''Parex'' restrukturizācija apdraudēta • IR.lv

''Parex'' restrukturizācija apdraudēta

34
Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Saeimas opozīcija panāk virzību likuma grozījumiem, kas liegtu bankas sadalīšanu

Lai arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš noraidīja apvienības ''Saskaņas centrs'' (SC) sagatavotos grozījumus Kredītiestāžu likumā, Saeimas opozīcija ar balsu vairākumu ceturtdien panāca steidzamības statusa noteikšanu šim likumprojektam, kā arī tā apstiprināšanu pirmajā lasījumā.

Par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā balsoja 45 deputāti no Tautas partijas (TP), SC, LPP/LC, apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”, kā arī deputāts Viktors Ščerbatihs (ZZS). Pret bija koalīcijas un neatkarīgie deputāti, atturējās Māris Grīnbats (TB/LNNK). Balojumā nepiedalījās Ina Druviete un Vaira Paegle (abas PS).

Saeima par likumprojektu galīgajā lasījumā balsos jūnijā.

Pamatojot likumprojekta steidzamību, TP frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis skaidroja, ka līdz ar restrukturizācijas plāna apstiprināšanu bankas īpašums tiekot izsaimniekots, tādēļ esot nepieciešama steidzama parlamentārā kontrole. Pēc Kraukļa domām, “Parex” restrukturizācijai ir jānotiek un SC likumprojekts jāuzlabo, taču “šim procesam ir jābūt pilnīgi skaidram, saprotamam un sabiedrības interesēs”. Deputāts Kārlis Leiškalns (TP) pauda viedokli, ka šobrīd likumprojekts “ir nevainīgs kā maza bērna asara”, aicinot to atbalstīt.

TP priekšsēdētājs Andris Šķēle jau trešdien Ir.lv atzina, ka partijas deputāti atbalstīs šī likumprojekta virzību, taču galīgajam lasījumam sagatavos jaunus priekšlikumus, kas nodrošinātu Latvijas valsts ieguldītās naudas atgūšanu. To, ka pašreizējais restrukturizācijas modelis neesot pilnīgs, rādot tas, ka Eiropas Komisija to vēl nav apstiprinājusi, uzskata Šķēle. Turklāt nesenā bankai piederošās Baltkrievijas līzinga kompānijas pārdošana par 100 latiem tikai apstiprinot plāna nepilnības.

Debatēs deputāts Kārlis Šadurskis (PS) likumprojektu nodēvēja par ''[“Parex” akcionāru] Kargina un Krasovicka likumprojektu”, norādot, ka tā pieņemšana padarīs pretlikumīgu un faktiski apturēs nacionalizētās bankas restrukturizāciju. Šķēle Ir.lv iepriekš pauda viedokli, ka SC priekšlikumi neeesot Kargina un Krasovicka interesēs. “Es nedomāju, ka tie kaut ko slēpj,” sacīja Šķēle.

Savukārt Budžeta komisijas vadītājs Guntis Bērziņš (JL) atzina, ka šis likumprojekts vai nu ievērojami kavēs, vai pat padarīs neiespējamu “Parex” restrukturizāciju, un rezultātā Latvijas iedzīvotāji neatgūs naudu, kas tajā ieguldīta. Savukārt Saeimas partijas “Jaunais laiks” (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzsvēra, ka šis likumprojekts pašreizējā redakcijā pavērs iespējas tiesāties tiem, kas iebilst pret restrukturizāciju.

Kā vēstīts, SC iesniegtie grozījumi Kredītiestāžu likumā paredz, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) dod atļauju kredītiestādes pārejai citas personas īpašumā vai lietošanā, ja pēc pārejas gan tā kredītiestāde, kas uzņēmumu nodod, gan tā, kas uzņēmumu iegūst, atbilst visām likumos un FKTK izdotajos noteikumos ietvertajām kredītiestāžu darbību regulējošajām normatīvajām prasībām. Grozījumi paredz arī prasību bankas pārdevējiem un pircējiem informēt par tuvāko trīs gadu plāniem.

Par šiem likuma grozījumiem iepriekšējo nedēļu laikā spriests ne vien Saeimas Nacionālās drošības komisijā, bet arī Nacionālās drošības padomē Rīgas pilī.

Komentāri (34)

andrisskrastins 20.05.2010. 14.46

“Pamatojot likumprojekta steidzamību, TP frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis skaidroja, ka līdz ar restrukturizācijas plāna apstiprināšanu bankas īpašums tiekot izsaimniekots, tādēļ esot nepieciešama steidzama parlamentārā kontrole. Pēc Kraukļa domām, “Parex” restrukturizācijai ir jānotiek un SC likumprojekts jāuzlabo, taču “šim procesam ir jābūt pilnīgi skaidram, saprotamam un sabiedrības interesēs”. Deputāts Kārlis Leiškalns (TP) pauda viedokli, ka šobrīd likumprojekts “ir nevainīgs kā maza bērna asara”, aicinot to atbalstīt. ”

Manuprāt, sāk diezgan skaidri izgaismoties SC/AŠ² divi projekts attiecībā uz Parex – un sāk likties, ka tāds jau bija no sākta gala. Proti, valsts pārņem banku, ar kredīta palīdzību nomaksā sindikātu, tad uzrodas atkal K&K, sak, mēs esam gatavi pārņemt atpakaļ, un tas tiek nodarīts.

Ja tā, tad man mati slienas stāvus. Ak latvieši, ko jūs izdarijāt pirms četriem gadiem. Lielāku ļaunumu savai valstij un tautai nespējāt nodarīt.

+24
0
Atbildēt

1

    bbdace > andrisskrastins 21.05.2010. 13.07

    Cilvēki, kas iepriekšējās Saeimas vēlēšanās balsoja par partijām, kas priekšvēlēšanu kampaņas laikā piekopa acīmredzamus likuma pārkāpumus, neko labāku nav pelnījuši.
    Ir muļķīgi iedomāties, ka partija kas pārkāpj likumu kampaņas laikā, būs godīga ārpus šīs pašas kampaņas.
    Balsoja par TP un LPP/LC tikai daļa no vēlētājiem, maksājam mēs visi kopā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 20.05.2010. 16.05

Nu, tas jau bija gaidāms, Jurkāns pats teica, ka SC cieši kontakti ar K -_K, K-K finasējuši arī ĀŠ, to viņi paši atzina, un tagad SC un AŠ, kam kopēji gan draugi, gan ienaidnieki, izdara pakalpojumu K-K.
Bet, toč, arvien vairāk rodas sajūta, ka visa tā padarīšana ar to parexu bija labi izplānota afēra parex parādu dzēšanai ar valsts līdzekļiem, un tagad sākusies šīs afēras otrā fāze.
Vispār, man tāda sajūta, ka mēs visi esam lohi, ar kuriem manipulē un par kuriem atklāti ņirdz un saka – nu, lohi, vēl nav skaidrs, kas te ir saimnieki, nu, še jums Vilnītis, ak, vēl jums nav skaidrs – nu, saņemiet Muižnieci, ak vēl gribat – nu, te jums parex.
Viss kas te notiek, par traku pat priekš muļķuzemes, un es nesaprotu, kā Zatleris var uz to mierīgi noskatīties, neizsludinot referendumu par saeimas atlaišanu, jop tā būtu jādara, jo tālāk, jo ĀŠ un SC būs spēcīgāki.
Viņš, bļin, baidās pazudēt savas pribvilēģijas, un nedara to, kas sen bija jāizdara.

+15
0
Atbildēt

5

    mary75 > mary75 20.05.2010. 16.24

    Bet tā ir, jau pirms gada vajadzēja atlaist saeimu, es domāju, referendam tad būtu pozitīvs iznākums, un šitie trakie murgi izpaliktu, nekas sliktāks par šo vairs būt nevar.
    Bet, tur bija moments, kad TP ierosināja pieņemt likumu par saeimas pašatlaišanos, dabīgi, populistiskos nolūkos, vajadzēja JL to momentu izmantot un attīstīt, vismaz mēģināt, nevis no tā atteikties aiz dažādiem ieganstiem.
    Tagad šie ir atkopušies, un slaidi spļauj virsū visiem, un, pēc zombēšanas kampaņas, muļķuzemes vēlētāju ievērojama daļa atkal par šiem nobalsos, un, pat ja nenobalsos – viss te jau būz tiktāl “sakārtots”, ka tāpat no taukpurnu ietekmes vaļā netiks.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 20.05.2010. 16.44

    Nu bet par ko tur brīnīties?! Domā, ka Obamam nav sasaistītas rokas? Tāpat atkarīgs no partijas interesēm, tāpat nedrīkst pazaudēt seju sponsoru priekšā. Tas pats Krievijā- pie varas ir bijušo un esošo VDK cilvēku grupa, kas dzen cauri savas intereses. Visur ir viens un tas pats. Šobrīd vienkārši Latvija ir nonākusi krustcelēs, kur no vienas puses ir spēki, kas par katru soli atskaitās Amerikas vēstniecībā, bet no otras vietējie bāleliņi, kuriem savai turībai paldies ir jāsaka 90-to sākuma kompartijas, komjaunatnes un VDK maciņu turētājiem. Vidusmēra latviānim ne silts, ne auksts no tā, kas uzvarēs, jo dzīvos tādā pašā bedrē kā līdz šim.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 20.05.2010. 16.24

    Andrew taisnība. Kā tik naivi var cerēt uz Zatleru, kas pats ir TP darbiņu sarakstā padarīto sadaļā…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > mary75 20.05.2010. 16.14

    dzeri..dzeri..Valdis jau Tavā sarakstā bezmaz ar pirmo numuru jāliek..a Tu atlaist Saeimu, fui nu!..gan jau atkal Valdis atnāks un pateiks kādu smuku runu piesātinātu ar vispārzināmām patiesībām:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.05.2010. 16.29

    Un par Valdi man nekādas ilūzijas nav, zinu viņa un Lilitas darbību traumu sl. pietiekami labi, bet, ka viņš tāds tizlenis, man neienāca prātā, laikam, vēl esmu naivs romantiķis.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 20.05.2010. 14.50

Es sāku domāt, ka vai tik nebija tā – SC gribēja atbalstu šim projektam. Andris domāja, nu ko lai tādu paprasa. Labi, atbalstu budžeta murgam, bet ko vēl? Muižnieces kundze gribot atvaļināties uz kādu siltāku vietu. Ē, bet pareizi, ST vieta taču brīva būs tūliņ!

Domāju, primāri bija atbalsts šim un tikai tad sekoja Muižnieces iebīdīšanas ST projekts, jo bija izdevība notirgoties.

+12
0
Atbildēt

2

    markonimarkoni > andrisskrastins 20.05.2010. 16.29

    Tieši tā!
    Jau no rīta, kad pa radio noziņoja, ko atbalsts TP, ko SC, tā arī nospriedu – partijas savā starpā kārtīgi patirgojušās par lēmumu atbalstu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 20.05.2010. 15.24

    Man arī tā bija pirmā doma, kas ienāca prātā, izlasot so informāciju – “Jūs mums Muižnieci Satversmes tiesā, mēs jums – atbalstu Parex bankas lietā. Pie viena arī budžetu piespedīsim līdz septembrim sagatavot, jo tas abiem izdevīgi.”

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu