Iesniedz pieteikumu Munkevica gāšanai • IR.lv

Iesniedz pieteikumu Munkevica gāšanai

9
Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64

Astoņi Jūrmalas deputāti prasa kūrortpilsētas mēra atkāpšanos autoritatīvas un apšaubāmas vadības dēļ

Jūrmalas domes opozīcijai ir izdevies savākt astoņu deputātu parakstus, lai pieprasītu pilsētas mēra Raimonda Munkevica ("Jūrmala – mūsu mājas") maiņu, aģentūrai LETA pavēstījis opozīcijas deputāts Juris Visockis (JL). Savukārt Munkevics atgādina, ka martā līdzīgs mēģinājums izgāzies, un paredz līdzīgu iznākumu arī šoreiz.

Savāktie paraksti pirmdien iesniegti mēram, pieprasot viņa atbrīvošanu no amata. Iesniegumu parakstījuši deputāti Romualds Ražuks (PS), Marija Vorobjova (SC), Māris Dzenītis, Iveta Blaua un  Juris Visockis (visi JL), Zigurds Starks (TP), Aigars Tampe (TB/LNNK), Arnis Ābelītis ("Tev, Jūrmalai"). Jūrmalas domē ir 15 domnieki, tātad balsu Munkevica gāšanai pietiek.

Vorobjova aģentūrai LETA skaidroja, ka viņas pievienošanās opozīcijai esot saistīta ar Munkevica izdarīto spiedienu lietā par Dzintaru koncertzāles līguma noslēgšanu ar konkrētu kompāniju. "Jau sen nebiju apmierināta ar Munkevica darbību, bet šis bija pēdējais piliens," teica Vorobjova. "Priekšsēdētājs vairs nevar panākt pat vienkāršu lēmumu pieņemšanu domes sēdēs, jo deputātu vairākums viņu tur aizdomās par iespējami savtīgu rīcību lēmumu sagatavošanā," saka deputāts Ražuks, kurš tiek minēts kā jaunais mēra amata kandidāts.

Nav izslēgts, ka domes opozīcijai varētu pievienoties arī devītais deputāts – partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) pārstāve Dzintra Homka. Viņa aģentūrai LETA norādījusi, ka līdz šim nav bijusi kopā ar opozīciju, jo nesaskanējušas domas par iecerēto jaunās domes vadības struktūru. Tomēr notiekot dažādas pārrunas, tādēļ viņa neizslēdzot iespēju pievienoties opozīcijai.

Munkevics gan uzskata, ka opozīcijai neizdosies vienoties viņa gāšanai. "Martā jau izgāzās viens mēģinājums mani gāzt," teica Munkevics. Par viņa atbrīvošanu no amata 12.marta sēdē balsoja seši deputāti, bet pret bija astoņi deputāti. Sēdē nepiedalījās Ražuks. Parakstus par Munkevica atbrīvošanu no amata bija iesnieguši opozicionāri Visockis, Blaua, Starks, Tampe, Ābelītis un Dzenītis. Runājot par opozīcijas spēku pieaugumu tagad, Munkevics norādīja, ka neoficiāli minētais jaunais mēra amata kandidāts Ražuks esot "paķēries uz siera peļu slazdā".

Jūrmalas mērs uzskata, ka viņa gāšanas mēģinājumam neesot nekāda sakara ar līgumu slēgšanu "Dzintaru koncertzālē". Kā ziņots, svētdien Latvijas Televīzijas raidījums “De Facto” vēstīja par Munkevica spiedienu slēgt koncertzāles kafejnīcu apsaimniekošanas līgumu ar paša partijas atbalstītājai piederošu firmu.

Opozīcijas deputāti norāda – lai šajos ekonomiski sarežģītajos apstākļos Jūrmalas pilsētas iedzīvotājiem nodrošinātu pilnvērtīgus dzīves apstākļus, mazinātu sociālo spriedzi un pilsētai būtu iespējama attīstība, nepieciešams mainīt pašreizējo autoritatīvo domes darba stilu pret demokrātisku pārvaldes sistēmu. Par to liecinot pēdējā laikā krasi pieaugusī pilsētas iedzīvotāju neapmierinātība ar pašvaldības uzņēmumu bezatbildīgo darbību un domes nereaģēšanu uz iesniegtajām sūdzībām.

Atklājušās arvien jaunas nelikumības pašvaldības uzņēmumos, kas vedinot domāt par iespējamām koruptīvām darbībām. Opozīcija atgādina, ka jebkuram politiķim jābūt neaptraipītai reputācijai un savs politiķa tēls jāsaglabā tīrs. Munkevics savu reputāciju esot sagrāvis.

Kā ziņots, aprīlī Jūrmalas domē tika izveidota partiju apvienības "Vienotība" frakcija. Sākotnēji šis notikums tika saistīts ar centieniem gāzt Munkevicu, taču tūlītēja rīcība nesekoja. Tobrīd paši "Vienotības" pārstāvji nav bijuši īpaši vienoti, jo divi frakcijas locekļi strādāja pozīcijā kopā ar Munkevicu, bet divi – opozīcijā. Valdošajā koalīcijā strādāja Dzintra Homka (SCP) un Romualds Ražuks (PS), savukārt opozīcijā – Visockis un Blaua (JL).

Komentāri (9)

Līga Smildziņa-Bērtu 10.05.2010. 13.21

Tik ATKLĀTI pērkamu cilvēku laikam grūti atrast.Un izskatās,ka viņš tikai iesmīn.Par ko diez tas liecina?

+5
0
Atbildēt

1

    Viesulis > Līga Smildziņa-Bērtu 18.05.2010. 21.42

    Jā, par to, ko jūs domājāt, nesodāmības apziņu.
    kamēr neparādās koruptīvu amatpersonu sekmīgas tiesas precedenti,
    vērotājam ar šo izteiksmi varas vaigā jāsamierinās.
    nedomāju tomēr, ka tā būs vienmēr.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 10.05.2010. 13.21

Tas viss absurds, kas notiek Jūrmalā, liecina tikai par vienu – mērs jāvēl pilsētas iedzīvotājiem pa tiešo, lai tas nebūtu atkarīgs no viena vai divu deputātu balsīm.
Ar to negribu teikt, ka izjūtu kādas simpātijas pret glumo Munkevicu.

+4
0
Atbildēt

0

Anita Brauna 10.05.2010. 17.05

Briest bezasiņu apvērsums
Līdztekus Daugavpilij, Jūrmalā arī palaikam notiek “pašvaldības apvērsumi”. Tā bija domes iepriekšējā sasaukuma laikā, un tradīcija tiek uzturēta arī šajā. Pirmdien savākti astoņu domes deputātu paraksti, un domes priekšsēdētājam Raimondam Munkevicam (“Jūrmala – mūsu mājas”) iesniegts dokuments, kurā prasīts balsojums par viņa paša atcelšanu no amata. Sēdes sasaukšanas laiks, saskaņā ar likumu, ir domes priekšsēdētāja ziņā, taču maksimālais “atelpas mirklis” nedrīkst pārsniegt divas nedēļas.
Opozīcija pārmet Munkevicam autoritatīvu domes darba vadības stilu, kā arī nereaģēšanu uz iedzīvotāju sūdzībām, kas saistītas ar pašvaldības uzņēmumu darbu. Pašvaldības uzņēmumu neapmierinošais darbs un valdonīgs vadības stils akurāt bija tas, kas nesen maksāja krēslu Munkevica Daugavpils kolēģim Rihardam Eigimam. Kaut kādi pēc vienas šnites tapuši formulējumi.
Taču ir viena lieta, kurā Munkevicam būtu jāvieš skaidrība. Publiski jau izskanējis, ka par kaut kādiem plašākai sabiedrībai nezināmiem nopelniem Jūrmalas mērs sniedz palīdzīgu roku kādai gastronomiskus pakalpojumus sniedzošai firmai. Munkevicprāt, tieši ar šo sabiedriskās ēdināšanas firmu līgums būtu jāslēdz “Dzintaru koncertzālei”. Var saprast firmu: tūrisma sezona deguna galā, un kafejnīcas koncertzāles teritorijā ir ja ne zelta, tad vismaz sudraba āderes. Nav skaidrs, kāpēc tas vajadzīgs Munkevicam. Iekams nav skaidrības, katrs pats var meklēt nejaušības vai likumsakarības. Un pie apvāršņa parādās politiķim svarīgais – vismaz tā tam vajadzētu būt – reputācijas jautājums.
Pats Munkevics nezaudē mērenu optimismu – martā jau bijis neveiksmīgs viņa “izšūpošanas” mēģinājums. Tomēr martā Jūrmalas domē vēl nebija politisko partiju apvienības “Vienotība”’ frakcijas, kas mēra amatam gatavojas virzīt savu kandidātu – Romualdu Ražuku.
Skumjākais visā šajā stāstā ir tas, tuvākajās dienās Jūrmalas dome galvenokārt būs aizņemta ar gatavošanos apvērsumam. Citam laika var neatlikt.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu