KM jāmeklē "abām pusēm izdevīgs risinājums" • IR.lv

KM jāmeklē "abām pusēm izdevīgs risinājums"

65
Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Iespējama tiesvedība par Laikmetīgās mākslas muzeja projektu

Valdība otrdien uzdeva Kultūras ministrijai turpināt sarunas ar Laikmetīgās mākslas muzeja projekta attīstītājiem, lai rakstu “abām pusēm izdevīgu risinājumu”. Tiesa, līguma pārslēgšana par turpmāku projekta īstenošanu varētu būt apgrūtinoša arī tādēļ, ka starptautiskie aizdevēji liedz Latvijai uzņemties jaunas saistības, kas varētu palielināt valsts parādu, pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina kultūras ministrs Ints Dālderis.

Esam jau vēstījuši, ka iespējami tiesu darbi, valstij neturpinot muzeja projektu. Dādleris skaidroja, ka Kultūras ministrijas rīcībā nav informācijas par to, cik liela varētu būt prasības summa pret valsti. Ministrs uzsvēra, ka līgumu ar “Jaunrīgas attīstības uzņēmumu” slēdza likvidētā aģentūra “Jaunie trīs brāļi”, bet ministrija to nav pārņēmusi. Ja tiks konstatēts, ka šī līguma dēļ valstij varētu rasties zaudējumi, bet pagaidām tā neesot, tad ministrija varētu vērsties pie šī līguma parakstītājiem, stāstīja Dālderis.

Pēc likvidētās aģentūras “Jaunie trīs brāļi” vadītāja Zigurda Magones Ir.lv teiktā, vienošanās ar “Jaunrīgas attīstības uzņēmumu” paredzēja, ka gadījumā, ja šis projekts valsts vainas dēļ pilnībā tiek apturēts, tad valstij jāatmaksā līdzšinējie “Jaunrīgas attīstības uzņēmuma” ieguldījumi projektā – 348 900 latu par metiem.

Magone pauda viedokli, ka “valdībām ir jābūt konsekventām, nevar viena valdība pieņemt lēmumu, bet otra to ignorēt, tā nevar mētāties.”

Pēc Dāldera domām, šis projekts būtu labs, ja tas tiktu īstenots “normālā privātās – publiskās partnerības formā”, taču pagaidām šajos jautājumos ir pārāk daudz neskaidrību. Ministrs uzsvēra, ka neesot zināmas ne iespējamās nomas maksas, ne tas, kas varētu apsaimniekot vērtīgo valsts īpašumā esošo mākslas darbu kolekciju. Pēc Dāldera domām, tas būtu jādara valstij, nevis privātajiem sadarbības partneriem.

Valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" ar "Jaunrīgas attīstības uzņēmumu" noslēgtā vienošanās sākotnēji paredzēja, ka ne vēlāk kā līdz 2006.gada 30.decembrim jānoslēdz sadarbības līgums par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projekta īstenošanu. Ja tas netiek izdarīts pasūtītāja – "Jauno trīs brāļu" – vainas dēļ, "pasūtītājs uzņemas atmaksāt visus izdevumus, kas saistīti ar šīs vienošanās izpildi", atgādina LETA.

Laikmetīgās mākslas muzeja projekta īstenošana ir atlikta līdz 2012.gada 31.decembrim.

Komentāri (65)

garausiitis 18.05.2010. 10.07

Tagad strauji AŠ komunikācijuspeciālistiem vajadzētu izģenerēt materiālu un nosūtīt aģitātoru šūniņām , ka Dombrovskis ar Kamparu ir pilnīgi loši un tā vietā ,lai sildītu ekonomiku būvējot muzeju ( jo to tālejoši vēl pāris gadus atpakaļ paredzēja Demakova – darītāja ) , tagad tulīt dabūs tiesāties un valsts viņu neizdarības dēļ zaudēs atkal naudu.
Obligāti aizsūtiet materiālu Oskaram, ja nav grūti uzrakstiet paskaidrojumu , jo savādāk puisis sāks kaut ko rakstīt no vecajām aģitācijas lapiņām. Vēl uzrakstiet , lai viņš obligāti pieraksta , ka gadījumā , ja Latvijā pabeigs LNB, koncertzāli un noteikti šo muzeju – viņš būs pirmais ,kas atgriezīsies šeit dzīvot un strādāt. ( piesoliet viņam uzbūvēt Krasta ielā eiropā lielāko Ķirsonburgeru ).

+23
-2
Atbildēt

4

    martins_spravniks > garausiitis 18.05.2010. 10.39

    Muzeju celtniecība piesaistīs mums tūristus, kuri savukārt dos darbavietas. Tātad šīs saistības būtu jāpārņem Šlesera tūrisma aģentūrai . Pēc tam kopā ar Ušakova kungu jābliež augšā muzejs. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tamāra Nolmane > garausiitis 18.05.2010. 13.52

    Nevajag jau visu vainu tikai uz Demakovu novelt – viņa ir tikai lelle. Parādi jau diriģē tāds kungs kā Edmunds Krastiņš, tas pats kas Tautas Partijā!!! Bet ciltstēvs tagad liek ķerties pie visiem salmiņiem, jo pie siles netikšana var draudēt ar nesamaksājamām saistībām.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 18.05.2010. 13.59

    Tas jau tāpat skaidrs, bet arī noziedzīgu pavēlu izpildītāji ir sodāmi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 18.05.2010. 11.59

    Es domāju ,ka RD vajadzētu finansēt Islandes vulkāna pelnu absorbcijas projektu , jo tā tak nogremdēs Rīgas tūrismu un neizdosies tās 50000 darba vietas radīt.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Marija 18.05.2010. 10.34

Kārtējais līgums, kurš uzrakstīts vienos vārtos – par visu samaksās valsts (mēs).
Pilnīgi skaidrs, ka neviens atbildību par šādu līgumu parakstīšanu (Z.Magone) nenesīs.
Lai dzīvo kustība “Par savu kabatu”!

+18
-1
Atbildēt

0

mary75 18.05.2010. 10.48

Cik tur savā laikā, 10 miļjonus, šķiet,VK konstatēja tie trīs brāļi izlietoja paši sev, mīļajiem, pie kam izlietoja vvz kur?
Un tagad šie, tā vietā, lai sēdētu aiz restēm, vai vismaz klusītiņam, draud ar tiesvedību?
Un Demakova, superintelektuāle, gaismas nesēja stulbai tautai ( kā viņa pati teica – kas ir pret NB būvi, tas ir tomsoņa un valsts ienaidnieks) dzīvio pa ārzemēm, un raksta grāmatiņas.
Labi dzīvot Latvijā!

+11
-2
Atbildēt

13

    kristineim > mary75 18.05.2010. 19.04

    KAS NOZIEDZĪGS ir Demakovas darbībā? Iesniedz tiesā prasību! Besī laukā šitādi anonīmi, bezsatura apgalvojumi. Tipiski latvisks gļēvums :( Vēl nosauc par ūsaino, briļļaino vai kā: mož labāk paliks.

    Patiktu, ja Latvija cīnītos PAR, nevis pret. Mož jāuztaisa portāls nav.lv: kur gānīties?

    Personīgi ļoti cienu Helēnu par rīcības spēju. Bez viņas aktivitātēm muļķa “otrās puses” vēl joprojām uzturētu “Projektu” bez tā celšanas, maksājot miljonus gadā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    kristineim > mary75 18.05.2010. 18.55

    Pilnīgi piekrītu!
    Tikai IMHO ieguvums ne tik daudz kultūrai, vairāk izglītībai ar visām tālākejošām sekām. Protams, ka prastai tautai 1 kaste šņabja uz deguna ir pievilcīgāka par LNB kā informācijas, kultūras un izglītības centru Tik izmaksā projekts).
    Un absolūta taisnība par miljonu tēriņiem Projekta “uzturēšanai”. Man pat aizdomas, ka Latvijā daudzi barojās no “uzturēšanas”, speciāli kavējot būvniecību. Džeris49 piemēram?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 18.05.2010. 11.02

    LNB ir vitāli svarīga būve Latvijas kultūrai. Tas, ka tās finansēšanu tik ilgi muļļāja unj beigās uztaisīja valstij neizdevīgu līgumu nekādi nemazina pašas LNB nepieciešamību.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 18.05.2010. 18.02

    “Vai tiešām, jo vairāk naudas, jo vairāk cieņas?”

    Kur esmu teicis ko tamlīdzīgu? Kur esmu apgalvojis, ka LNB pašreizējais būvniecības līgums ir Latvijai izdevīgs?
    Taču nevajag jaukt LNB projektu ar mahinācijām, kas to pavada.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 18.05.2010. 12.43

    Tas, ko izdarīja Demakova, bija noziedzīgi. Bet to nedrīkst saistīt ar LNB “lietderīguma” pakāpi. Tagad jau vispār ir modē nolikt kultūru, jo tā, redziet, ir nelietrderīga, ja nu vien lai uzkačātu nacionālo pašapziņu. LNB būtu apliecinājums, ka mēs spējam paraudzīties uz savu gara mantojumu ar cieņu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 18.05.2010. 13.41

    Simtreiz tev taisnība, bet… Vai atceries to laiku, kad mums visiem likās – “mazliet pacietīsimies un viss sakārtosies. Jā, mums šobrīd grūti, bet mūsu bērniem tā dzīve būs cienijāma.” Nu, mūsu bērni ir izauguši, ir tā dzīve cienījama? Es laikam esmu laimīga māte, jo mani bērni vēl ir Latvijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > mary75 18.05.2010. 16.50

    otra puse > …mēs spējam paraudzīties uz savu gara mantojumu ar cieņu….< ------------ Vai tiešām, jo vairāk naudas, jo vairāk cieņas? Es tā nedomāju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 18.05.2010. 13.21

    Vajadzēja lētāku un funkcionālāku, nabags dimantus nepērk, ja nav galīgi nojūdzies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 18.05.2010. 12.39

    Nosaukt Birkerta projektu par stikla šķūni…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 18.05.2010. 13.02

    Nedomāju, ka taisni tāda veida megavūves ir taisni tas, kas Latvijas kultūrai patreiz visvairāk nepieciešams, nedaudz nesamērīgi priekš nabadzīgākās ES valsts.
    Un, par gaumi, protams, strīdās, bet es par to izskatu sajūsmā neesmu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 18.05.2010. 13.09

    Dzeri, neesi netaisnīgs. Birkerts uztaisīja NB skici 80. beigās – 90.sākumā, neprasot – kas un cik viņam par to būs. Atceries – pilnas avīzes un TV bija ar šausminošiem aprakstiem par to, kādā katostrofālā stāvoklī ir daudzas VB ēkas un ka grāmatas iet bojā?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > mary75 18.05.2010. 11.18

    Vitālais svarīgums nav un nedrīkst būt arguments dižošanās slimības pārņemto politikāņu (Demakova) megaprojektu attaisnošanai.
    Bez tam – pati ēka ir tikai čaula, galvenais ir čaulas satura funkcionalitāte.
    Pagaidām arī nav skaidrs, cik izmaksās neesošā diženuma simbolizējošās čaulas funkcionalitātes uzturēšana.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 18.05.2010. 11.15

    Ei nu ei, dziedāšanas stundas skolā, pulciņi, skolotāju algas, medicīna, bezmaksas izglītība, utt – nav nepieciešamas, bet stikla šķunis, kāds tas būs – nepieciešams?
    Ja kas ir nepieciešams, tad reizes 10 lētāks un kompaktāks, nešķiet, ka Latvija atgādina dzērāju, kuram nav ko dod bērniem ēst, un nav par ko ārstēt, bet, kurš pērk šņabi, jo tas viņam “nepieciešams”?

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu