Muzejnaktī "ieņem" Latvijas Banku • IR.lv

Muzejnaktī "ieņem" Latvijas Banku

22
Andrejs Terentjevs, F64

Līdz ar "Naudas pasaules" apskati apmeklētāji iesaistās diskusijā par izkļūšanu no krīzes

Pirmo reizi Muzeju naktī atvērtajā Latvijas Bankas (LB) ēkā sestdienas vakarā pulcējās liels skaits interesentu, lai ne tikai iepazītu "Naudas pasauli", bet arī piedalītos diskusijā ar bankas ekonomistiem par to, "kā ķirbi pārvērst atpakaļ karietē" jeb kā izkļūt no krīzes.

Gaiši, tumši, krāsaini lietussargi un zem tiem tikpat raiba publika – veci, jauni, ģimenes ar bērniem gaidīja pie LB durvīm krietni pirms atvēršanas. LB ēka pārsteidza ar skaisto arhitektūru. Vakara programmā visi varēja iepazīties ar stāstu par naudu izstādē "Nauda – droša, tīra, skaista".

Interesenti apskatīja LB padomes sēžu zāli, iespaidīgās naudas inkasācijas mašīnas un "Naudas pasauli" – interaktīvu ekspozīciju par naudu un tās lomu ekonomikā vēsturiskajā naudas glabātavā. Tieši par pēdējo bijusi vislielākā cilvēku interese, un LB darbinieki aicina ekspozīciju, iepriekš piesakoties, apmeklēt arī ikdienā. Šāds apmeklējums aizņem divas stundas, interaktīvi iepazīstot naudas vēsturi un veidus, LB ēkas vēsturi, bankas funkcijas un noslēgumā piedaloties jautājumu un atbilžu spēlē, kurā parādīt iegūtās zināšanas.

Izstāde "Nauda – droša, tīra, skaista" iepazīstināja ne tikai ar LB izdotajām naudas ikdienas un jubilejas banknotēm un monētām, bet arī stāstīja par tās netīro pusi – viltojumiem. Šim izstādes stendam bija īpaši liela uzmanība no apmeklētāju puses, un stenda vadītāji rādīja, cik vienkārši ir pazīt viltotu naudu ikdienā un atrast viltotājus, kuri naudas pavairošanai izmanto lāzerprinterus vai citas kopēšanas ierīces.

Lielāko jauniešu interesi un jautājumus izraisīja LB pagalmā apskatāmās četras inkasācijas bruņumašīnas. Katra tiek izmantota atbilstīgi naudas daudzumam, kas tām jāpārved. Lai gan mašīnu bruņojums ir slepena informācija, tomēr uz jauniešu jautājumu, vai tām ir bruņustikli, sekoja pozitīva atbilde.

Pa ceļam atvelkot elpu mīkstos atpūtas krēslos, apmeklētāji nonāca līdz LB padomes apspriežu zālei, kur pie ovālā galda sagaidīja ekonomisti. Viņi aicināja sajust šīs vietas īpašo auru. Interesenti uzklausīja stāstu par LB darbu, apsprieda Latvijas tautsaimniecību, vienojoties, ka izeja no krīzes meklējama līdzsvarotā budžeta un monetārajā politikā, noskaidroja, tieši kurā vietā sapulču laikā sēž LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Banka apmeklētājiem bija atvērta līdz pat pulksten 1 svētdienas naktī, un darbinieki Ir.lv atzina, ka uzņēmuši negaidīti lielu interesentu pulku.

Sestdien vakarā visā Latvijā ikgadējā starptautiskajā akcijā Muzeju nakts piedalījās 112 muzeji un citas citas apskates vietas, kopskaitā ap 200, vēstī aģentūra LETA. Pirmo reizi šādi apmeklētājus uzņēma LB, teātri, Rīgas pils, koncertzāles, bibliotēkas, grāmatnīcas. Starp pasākumu vietām bija arī Rīgas Latviešu biedrības nams, Berga bazārs, klubs "Nabaklab", Saeimas ēka.

Komentāri (22)

ilzeja 16.05.2010. 12.14

vienīgi varētu tiešām visas ankts garumā viss norisināties, nevis 1os vai pusnaktī beigties, bet akcija tiešām ir ģeniāla :)) labākais pasāciens maijā katru gadu :))

+1
0
Atbildēt

2

    Kaspars [FB] > ilzeja 16.05.2010. 12.21

    un Tu 1:10 paliki aiz LB durvim?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilzeja > ilzeja 16.05.2010. 12.52

    1.10 es vēl biju Jūrmalas pilsētas muzejā, līdz Rīgai tikai 2os nokļuvu – paliku aiz durvīm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars [FB] 16.05.2010. 11.24

Interesanta akcija

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu