Iznacis Helēnas Demakovas rakstu krājums • IR.lv

Iznacis Helēnas Demakovas rakstu krājums

35

Apgādā "¼ Satori" iznākusi bijušās kultūras ministres Helēnas Demakovas rakstu krājumu izlase "Nepamanīs. Latvijas laikmetīgā māksla un starptautiskais konteksts".

Grāmatā apkopoti Demakovas raksti, kas tapuši laikā no 2002. līdz 2010.gadam un kuros autore aplūko 21.gadsimta pirmās desmitgades parādības Latvijas mākslā, mēģinot rast to vietu un nozīmi starptautisko mākslas notikumu kontekstā.

„Veids, kādā šī grāmata uzrakstīta, manā izpratnē viens pret vienu sakrīt ar veidu, kā būtu jāuzlūko māksla un jārada literatūra (vai otrādi),” raksta grāmatas izdevējs Reinis Tukišs. “Proti, drosmīgi, ar nerimstošu kaislību saskatīt un parādīt citiem ne-acīmredzamo; ļaujoties plašam atvēzienam, bet ar skrupulozu precizitāti pārbaudot ikvienu faktu, turklāt ne mirkli nekaunoties par savu subjektivitāti.

Tiem cienījamiem lasītājiem, kuri šaubās – veltīt vai neveltīt laiku šīs grāmatas lasīšanai, gribu bilst, ka, manuprāt, tā ir ne tikai izglītojošiem kultūras faktiem pārbagāta grāmata, kas skaidro „laikmetīgo mākslu”, bet arī patiesi laba literatūra, kuras vienīgais sakars ar „laikmetīgumu” ir tas, ka tā uzrakstīta un izdota tagad.”

Grāmata ir bilingvāla – latviešu un angļu valodā – ar vairāk nekā 120 attēliem 368 lappusēs.

Grāmatas tekstu sagatavošanā piedalījās tulkotāji un redaktori: Aivija Everte, Rita Dementjeva, Reinis Tukišs, Andris Mellakauls, Janušs Kaminskis, Valdis Bērziņš, Marianna Auliciema, Līva Ozola, Filips Birzulis, Maija Līne, Ingmāra Balode, Aija Tukiša, Guna Kalniņa, Brigita Stroda, Reinis Rotkalis, Līva Muižniece, Ieva Lešinska.

Grāmata pilnā apjomā bez maksas lasāma arī e-bibliotēkā (lai lasītu, nepieciešams reģistrēties).

 

Komentāri (35)

Kristaps O. 17.05.2010. 23.19

Tomēr jokaini, ka Satori, kas likās tik gaiši tēli, sadarbojas ar Demakovu. Ja nu vienīgi aiz finansiāla izmisuma :( Baigais pārsteigums bija.

0
0
Atbildēt

2

    Viesulis > Kristaps O. 11.07.2010. 22.46

    Tiešām? Savādi. Tas bijis gluži acīmredzams kopš Satori.lv pastāvēšanas sākuma. Vienkārši neviens satori.lv nav vērīgāk papētīji.
    Kāpēc galu galā un par kādiem līdzekļiem tik ilgi varējis pastāvēt tikai 1 šāds portāls? Kāpēc nav bijis analogu?
    + Šobrīd šī saistība jau klaji izpaudusies Nila Konstantinova angažētībā PLL.
    Neviens pilnvērtīgs literatūras/filozofijas portāls šādu “autoru” ar sevi negribētu asociēt. Kāpēc neviens cits, izņemot satori.lv, nav vēlējies izdot viņa literāros varoņdarbus?
    Ja Konstantinovs ir lit/fil autors, tad literatūras/filozofijas tekstu kārtā principā jāuzlūko arī, teiksim, Gēbelsa partejiskās publikācijas, jo arī tās tehniski saucamas par tekstiem. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edmunds Dukulis > Kristaps O. 18.05.2010. 18.59

    Ja nemaldos, Satori direktora Reina Tukiša saistība ar Demakovu meklējama Andrejsalas megaprojekta virzienā, starp citu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu