naudu?

Iespējams, ka vistiešākais. Ceturtdiena Saeimā bija lielā tirgus diena lielajai jaunajai koalīcijai, kas sevi pieteica 15.aprīlī balsojumā par Jāņa Maizīša neapstiprināšanu amatā. Tika kārtoti parādi un darījumi Šķēles, Šlesera, Lemberga un Urbanoviča privātā kopuzņēmuma “Sarkanais kvadrāts” sekmīgai turpmākai darbībai valsts varas apsaimniekošanā. Uzņēmuma pilna grāmatvedība nav domāta nepiederīgo acīm, taču vismaz dažu darījumu “es tev, tu man” būtība pat netiek īpaši slēpta. 

Tautas partijai bija maz izredžu savākt savas biedrenes Vinetas Muižnieces ievēlēšanai ST tiesneses amatā tam nepieciešamo minimālo 51 balsi, ja par viņu bez “AŠ  kvadrātā” — TP un LPP/LC — nebalsotu arī lielā kvadrāta abi pārējie stūri — daļa valdības koalīcijas “zaļo zemnieku” un/vai opozīcijas Saskaņas centra deputātu. Bet SC bija vēl mazāk izredžu dabūt cauri Saeimai par “Krasovicka un Kargina likumu” dēvētos grozījumus Kredītiestāžu likumā, ja par to nebalsotu šā kvadrāta A un Š stūri. Likumprojekta pieņemšana var novest pie Parex bankrota un tajā ieguldītā gandrīz miljarda latu nodokļu maksātāju naudas zaudēšanas, taču nepieņemšana apdraudētu abu bijušo īpašnieku iespējas atgūt bankā noguldītos desmitiem miljonu latu, ja Parex tiktu sadalīts un viņu nauda paliktu tās “sliktajā” daļā.

Taču abi balsojumi aizgāja kā pa sviestu. Muižniece aizklātā balsojumā dabūja 52 balsis un pēc tam paguva nospiest pogu arī par Krasovicka un Kargina naudas glābšanas plānu. 

Tāpēc ļoti iespējams, ka Muižnieces kundzei par savu jauno amatu jāpateicas pirmām kārtām Krasovicka un Kargina kungu rūpēm par saviem depozītiem. (Un, protams, kā jau uzticamai partijas meitai — arī partijas tēvam Andrim Šķēlem, kas šo amatu viņai ietirgoja.) Bet nodokļu maksātājiem par konstitucionālās tiesas politiskās neatkarības sagraušanu var nākties piemaksāt gandrīz vienu miljardu latu. 

(Patiesībā var nākties maksāt vēl vairāk. Likuma grozījumu pieņemšana varētu pārvilkt svītru ne tikai jebkādiem Parex restrukturizācijas plāniem un izredzēm atgūt tajā ieguldītos valsts līdzekļus. Tas varētu radīt problēmas arī valstij piederošajai Hipotēku un zemes bankai un apdraudēta valsts finanšu sistēmas stabilitāti.)

Nav grūti iedomāties, ka Lembergs un viņa “zemnieki” jūtas esam pateicību parādā Šķēles un Urbanoviča komandām par Maizīša izgāšanu, tāpēc acīmredzot atbalstīja Muižnieces ievēlēšanu ST. Varam tikai minēt, kādas garantijas viņš varētu būt saņēmis, ka pēc viņa “oponenta” Rūdolfa Meroni un Yelverton Investment B.V. konstitucionālās sūdzības ST martā ierosinātā lieta tiks izspriesta viņam “taisnīgi”. 

Būdama valdībā, ZZS nevarēja atļauties atklāti balsot par Parex bijušo īpašnieku naudas glābšanu uz nodokļu maksātāju un valsts finanšu stabilitātes rēķina, turklāt tas arī nebija vajadzīgs — balsu pietika tāpat. Taču ZZS vismaz simboliski pateicās SC , ļaudama savam svarcēlājam Viktoram Ščerbatiham “kļūdīties” un nobalsot par Krasovicka – Kargina likumprojektu. Sak, paldies, esam ar jums. 

ZZS nevarēja balsot arī par TP pieprasīto neuzticības izteikšanu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL ). Tas būtu nozīmējis izteikt neuzticību savai valdībai un to gāzt. Taču Dombrovska valdības gāšana nav “kvadrāta” dienaskārtībā. Mērķis ir paralizēt tās darbu līdz vēlēšanām un līdztekus kārtot savas lietas. 

Taču Dombrovskis var rēķināties ar ZZS balsīm tikai tādos balsojumos, no kuriem tieši atkarīga valdības tūlītēja krišana. Visos citos valdībai svarīgos, taču ne letālos, “zemnieku” nostāja tiks izlemta vispirms “kvadrātā”. ZZS frakcija ceturtdien par to gana daiļrunīgi brīdināja, demonstratīvi atturēdamās balsojumā par TP priekšlikumu, ka valdībai budžeta likums jāiesniedz Saeimā pirms vēlēšanām. Iepriekš Saeima jau divas reizes bija šo TP diversiju noraidījusi, taču ceturtdienas lielās izpārdošanas eiforijā atbalstīja arī to. 

Premjerministrs var droši paļauties tikai uz to 28 deputātu balsīm, kuri ST tiesnešu vēlēšanās balsoja par Silviju Meieri. Latvijas Universitātes lektore un ST tiesneša palīdze kopš tiesas dibināšanas Meiere nebija ejoša prece šajā tirgū, tāpēc viņai nebija nekādu izredžu tikt ievēlētai.

Šādā biznesa gaisotnē darījuma kārtotāji vairs īsti pat nerūpējas par savu argumentu kaut jel kādu ticamību, drīzāk otrādi  — gluži vai uzsver, ka viņiem ir pilnīgi vienalga, ko par to domā sabiedrība. 

Pirms ST tiesneses ievēlēšanas Andris Bērziņš (LPP/LC ) apgalvoja, ka Muižnieces piederība partijai esot viņas priekšrocība, jo šajā tiesā esot jābūt pārstāvētiem “visiem varas atzariem”. Bet Kārlis Leiškalns (TP) pavēstīja, ka ST vispār esot politiska iestāde, jo tās pirmsākumos tur bijuši Latvijas ceļa pārstāvji, tomēr partijas atbalsts kādam kandidātam nenozīmējot kandidāta kalpošanu šai partijai, jo, piemēram, TP vienmēr esot atbalstījusi Maizīti, bet viņš nav “koķetējis” ar TP.

Kā atceramies, Muižniece nupat pēc sanāksmes pie Valsts prezidenta apgalvoja, ka tieši Vienotības atbalsts Maizītim bijis iemesls viņa neievēlēšanai.

Taču šiem ļaudīm vairs nerūp, kā izklausās viņu runātais.  Leiškalns debatēs par Krasovicka – Kargina likumprojektu, kura iespējamais apdraudējums valsts drošībai bija apspriests gan Nacionālās drošības padomē, gan slēgtā divu Saeimas komisiju sēdē ar Drošības policijas pārstāvja piedalīšanos, vientieša tonī paziņoja, ka viņš nezinot, kas šajās slepenajās sēdēs apspriests, taču likumprojekts esot “tīrs kā bērna asara”. 

Vents Armands Krauklis stāstīja, ka TP atbalstot likumprojekta pieņemšanu steidzamības kārtā (divos, nevis trīs lasījumos), lai varētu apspriest un izvērtēt īpaši rūpīgi. Pat tie daži TP cilvēki, kuri pirms nedēļas bija satraukušies par šādu likuma labojumu graujošo iespaidu uz valsts stabilitāti, kuluāros nu blefoja, ka to atbalstot, lai “visi redz, ko tie Pareksa džeki uzrakstījuši”, bet no tribīnes viņu partijas pārstāvji runāja, ka likumprojekta pieņemšana pastiprināšot parlamenta kontroli pār banku. Kontroli pār bijušo baņķieru noguldījumu drošību paredzēts otrajā, galīgajā lasījumā nodrošināt jau līdz maija beigām. 

Baņķieru glābēji blēdījās arī balsošanā. Vineta Muižniece balsojuma laikā par likumprojekta steidzamību bija pusdienās ar Čehijas prezidentu, taču partijas biedri parūpējās, lai viņas “par” parādītos balsojuma izdrukā. Balsojumā par likumprojektu pirmajā lasījumā jaunievēlētā ST tiesnese, kas pēc ievēlēšanas bija solījusi kļūt pilnīgi neitrāla un neatkarīga no partijas, jau bija atpakaļ un pati apzinīgi nobalsoja par baņķieru naudas pasargāšanu. Toties sēdes vadītāja iztraucēja Dzintaru Jaundžeikaru (LPP/LC ) otrreiz nobalsot par klāt neesošo blakussēdētāju Andri Bērziņu — Solvita Āboltiņa (JL ) skaļi brīdināja, lai viņš nemēģina vēlreiz balsot partijas biedra vietā, un godīgā tautas kalpa roka laikam notrīcēja, tomēr pogu nospieda — sanāca “pret”.   

Taču, kā jau līderim pienākas, vislabāk Saeimas vairākuma agresīvās bezkaunības garu pārstāv SC vadonis Urbanovičs, kas nu jau konsekventi rīkojas kā “ķeriet zagli” saucējs. “Vai tiešām jūs esat nopirkti?” viņš kliedza uz tiem deputātiem, kuri bija pret “Pareksa džeku” sacerēto likumprojektu. “Jums visiem būs kauns!” 

Līdzīgi arī pēc Maizīša izgāšanas Urbanovičam bija tāds “šausmīgs kauns”, ka viņš pasludināja: “Tagad visa Saeima ir sūds.”

Ne jau visai Saeimai, taču tās vairākumam valsts tiesiskie pamati, finansiālā stabilitāte un nodokļu maksātāju miljards ir tikai  mijmaiņas līdzekļi savstarpējos darījumos.

 

Komentāri (74)

Māris Diņģelis 21.05.2010. 00.06

Šī Saeima bija jāatlaiž vēl Vairai Vīķei Freibergai. Kādā veidā VVF plāno pielikt roku, lai savu toreizējo kļūdu izlabotu vismaz šoruden?

+51
-1
Atbildēt

12

    Bebrs > Māris Diņģelis 21.05.2010. 17.39

    Tas tikai šodienas acīm tā liekas!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Māris Diņģelis 21.05.2010. 10.30

    VVf jau to referendumu varēja rīkot, bet, visdrīzāk, tas nebūtu izdevies, ja jau tauta pati atteicas pat no savām tiesībām pašai atlaist saeimu tai referendumā.
    Te nu ir tas gadījums, kad par vairākuma muļķību, kas ievēlēja saeimā taisni viskorumpētākos spēkus, jāmaksā visiem.
    Ko pelnījam, to dabūjam.
    Bet, kāpēc nav pretenzijas pret Zatleri, bet pret VVF?
    kaut arī, saprotams, viņš pats ir šīs sistēmas sastāvdaļa.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Loshadka_ > Māris Diņģelis 21.05.2010. 14.06

    Es arī nobrēcos pie sevis, ka atraduši vainigo – VVF, bet tad jau arī izlasīju, ka vēl viens sauc tāpat!
    Par atlaišanu vai kādu citu ekstrēmu rīcību domāju kopš Lietussargu laikiem. Ar vienkāršu runāšanu netiksim cauri, tai jābūt kā te ierosināts – īsti atsvaidzinošai. Televīzija un Radio tomēr vēl nav pilnībā ieņemts, tā ir iespēja runāt patiesību. Bet jābūt arī galvai, kas domā, jo citādi bieži izskatās, ka katrs par sevi, parādīt un pierādīt sevi, nu kaut vai Neo. Ja šīs ziņās patiešām tiktu lietotas mērķtiecīgi, prasot atbildību un tūlītējas izmaiņas lielajos uzņēmumos, būtu citādi. Jāstrādā koordinēti. Citādi vienalga izskatās, ka tik uzvārdi vien grib tikt saeimā, bet nevis tautas intereses pārstāvēt iepretī oligahu nekaunībai.
    Šonedēļ taču bija jāvienojas par LNNK un VL līdzdalību nacionālajā V blokā, kas tur notika? Savas intereses varēs paust un aizstāvēt arī pēc vēlēšanā, galvenais ir ieiet, jo Sarkanais kvadrāts tur būs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Krista Vitena > Māris Diņģelis 21.05.2010. 21.15

    Japānā varbūt kādu hari-kiri sagaidītu, bet šitiem – sirdspziņa atmirusi:(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Grandāne > Māris Diņģelis 21.05.2010. 01.32

    Nav bezcerīgi, ir jādomā, par ko balsosim! Un nejau VVF vainiga, ka saeimaa sezh taadi cilveki.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    vilcina_ieva > Māris Diņģelis 21.05.2010. 12.05

    Skumji, bet patiesība… No otras puses, ņemot viņas ĪPAŠO attieksmi pret “balto lapu” es nemaz nebrīnos, ka šis rezultāts bija tāds, kāds bija…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Māris Diņģelis 21.05.2010. 11.02

    Pirmkārt, referenduma kvorums ir pārāk liels, līdz ar to tiem, kas ir pret, visvieglākā taktika ir neiet balsot. Bet vienalga tautas aktivitāte bija pietiekami liela.
    Otrkārt, konkrētā Satversmes norma, kas bija iesniegta tautas nobalsošanai tomēr bija ļoti nesakarīgi uzrakstīta. Tajā bija paredzēts pārāk mazs nepieciešamo balsu %. Vecā Diena taču arī visu laiku bija pret Saeimas atlaišanu, tikai pašās beigās sāka piebalsot.
    p.s. es piedalījos referendumā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mantins7 > Māris Diņģelis 21.05.2010. 09.46

    Lasu un nespēju noticēt – atkal atrasts vainīgais, šoreiz Vairas personā. Ja atlaistu Saeimu un vietā savēlētu vēl vairāk AŠus, tad ko?! Atkal Vaira būtu vainīga – ka par maz aģitēja un nerāva tautu aiz rokas balsošanas iecirkņos?

    Labāk pirms vēlēšanām paši apziniet savus stulbākos rada gabalus un paziņas, pārlieciniet viņus balsot un par “pareizajiem”. Tas ir daudz grūtāk kā uzvelt vainu Vairai – cilvēkam ar savu uti kažokā, bet neapstrīdami izcilākajam prezidentam šajos 20 gados.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Scipcinskis > Māris Diņģelis 21.05.2010. 01.59

    Bet, ka VĒL JOPROJĀM Saeimā sēž tādi cilvēki?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Māris Diņģelis 21.05.2010. 09.16

    Jāpiekrīt, ka VVF liktenīgā kļūda nespējot atlaist Saeimu maksā mums visiem ļoti dārgi.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > Māris Diņģelis 21.05.2010. 00.56

    man ar’ liekas, ka Vairai jāparāda, vai Latvijas liktens viņai tiešām sirrrrrdī! Vai tikai gods un slava bij’ vajadzīgi.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    mincitis888 > Māris Diņģelis 21.05.2010. 00.43

    Es vvf kļūdas un lielmanību piedotu tikai gadījumā, ja viņa savā pēdēja prezedentēšanas dienā būtu atlaidusi Saeimu! Bet, diemžēl, tā nenotika….Viss turpinājās…un, skat, kur esam:(

    Piebildīšu, ka kaut ko mainīt varētu tikai tas, ja,kaut daļa no godprātīgiem figurnatiem-politiķi, biznesmeņi, arī žurnalisti sāktu runāt, drosmīgi celtu galdā faktus, kas izraisītu tādu satricinājumu, kas beidzot nostopētu šo vājprātu! Jautājums, kāpēc visi klusē…nezinu, bet nojaušu, ka pie vainas tā pati korupcija, bailes , protekcionisms, sakari…Nē, nu kaut kas jau tautai tiek pamests, bet tie, spriežot pēc tā, ka nekas nemainās, tādi nieki vien ir, papukstam, un miers līdz nākamiem niekiem!

    Sarkanais kvadrāts-baisi, ciniski un… bezcerīgi!

    +22
    0
    Atbildēt

    0

Eliks 20.05.2010. 23.41

Jā, viss salikts “pa plauktiņiem”. Drūmi, gandrīz vai bezcerīgi. KĀ mūsu mīļās Latvijas zeme viņus nes… Tomēr mēs nedrīkstam pacelt rokas un fatālā nolemtībā “laisties dibenā”. Šis nu ir tas brīdis, kad jāatbild uz Hamleta jautājumu – BŪT VAI NEBŪT? Būt vai nebūt mūsu valstij. Man ir viens priekšlikums. Sazināsimies ar saviem draugiem un radiem, kas šobrīd dzīvo un strādā citās valstīs, aicināsim viņus aktīvi piedalīties vēlēšanās, jo ar vietējiem balsotājiem valsts nosargāšanā var nepietikt. Un ja viņi vēl grib lai tāda Latvija būtu – lai atsaucas šim aicinājumam. Ceru, ka viņi saprot, kuras partijas valsti noveda tik tālu, ka viņiem bija jāaizbrauc, ceru, ka viņi neatbalstīs arī promaskaviskos pakalpiņus no SC. Šoreiz katra balss būs zelta vērtē. Saņemamies!

+34
0
Atbildēt

1

    Oslejs > Eliks 21.05.2010. 01.13

    Mēs jau katrā reizē saņemamies – ejam uz vēlēšanām ar gluži vai mutei priekšā aizšautu roku, lai tas nelabums, kas radies, redzot kas notiek mūsu acu priekšā, neizlauztos saņemt kaudzīti ar vēlēšanu zīmēm. Cilā tu viņas, pārskati, domā … pa labi iesi – vilkam rīklē ieskriesi, pa kreisi – bez galvas paliksi… Man institūtā bija izcils ārzemju literatūras pasniedzējs. Hamleta tēmu viņš bija apcerējis vairākos zinātniskos pētījumos. Tad, lūk, viņa interpretācijā Hamlets jautādams “Būt vai nebūt?”, faktiski domā par to ” kā nebūt” (как не быть?). Mums, laikam, vairāk vajadzētu domāt par to “Kā būt?” Pagaidām gan visi nācijas glābšanas plāni vairāk atgādina konkrētu personu biznesa plānu, tāpēc steidzami būtu jāsāk rosīties pašiem. Kā tur bija tas teiciens par augšām un apakšām :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

maziks 21.05.2010. 05.30

neticami , bet Maskava paliidzees izvilkt šo kvadraatu veeleešanaas …vecaa mafiozu kliķe ar krieviem var ierulleet , ar ZZeSu Lembe pat var palikt uz briivaam kaajaam ,ko noziimee ja tev ir miljoni ar ko uztureet savu partiju , cik smalki izplaanots , nauda vienmeer valdiijusi paar pasauli ,pie sabiedriibas vaajaas politiskaas aktivitaates vai veeleešanaas speeku sameers par labu vienotiibai maz iespeejams …var beigties taapat kaa iepriekšeejos referendumos , proti tie kuri nepiedalaas , negribot nobalso konkreeti par mafiozo kliķi, nezinu vai maz iespeejams šo sabiedriibas daļu apgaismot , atliek tikai vienotiiba , cita neredzu !

+16
0
Atbildēt

3

    Viesulis > maziks 21.05.2010. 06.02

    Nē, godātais – es taču nekļūdos, ka esat kungs nevis dāma, vai ne? – neticami ir tas, ka
    viss ir atkarīgs no vēlētāja

    šobrīd no tā, vai konstruktīvi domājošo vēlētāju skaits pārsvērs tādu pasaules gala sludinātāju masu kā, piedodiet, jūs. ir svarīgi reālistiski novērtēt apstākļus, bet negatīva domāšana/trokšņaina skepse nepalīdz. jūs neesat savai Maskavas rokas-apokalipsei pievienojis nevienu konstruktīvu domu arī šeit komentārā. Kad tik vien ir ko teikt, pat vnk paklusēt, piedodiet, būtu mazākais ļaunums.
    Labā ziņa gan noteikti tā, ka Jūsu komentāru neviens nav atbalstījis, vai ievērojāt?

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > maziks 21.05.2010. 12.29

    ir jāapzinās situācijas nopietnība – lai tauta ceļas kājās! Šoreiz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    maziks > maziks 21.05.2010. 07.07

    konstruktiiva doma paliek pie manis , ar to popularizeešanu nenodarbojos , tas mans viedoklis , ja par masnkavu satraucaties , tad taa ir visur kur ir Urbanovičs , kopaa četrataa tas ir veel lielaaks monstrs , un veel ja Juuus interesee , Maskavia vienmeer un visur ir interese par veeleešanu rezultaatiem bijušajaas sateliitvalstiis …veelreiz paldies par uzmaniibu…paldies par

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu