Kirgizstāna lūdz apcietināt Bakijeva dēlu • IR.lv

Kirgizstāna lūdz apcietināt Bakijeva dēlu

14
AFP/LETA
Indra Sprance

Latvija saņēmusi “pretrunīgu un neskaidru” lūgumu apcietināt gāztā Kirgistānas prezidenta dēlu Maksimu

Kirgizstāna nosūtījusi Latvijas Ģenerālprokuratūrai pagaidu apcietinājuma lūgumu gāztā Kirgizstānas prezidenta dēlam Maksimam Bakijevam, kurš patlaban uzturas Latvijā. Kā aģentūru BNS informēja prokuratūrā, Ģenerālprokuratūra steidzamības kārtā Kirgizstānas tiesībsargājošajām iestādēm pieprasījusi papildu informāciju, jo lūguma dokumentu pakete par pagaidu apcietinājuma piemērošanu ir "pretrunīga un neskaidra".

Šādi prokuratūra rīkojusies, jo saskaņā ar Kriminālprocesa likumu prokurors iesniedz izmeklēšanas tiesnesim ierosinājumu par pagaidu apcietinājuma piemērošanu un to pamatojošos materiālus, ja nav konstatēti izdošanas iespējamību izslēdzoši apstākļi. Par tālāko rīcību prokuratūra lems pēc papildu informācijas saņemšanas.

Raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka gāztā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs, kurš ir Latvijas uzņēmēja Valērija Belokoņa biznesa partneris, ir iekļauts Interpola meklējamo personu sarakstā. 32 gadus vecais Maksims Bakijevs tiek meklēts saistībā ar apsūdzībām krāpšanā, un viņa aizturēšanas orderi izsniegusi Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas Pervomaiskas rajona tiesa.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece Ir.lv sacīja, ka Bakijevs ir Interpola meklēšanā, līdz ar to, ja “viņš šajās dienās būtu izdarījis “asas kustības” – veicis kādus likuma pārkāpumus, staigājis garām policijas posteņiem valsts iekšienē vai būtu mēģinājis šķērsot Latvijas robežu, tad viņš būtu bijis aizturēts”.

Mūrniece skaidroja, ka pagaidām policija nav saņēmusi norādes no prokuratūras par to, ka Bakijevs būtu jāaiztur, bet, ja šādas norādes tiks saņemtas, tad policija to darīs. Ministre atzīmēja, ka ģenerālprokurora kompetencē ir izlemt – izdot Bakijevu, ja tam būs juridisks pamatojums, vai ar šo jautājumu vērsties pie valdības.

Pēc Ir.lv rīcībā esošās neoficiālās informācijas, Latvijā šobrīd, iespējams, uzturas ne vien Maksims Bakijevs, bet arī viņa sieva, meita un māte – gāztā Kirgistānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva sieva.

Kā vēstī BNS, "Lursoft" dati liecina, ka Kirgizstānas pilsonis Maksims Bakijevs ir saistīts ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem, ir padomes loceklis SIA "Maval aktīvi", kas nodarbojas ar finanšu pakalpojumu sniegšanu un finanšu starpniecību. Šis uzņēmums viņam pieder uz pusēm ar baņķieri Valēriju Belokoņu, kurš iesaistīts arī uzņēmējdarbībā Kirgizstānā – viņam tur pieder "Manas bank". Maksims Bakijevs ir Belokoņa biznesa partneris arī citā uzņēmumā – viņš ir SIA "Kimmels Rīga" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Kirgizstānas pagaidu valdība izsludinājusi līdz 100 tūkstošu ASV dolāru (ap 50 tūkstoš latu) atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu aizturēt smagos noziegumos apsūdzētas vairākas gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdības amatpersonas, tostarp vairākus viņa brāļus un dēlu Maksimu.

Komentāri (14)

austrisv 10.05.2010. 19.09

Cik zinu, tad Kirgiztānā varu sagrāba nelikumīga valdība. Tā nav tautas vēlēta valdība, bet kaut kāds apvērsums jeb pučš!
Varbūt tāpēc arī pie mums aģitē par prezidentālu republiku, jo nogāzt prezidentu ir viegli un tad var ielikt savējo!

+5
0
Atbildēt

2

    ::Vai cis :: > austrisv 11.05.2010. 07.06

    Šie notikumi atgadina Nikolaje Čaušesku un Elenas Čaušesku “tiesāšanu” – tiesa ilga 2 stundas un tūlīt pēc tiesas abi tika nošauti. No malas tas izskatās vienkārši briesmīgi, un es stipri šaubos, vai viņu vajadzētu izdot. Piekrītu Bet un Andžam.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > austrisv 10.05.2010. 19.52

    Baigi apšaubāmi viss process izskatās. Kur tik ātri izdevies savākt pierādījumus, viss skaidrs – jau vainīgs? Izklausās pēc “revolucionārās sirdsapziņas”, nevis likumīgas un tiesiskas izmeklēšanas. Pievērsīsim uzmanību tam, cik apmierināta bija Krievija ar šo it kā revolūciju.
    Šodienas Dienā pareizi raksta Anna Rodriguezs Mata – būsim modri.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

photocom 10.05.2010. 19.28

Tieši tā !
bakijs vecākās ganās pie batkas lukas
un taisa pret rusijas piāru
jo esot solīts ka nemušīšot nost radus/klanus
tāpēc parakstījis papīru par atteikšanos no krēsla tagad ne
gribot piedalīties lai leģitīma vara
bet tā rōza neturot vārdu – šaujot /kaujot nost
tur viņiem vastok – delo tonkoje
šogad ziemeļi pie varas tad varbūt dienvidi pa vidu – kalni

bet Manas banka = Mūsu banka
baltā zirga nauda un ķimmel alus bakij synam !
&)))

+4
0
Atbildēt

0

snjuu 10.05.2010. 19.03

Mja, ieteiktu džekam pārbizot uz Baltkrieviju… Dažās ES valstīs gan ir prakse neizdot lautiņus valstīm, kur ir nāvessods, vai kur šos var krimināli vajāt, iespējams, pavisam politisku iemeslu dēļ.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu