Švauksta laiks • IR.lv

Švauksta laiks

7

Lai arī uzskatīts par skandālu, filozofijas darba tulkojuma plaģiāta gadījums ir tikai viena sagulēta šķipsna kuplajā Latvijas akadēmiskās un profesionālās nekompetences sasukā

Cik nav gadījies redzēt alkoholisma skartus, pasauli knapi tverošus profesorus, provinciālu priekšstatu pilnus ekspertus un puspriekšniekus, kuru diena vērtību šķiet ieguvusi tad, ja izdevies ko aizliegt vai vismaz stingri ieteikt.

Kad pietrūkst lasāmā, es reizēm ņemu jebkādus burtus savā tuvumā. Dažreiz lasu vārdnīcas, citreiz trauku mašīnas lietošanas instrukciju, noplēšamo kalendāru lasu, ārzemju telefongrāmatās meklēju latviešu uzvārdus. Autobusa dīkajās stundās esmu lasījusi pat TV programmu – vispirms visas anotācijas, tad pārējo pēc kārtas, ko rāda rītā un ko vakarā. Interesanti, ka šajā monotonijā vienmēr gadās neparasti atklājumi. Kādai problēmai uzrodas negaidīts risinājums, veidojas sakarības un atrodas domas.

Tā sanāca, ka tikko pa vakariem izlasīju enciklopēdisko vārdnīcu par Latvijas arhitektiem, dizaineriem, māksliniekiem un visiem pārējiem, kas par tādiem sevi dēvē. Atšķirībā no Vikipēdijas, kur ar lielu interesi izlasu visu ierakstu un uzspiežu uz tālāk vedošām saitēm, šeit vienīgā saistošā lasāmviela man šķita dzimšanas un miršanas gadi, bet jo īpaši vietas, kā arī raduraksti, kurš kuram brālis, kurš dēls, kura sieva un kurš pirmais vīrs, un dažreiz pat māsīca, brālēns līdz pat jebkādam mākslas pieskārienam sestajā augumā. Jo tuvāk mūsdienām, jo vairāk iztēles. Kādam biogrāfijā pie starptautiskajiem nopelniem minēti otrā un trešā kursa obligātie studiju darbi, cits dažos gados pamanījies sarīkot 30 izstādes, vēl kādam kā nozīmīgs profesionāls sasniegums minēta divu nedēļu vasaras skola necilā provinces universitātē. Vai tiesa, ka man prātā palicis gadījums, ka daži cilvēki, izgājuši cauri ārzemju universitātes pilsētiņai, savos CV to nosaukuši par stažēšanos respektablā augstskolā?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu