Satikšanās vieta visiem • IR.lv

Satikšanās vieta visiem

6
Projekta kim? vadītāja Zane Čulkstēna: «Mēs esam uzņēmušies pašnāvniecisku aktivitāšu intensitāti: trīs jaunas izstādes ik četrās nedēļās» Foto — Nils Vilnis
Anda Burve-Rozīte

Mākslas projektam kim? aprit gads, kopš tas Spīķeros vēra durvis apmeklētājiem. Tā nosaukumā saīsināti divi jautājumi. Kas ir māksla? Kas ir muzejs?

Projekta direktore Zane Čulkstēna (27) par mākslas procesiem domāja jau tad, kad mācījās augstskolā, papildināja savas zināšanas Lielbritānijā un organizēja starptaustisku filmu festivālu Latvijā. Viena gada laikā viņas vadītais muzejs kļuvis par regulāru tikšanās vietu cilvēkiem, kurus interesē ne tikai māksla, bet pati dzīve «nevis vienkārši plaknē, bet vairākās dimensijās», saka Zane. Intervijā viņa stāsta, kā ieinteresēt par mākslas projektiem, mūsdienīgu muzeju un ko dara viņa pati, lai kim? būtu saistošs pēc iespējas plašākam cilvēku lokam.

Kas ir pirmais, ko tu pati sajūti, uztver, ieraugi, ieejot muzejā jebkurā pasaules malā?
Es ļoti skaudri sajūtu attieksmi, ar ko muzeji atšķiras Latvijā un citās valstīs. Pasaulē ir muzeji, kur viss, sākot ar norādēm, materiāliem, personālu, fokusēts uz to, lai cilvēkiem būtu patīkami tur uzturēties, lai viņi atgrieztos. Un ir muzeji, jāatzīst, ka arī liela daļa Latvijas muzeju, kur ieejot sajūties tā, it kā būtu kādu iztraucējis, it kā tev būtu jāatvainojas, ka esi ieradies. 

Vai tas ir banāls piemērs, ja minēšu, ka būtiska muzejā ir pat tualete – žurnāliste Ieva Alberte šogad rakstīja vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam un viņa vietniekam Aināram Šleseram par to, ka skaistajā Rīgas Jūgendstila muzejā nav tualetes un apmeklētājiem tas sabojā prieku par pašu muzeju?
Tas nav banāli. Mūsdienu muzeja paradigmas izmaiņa ir būtiska. Jāatzīst, pirms veidojām kim?, mēs apbraukājām lielākos Lielbritānijas, Vācijas, Norvēģijas mākslas muzejus. Kad jautājām, kas ir svarīgākā vieta muzejā, lielākā daļa muzeja menedžmenta pārstāvju atbildēja – kafejnīca.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu