Valdība noraida kredītņēmēju atbalsta programmu • IR.lv

Valdība noraida kredītņēmēju atbalsta programmu

20
Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Valdība piekāpjas bankām, kas iebilst pret kredīsaistību dzēšanu par 20%

Vairākus mēnešus gatavoto finansiālās grūtības nonākušo hipotekāro kredītu ņēmēju atbalsta programmu neieviesīs. Uzklausot finanšu ministra Einara Repšes (JL) priekšlikumu, valdība trešdien noraidīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto hipotekāro kredīta ņēmēju atbalsta programmu. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) vien norādīja, ka valdība tagad vērtēs, kā palīdzēt grūtības nonākušajiem kredītņēmējiem.

Pret programmu otrdien valdības sēdē asi iebilda Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverions, kurš norādīja, ka bankas kategoriski nevar piekrist programmā ietvertajam nosacījumam, ka parādu restrukturizācijā iesaistīto kredītņēmēju saistības tiek dzēstas par 20 %. Līdz ar to, pēc Tveriona teiktā, bankas šādā programmā nepiedalītos. “Cilvēki nav pazaudējuši darbu uz mūžu, bet kredīts ir uz 40 gadiem. Pēc gada vai diviem viņi atgūs darbu. Izsniedzot nepārdomātus kredītus, mēs jau par to samaksājām ar lieliem zaudējumiem, kāpēc mums vēl šos zaudējumus jāpalielina?” pauda Tverions.

Uzklausot šos iebildumus, finanšu ministrs trešdien sacīja, ka Ekonomikas ministrijas programma, kas sagatavota, ir labākā iespējamā, tā saskaņota ar valsts iestādēm, aizdevējiem un neko labāku nebūs iespējams sagatavot. Repše atzīmēja, ka bankas jau pašas strādā pie kredītu restrukurizācijas plāniem, bet šī programma ir jānoraida. “Es nedomāju, ka šo programmu ir iespējams uzlabot. Jebkura jautājuma atlikšana būtu lieka cerību došana iedzīvotājiem, kas pašreizējos apstākļos nav pareizi, “pauda Repše.

Komentāri (20)

austrisv 12.05.2010. 22.33

Ko tie kredītņēmēji grāba tās mājas 100 tūkst vērtībā???
Tad nu tagad lai paši arī maksā par savu nespēju novērtēt kapitālismu kā tādu! jau skolā macīts, vismaz man, parāds nav brālis! nevajag dzīvot pāri savām iespējām, tad nebūs jāuztraucas un pārējiem nodiokļu maksātājiem nav jāmaksā citu kredītsaistības!

+2
0
Atbildēt

0

Ieva 13.05.2010. 10.27

jautājumi ir divi:
– ar ko tie, kas bija prātīgi un kredītus neņēma, ir sliktāki par tiem, kas tos ņēma un nu prasa palīdzību?
– ja valsts kaut kādā mērā ir gatava kaut daļēji kompensēt kredītus, tad valsts šinī gadījumā nozīmē nodokļu maksātāju naudu, arī manu. Tad kāpēc man būtu jāmaksā tam neapdomīgajam riskētājam? Pat ,ja tās ir bankas, tad kāpēc es, kā bankas klients, nesaņemšu tādas pašu pretimnākšanu, kā tas kredītņēmējs? Ar ko esmu sliktāks?

0
0
Atbildēt

0

murnieks112233 13.05.2010. 09.23

Vai tad tā ir valdība?! Nespējnieku un impotentu bars, kuri domā tikai par savu kabatu!
NEO arests to skaidri parādīja, kas mums par “jauku valdību”.

Nez ko par to teiks SVF, kuri jau ir šo naudu-ap 130 milj. EUR jau iedevuši un programmai bija jāsāk strādāt jau martā kā tas bija paredzēts vienošanās protokolā. Un ko lai dara cilvēki, kuri netiek galā ar savām saistībām, vai lai karas augšā?
Paliek atklāts jautājums: par ko lai rudenī balso????

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu