Viņš nebūs mesija • IR.lv

Viņš nebūs mesija

5
Zīmējums — Ernests
Anita Brauna

Nevar kliegt un pats neko nedarīt. E.Gulbja laboratorijas līdzīpašnieks Didzis Gavars sev esot paskaidrojis, ka viņa atbildība tagad ir veselības ministra amats

Didzis Gavars uz tikšanos kafejnīcā Pastnieks zvana divreiz ierodas ar nelielu nokavēšanos. Dienu pēc nominēšanas veselības ministra amatam E.Gulbja laboratorijas saimniekam pievērsta tik liela uzmanība, ka viņš jūtas mazliet apjucis un izsists no sliedēm. Saeimas partijas par viņa kandidatūru tobrīd izsakās atturīgi, tomēr Gavars ir atvērts saziņai ar medijiem, tik vien kā uztraucas, vai viņa teikto nepārpratīs. Varbūt tāpēc vismaz ēdiena izvēlē paliek pie zināmām vērtībām – liellopa stroganova ar kartupeļiem un svaigi spiestas burkānu sulas spirgtumam.

Gavaru ministra amatam ieteikusi paziņa, Jaunā laika politiķe Linda Mūrniece. Lai arī Dombrovska mazākumvaldības statusa un tuvo vēlēšanu dēļ amats varētu šķist neiekārojams, Gavaru pierunāt nav vajadzējis. «Mani uzrunāja, es pārdomāju un piekritu.» Viņam neesot vienalga, kas notiek veselības aprūpē. «Nupat saistībā ar 4.maiju daudz runāja, ka brīvība ir smaga lieta. Tā ir atbildība. Tas arī ir iemesls, kāpēc es sev paskaidroju – tagad tava vieta ir tur. Protams, varu būt neobjektīvs pret sevi. Bet es nevaru kliegt, ka nekā nav, un pats nepiedalīties.» Esat pilsoniski aktīvs? «Tagad esmu. Tā ir viena no atskārsmēm. Ja pilsoniski aktīvo cilvēku ir maz, tad nav jābrīnās, ka kopējais pasākums izgāžas.»

Gavars spriež, ka viņš amatam ieteikts teju 20 gados E.Gulbja laboratorijā iegūtās pieredzes dēļ. Vaicāju, kā viņi ar Egilu Gulbi, Beļģijas latvieti un laboratoriju īpašnieku, viens otru atrada. Gavars stāsta, ka Gulbis ir viņa mātes brālēns. 80.gadu beigās, kad komunistiskais režīms jau grīļojās, Gulbis bija atbraucis uz Latvijas ārstu pirmo kongresu. «Es vēl biju students, bet mēs kopā ar viņu jau skatījāmies, ka varētu darīt to, ko viņš kopš 70.gadu sākuma bija iesācis Beļģijā. Sākām no nulles, izmantojot viņa zināšanas, pieredzi un palīdzību turpmākajās mācībās. Līdz ar to es secinu – ja kādā virzienā pietiekami ilgi un godīgi strādā, tad var daudz sasniegt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu