Nofilmēts kārtējais kautiņš ar kontrolieriem • IR.lv

Nofilmēts kārtējais kautiņš ar kontrolieriem

59
Juris Millers

Divi "Rīgas satiksmes" darbinieki esot smagi cietuši; aizturētā vīrieša nodarījums pagaidām neskaidrs

Piektdienas vakarā "Radio SWH" žurnālists Juris Millers video nofilmējis kautiņu starp "Rīgas satiksmes" (RS) kontrolieriem un jauniešiem, kurā agresija redzama no abām pusēm. Lai arī nemontētajā materiālā kontrolieri nešķiet vairāk cietušie, uzņēmuma pārstāvis ziņo, ka divi no viņiem smagi piekauti. Policijas aizturētā jaunā vīrieša loma incidentā ir neskaidra un par viņa miesas bojājumiem informāciju nesniedz.

Millers nejauši kļuvis par incidenta aculiecinieku piektdienas vakarā ap pulksten 23 Rīgas centrā Čaka ielā, posmā starp Pērses un Blaumaņa ielu. Sociālajā vietnē youtube.com ievietotajā video redzams, kā kontrolieri spārda ar kājām kādu jaunieti. Sitiens ar dūri ticis arī sievietei, kura mēģinājusi jaunieti aizstāvēt.

Sižeta sākumā redzams, kā pieci kontrolieri iesaistās konfliktā ar jauniešu grupu, taču pretī saņem sitienus un spērienus. Jaunieši netraucēti pamet notikuma vietu, bet kontrolieri turpina attiecību noskaidrošanu ar kādu jaunieti. Piecatā viņi tur jauno vīrieti, mēģina izlauzt viņam rokas un nedaudz iekausta. Jaunietis tiek nogāzts zemē un spārdīts. Pēc brīža notikuma vietā ierodas divi policisti, situācija tiek normalizēta.

Konfliktu vērojuši vairāki garāmgājēji un kāda jauniete, kura, pēc visa spriežot, ir pazīstama ar aizturēto un cenšas iejaukties notiekošajā. Jaunietis tiek aizvests uz policijas mašīnu, un pa ceļam konfliktā iesaistītais kontrolieris īpaši norāda filmētājam, ka ir cietis konfliktā un viņam tek asinis. Policijas automašīnā jaunietis tiek iegrūsts.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis aģentūrai LETA skaidrojis, ka konflikts sācies pirms kautiņa ar jauniešu grupu, proti, pēc tam, kad reida laikā no transportlīdzekļa izsēdināta kāda bezbiļetniece. Sieviete uz notikuma vietu izsaukusi vīru, kurš bijis agresīvi noskaņots. Izcēlies konflikts, kurā iesaistījušies garām ejošie jaunieši. Viņi paši uzbrukuši kontrolieriem, un rezultātā divi kontroles dienesta darbinieki smagi cietuši, stāsta Zaķis.

Konflikta rezultātā viens jaunietis aizturēts, to paveikusi Rīgas Pašvaldības policija, kas arī piedalījusies reidā. Pagaidām nav skaidrs, vai aizturētais vīrietis ir minētās bezbiļetnieces vīrs, vai arī kāds no jauniešu grupas. Policija vēl nesniedz ziņas par viņa iespējamiem miesas bojājumiem. Uzņēmumā notiks incidenta izmeklēšana, informē RS pārstāvis.

Millers sarunā ar Ir.lv norādīja uz vairākām pretrunām RS paustajā versijā. Konflikta sākums ir bezbiļetnieces aizturēšana, nevis video sākuma skats, kurā redzams, kā kontrolieri iekausta jauno vīrieti. Ja tas ir bezbiļetnieces izsauktais vīrs, rodas jautājums, kāpēc viņš aizturēts, jo, acīmredzot, nav braucis bez biļetes, bet notikuma vietā ieradies vēlāk, norāda žurnālists. RS atzīst, ka garāmejošā jauniešu grupa, ar ko kontrolieri apmainās sitieniem, nav saistīta ar aizturēto pāri. "Var aizstāvēties pret garāmejošiem agresīviem jauniešiem, bet ir nepieņemami, ka pieci tur un spārda vienu cilvēku," uzsver Millers, piebilstot, ka viens no kontrolieriem mēģinājis iesist arī sievietei, bet nav trāpījis.

Incidenta liecinieks arī uzsver, ka smagi cietušiem kontrolieriem būtu bijis jāizsauc medicīniskā palīdzība, taču tādu viņš notikuma vietā nav manījis. Toties aizturētajam vīrietim asiņojusi seja. Pēc Millera novērotā, policisti, kas konfliktā iesaistījās pēc krietna brīža, iepriekš stāvējuši aiz tuvējā ielas stūra. Millers pēdējā gada laikā vairākas reizes novērojis kontrolieru vardarbību šajā vietā, taču ieprieks nebija izdevies to nofilmēt. Tagad viņš cer, ka RS un Rīgas domes vadība beidzot risinās situāciju uzņēmumā, kas nostāda pasažierus apdraudētā un beztiesiskā stāvoklī.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) incidentu plāno apspriest sanāksmē ar RS vadību ceturtdien, 20.maijā, ziņo LETA. Tā sasaukta jau iepriekš, lai apspriestu pēdējā laikā regulāri notiekošos konfliktus starp RS darbiniekiem un pasažieriem, vērtētu situāciju uzņēmumā kopumā. Tajā tikšot arī pieņemti kādi lēmumi. Rīgas mērs ar preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību pateicas žurnālistam Milleram, kurš nofilmējis konfliktu, un aicina iedzīvotājus ziņot par šādiem gadījumiem.

Savukārt pats Millers, paužot sašutumu par notikušo, publiski uzdevis jautājumu RS vadītājam Leonam Bemhenam: "Kam vēl jānotiek, Bemhena kungs, lai Jūs saprastu, ka nevarat vadīt šo iestādi?" Millers dzīvo minētājā vietā un pa logiem bieži novērojis RS kontrolieru darbošanos, kas arī iepriekš bijusi vardarbīga, tomēr šī ir pirmā reize, kad viņam to izdevies nofilmēt. Žurnālists speciāli publiskojis nemontētu video, lai ikviens varētu novērtēt notikušā apstākļus. Viņaprāt, notikušais ir nepieļaujams 21.gadsimtā, demokrātiskās Latvijas galvaspilsētas centrā. Ja aizturētais jaunietis bija bezbiļetnieks, viņš bija jāsoda administratīvi, bet nekādā gadījumā nedrīkstēja pielietot spēku, uzskata Millers.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Centra iecirknī ierosināts kriminālprocess par Rīgas centrā notikušo incidentu, kurā bija iesaistīti RS kontrolieri, informē policijas inspektore Linda Neimane-Zobena. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas – par huligānismu, ja tas izdarīts personu grupā vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, vai ja tas izdarīts, lietojot ieročus, kā arī citus miesas bojājumu nodarīšanai izmantojamus priekšmetus. Policija aizturējusi 1983.gadā dzimušu vīrieti. Incidenta laikā RS kontrolieriem nodarīti miesas bojājumi, par ko tiks veikta ekspertīze.

Komentāri (59)

jelenavolkova 15.05.2010. 11.45

Nabaga “zaķi”, ne? Man kaitina, ka es ik mēnesi maksāju par e-talonu, bet kaut citi (kā novērots ļoti daudzi) var braukt bez biļetes un, ja iekāpj kontrole, kas nereti ir sievietes, bezbiļetnieki rupji lamājas, grūstās un aizlaižas. Nav nekādas jēgas, jo “zaķi” jau nemaksā- viņi neciena nevienu, ne tos, kas maksā par biļeti, ne tos, kas kontrolē.
Kopš izmantoju sabiedrisko transportu neesmu saskārusies ar kontrolieru rupjību, bet bezbiļetnieki teju vienmēr saceļ haju. Man tas ir apnicis!
Atradušies nabadziņi ne, nedaudz pagrūda čalīti- šausmas! Visus uz menteni un nelaist ārā kamēr nav sods samaksāts. Ja nebūs jaunas sankcijas, tad bezbiļetnieki turpinās klaji ņirgāties par tiem, kas maksā par sabiedrisko transportu.
Ko Tu, Miller, iesaki???

+20
-7
Atbildēt

12

    zigrida_valtson > jelenavolkova 15.05.2010. 18.20

    Jā, Justīne, nemotivēta kontrolieru agresija ir sadisms.
    Es pat nerunāju par to, ka viņiem nav tiesību nevienu aizturēt, kur nu vēl lauzt rokas. Arī par tādu “sīkumu”, ka tas vīrietis nemaz nebrauca ar sabiedrisko transportu ne – kaismīgajiem RS biezādaino darbinieku aizstāvjiem tās ir mazsvarīgas nianses.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > jelenavolkova 15.05.2010. 16.57

    “es ik mēnesi maksāju par e-talonu, kaut citi var braukt bez biļetes”
    Ko piedāvājam? Es arī katru mēnesi maksāju par e-talonu, taču tas nav iemesls atjaunot Latvijā, piemēram, nomētāšanu ar akmeņiem! Ir 21.gadsimts, un šāda zemiska kontrolieru uzvedība NAV pieļaujama.
    RS kontrolieri IR pamatā sadisti, un 90% viņu algas sastāda normālu, ar psihiskām un citām novirzēm nenomāktu cilvēku mocīšana sabiedriskajā transportā.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Aiga Keivomeģe > jelenavolkova 16.05.2010. 02.58

    Kādā ziņā – “RS kontrolieri IR pamatā sadisti, un 90% viņu algas sastāda normālu, ar psihiskām un citām novirzēm nenomāktu cilvēku mocīšana sabiedriskajā transportā.” ?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dagne7 > jelenavolkova 27.05.2010. 17.29

    Ne reizi sabiedriskajā transportā man nav nācies sastapt rupju kontrolieri, taču izaicinošus “zaķus” redzu arvien biežāk.
    Jāparedz iespēja “zaķus” sodīt stingrāk, un galvenais, no soda, ne tikai par braukšanu bez biļetes, nedrīkst atļaut izvairīties, kas šobrīd visbiežāk notiek, jo vainīgais vienkārši izkāpj. Jāsoda arī par nepakļaušanos likumīgām kontroles prasībām vai pretošanos.
    Pretējā gadījumā daudziem pieaugs kārdinājums braukt bez biļetes, bet pārējiem pieaugs biļešu cenas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jelenavolkova > jelenavolkova 15.05.2010. 19.31

    Un kā, Tu Aleksandr, komentēsi video pirmo daļu? Tā tipa ir norma?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > jelenavolkova 16.05.2010. 15.07

    Tādā ziņā, ka tur iet strādāt cilvēki, kuri grib ņirgāties par citiem cilvēkiem, realizēt savas vēlmes nepamatoti sakliegt cilvēkam, sajūtoties no tā briesmīgi vareniem.
    Vakar pat redzēju 53.autobusā tādu skatu – kontroliere saka pasažierim, ka viņa mēnešbiļete nav validēta, tādēļ jāmaksā Ls 2, uz ko pārkāpējs skaidroja, ka vienkārši ir aizmirsis nopīpināt savu e-talonu, taču braucienu skaits viņam nav ierobežots un ir spēkā visos maršrutos visās dienās. Kontroliere uz šo piebildi reaģēja kā psihiski nenormāla – kliedza uz šo puisi, raustīja aiz drēbēm, liekot atvainoties par tiem lamuvārdiem, kuriem viņa esot nolamāta, kaut gan patiesībā viņš nepateica neviena paša necenzēta vārda, tikai patiesi brīnījās, vai tiešām tādā situācijā, kad viņš tāpat ir samaksājis, nevar iztikt ar atgādinājumu, ka validēšana tāpat ir jāveic.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zigrida_valtson > jelenavolkova 16.05.2010. 15.07

    Īsāk sakot, lasot ziņas par šiem konfliktiem, piefiksēju, ka kontrolieriem pēc konflikta ar pasažieriem allaž ir ārsta zīme par miesas bojājumiem. Vai Rīgas satiksme gadījumā nedod tādas zīmes saviem no pabirām salasītajiem kontrolieriem vairumā, lai var ierakstīt tikai datumu, kad viņš ir “fiziski ietekmēts”?!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jelenavolkova > jelenavolkova 15.05.2010. 17.38

    Zini, tie cilvēki vienkārši uzaudzē biezāku ādu, jo stundu no stundas sastopoties ar kretīniem, ir grūti būt laipnam un jaukam.
    Neatbalstu vardarbību, bet nosodu arī to, ka vienmēr vainīgi kontrolieri. Esmu redzējusi tik daudz gadījumu, kad bezbiļetnieki pret kontroli izturas kā pret zemāko šķiru un atļaujas visu, kas ienākas prātā. Un tad vainīgs nav neviens, ja?
    Sadisti ir kontrole, kuri sit cilvēkus, ja Aleksandr?
    Nu, galīgs sviests!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija > jelenavolkova 15.05.2010. 14.42

    Seit ir redzamas sekas, tacu neviens neruna par celoniem – parnemot ekskluzivi darbo e-talona sistemu un ieviesot to Riga, netika parnemtas citas ar to saistitas opcijas – piemeram, pasazieru iekapsana tikai pa prieksejam durvim, uzradot e-talonu vaditajam – ta tas notiek Berline, Londona, Helsinkos, Vašingtona un citas pasaules pilsetas. Otra lieta – noskirt kontroles un pakalpojuma sniegsanas funkcijas.
    par pakalpojumu ir jamaksa, mes par to maksajam videji uz pusi vai pat divas-tris reizes mazak, neka citviet Eiropa (piemeram, Helsinkos autobusa bilete – 3,60 EUR). Protams, varam diskutet par atalgujuma atskiribam, utt. Galvenais, kam japievers sabiedribas uzmaniba – Rigas Satiksmes nespejai saskatit un labot celonus, tadel ari notiek cina ar sekam.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    jelenavolkova > jelenavolkova 15.05.2010. 17.33

    Ok, bet cēloņus jau vairs lielos vilcienos neizmainīs. Situācija ir tāda, ka entie miljoni ir ieguldīti e-sistēmas izveidošanā. Ko nu?
    Atlaist Ļoņu un viss uzlabosies? Nebūsim naivi!
    Jautājums ir par to,kā risināt šo situāciju? Ik dienas bezbiļetnieki pārvietojas vēsā mierā un ļoti bieži vienkārši izkāpj un aizlaižas. Man patika Edgara koments (citēju): “Spēka lietošana nav atbalstāma, tomēr kā jau teicu, es neticu, ka kontrolieri tā vienkārši sit bezbiļetniekus. Situācijā, kad bezbiļetnieki atsakās maksāt sodu, kāpt ārā, draud un sit kontrolieriem, ko viņiem darīt Millera kungs? Saukt policiju. Piekrītu, taču ko darīt tās minūtes kamēr tā ierodas?”
    Ko teiksiet par šo?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > jelenavolkova 15.05.2010. 18.29

    juri miller, vai tu pats esi sapratis, ka esi nofilmējis kā urlu bars sit kontrolierus nevis kontrolieri sit bezbiļetniekus?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > jelenavolkova 15.05.2010. 15.26

    Bet kontroles un pakalpojuma sniegšanas funkcijas tak akurāt ir skaidri nošķirtas: kontrolieris nepārvadā pasažierus, nenosaka biļetes cenu un nesaņem milzīgu algu. Par sabiedriskā transporta, tāpat kā par jebkura cita pakalpojuma izmantošanu ir jāmaksā, un vienīgā kontroliera funkcija ir pārbaudīt, vai pasažieri ir samaksājuši. Piemēra pēc: es ļoti mīlu Parīzi un būtu gatava katru nedēlas nogali doties uz šo pilsētu, taču gluži vienkārši nevaru to atļauties. Vai es, pēc Tavām domām, esmu tiesīga mēģināt iekļūt lidmašīnā bez biļetes un, sacīsim, mesties virsū ar dūrēm vai somu dunci, vai pistoli katram, kas mani nelaiž lidmašīnā?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 15.05.2010. 12.02

Man ar dziļas aizdomas, ka ne jau kontrolieri tā uzreiz metās virsū un sita. Pats esmu redzējis agresiju no “zaķu” puses, tā ,ka nevajag braukt vienos vārtos. Ja reiz biļetes ir jāpērk, tad acīmredzot par braukšanu bez biļetes ir arī jāmaksā sods, nevis jāpretojas tam.

+13
-2
Atbildēt

0

lkimse 15.05.2010. 12.10

par divu mēnešbiļešu cenu Rīgas satiksmē var iegadāties velosipēdu! man šķiet, ka par to ir vērts padomāt.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu