Rislaki: Latvijā par daudz baiļu, par maz cerību • IR.lv

Rislaki: Latvijā par daudz baiļu, par maz cerību

44
Kaspars Krafts, F64

„Latvijā pēc jūrmalgeitas bija laba iespēja attīrīt politiku, bet nekas nenotika,” tagad secina somu žurnālists un publicists Juka Rislaki

Cilvēki Latvijā ir ļoti vīlušies politikā un demokrātijā. Daudzi domā, ka tas, kas tagad Latvijā notiek, ir politika un demokrātija, bet tā nav. Manuprāt, tā ir vairāk spēle un tirgošanās, un valsts apzagšana, un liekulība. Tā sestdien intervijā „Latvijas Avīzei” stāsta Latvijā dzīvojošais somu žurnālists un publicists Juka Rislaki.

Rislaki atgādina, ka jebkurā sabiedrībā valda bailes un cerības, tomēr Latvijā, pēc viņa novērojumiem, ir īpaši daudz baiļu. „Cilvēki visvairāk baidās par nākotni. Politiķiem ir bailes no tautas un sponsoriem. Tā kā drusku par daudz baiļu un par maz cerību,” spriež Rislaki. Viņš  gan atzīst, ka uz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām pats tomēr raugās cerīgi.

„Vēl pagājušajā ziemā attiecībā uz šāgada Saeimas vēlēšanām es biju liels pesimists. Bet ir notikušas vairākas lietas, kas vieš cerības. Pirmkārt, tautas sakustēšanās Maizīša aizstāvībai, otrkārt, cilvēkiem likusi aizdomāties arī Neo un Ceturtās atmodas tautas armijas publiskotā informācija. Šajā sakarā man radās doma, ka Latvijā būtu jānosaka ne tikai minimālā, bet arī maksimālā alga,” saka Rislaki.

Rislaki arī pauž pārliecību, ka pēc jūrmalgeitas skandāla bija laba iespēja attīrīt Latvija politiku, bet nekas neesot noticis. „Protams, bijušais mērs tagad ir cietumā. Bet citiem skandālā iesaistītajiem – nekas!” viņš saka. „Es gribu tagad aicināt visus latviešus – nāciet, paskatieties, kas Jūrmalā notiek kāpu zonā! Kad pirmoreiz atbraucu uz Latviju, Kāpu iela bija patīkama latviešu iela ar nelielām mājām, dārziem, zemeņu lauciņiem. Bet kas tur tagad būvē pilis un asfalta ceļus caur kāpām? Politiķi, bijušie politiķi. Biznesmeņi. Krievu miljonāri. Latvieši, vecie jūrmalnieki, no Jūrmalas iet prom. Man ir arī jautājums: kā pilsētas domnieks var atļauties būvēt lielu māju un vienlaikus arī nopirkt visdārgāko "Mercedes Benz" auto? Somijā politiķi ļoti nopietni diskutē, vai viņiem ir tiesības bez maksas izmantot pilsētas tramvaju. Vai Latvijā kāds politiķis vispār brauktu tramvajā?”

Rislaki intervijā „Latvijas Avīzei” arī atklāj, ka viņa topošās grāmatas "Atombumba, aukstais karš un Somija" manuskripts ir gatavs, šī grāmata iznāks somiski. Viņa nākamā grāmata būšot par Albertu Kronenbergu. Rislaki joprojām arī zīmē karikatūras un atzīst, ka šajā ziņā ir ļoti pateicīgs Latvijas politiķiem. „Gandrīz katru reizi, kad daži Latvijas politiķi atver muti, man rodas jaunas tēmas. Katrā ziņā Latvijā karikatūristam ir vieglāk strādāt nekā Somijā,” atzīst publicists. 

Komentāri (44)

mary75 08.05.2010. 12.02

Pēc jūrmalgeitas “tauta”lielā vienprātībā iebalsoja saeimā, pie kam lielā daudzumā, taisni skandāla figurantus.
Balsojums pēdējās RD vēlēšanās arī par lielām “tautas” spriestspējām neliecināja.
Nekāda “tauta” Maizīti neaizstāvēja, izņemot niecīgu daļu.
Pēc Neo publikāscijām dzirdējam tikai vārgus šļupstus – “‘nu, kā tā var, ak, nelieši”, un klusums, neviens ielās negāja, kaut arī kur vēl uzskatamāk varēja parādīt, ka tauta tiek apzagta, bez kādām shēmām, tiešā un atklātā veidā.
Daļas tautas attieksme jau tagad – pie visa vainīgs Dombrovskis un SVF, un to kultivē īstie vainīgie, bet, “tauta” pat to nesajēdz.
Tā ka attiecībā uz to, ka “tauta” nu ir ko sapratusi,, es lielas cerības neliktu.
Vispār, cilvēkiem no normālām valstīm ļoti grūti saprast, ka kāda tauta var 20 gadu laikā ļaut tā izrīkoties ar sevi un savu valsti, tas taisnība.

+22
-2
Atbildēt

16

    zz > mary75 08.05.2010. 14.49

    vo, Inese šitas man patīk!Nevis padiskutēt par pamatideju, bet “pieķert” mani trīskāršā diverenciāļa aprēķina metodikas nepārzināšanā…tie 15% bij “nosacīti sakarīgā ” tautas daļa.Tad lūdzu Inese pasaki, kāds ir vidējais latvietis, bez pafosa…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.05.2010. 13.30

    Tam pecisk – mēģināšu vēlāk, patreiz paralēli daru vēl vienu darbu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zz > mary75 08.05.2010. 15.15

    Cienītā, Inese, reiz kādā pašvaldībā nomainījās vadība un izdomāja reformu, atlaižot pilnīgi visus 350 cilvēkus.Nerunāšu par pielīšanas, intrigu un “stučīšanas” atmosfēru, kas sākās un turpinājās pus gadu.Sausais atlikums: līdz tiesai aizgāja 2 cilvēki, kur pa ceļam vienam apsolīja 3kāršu kompensāciju un viņš atteicās no prasības.Tev ir citi fakti?..lūdzu labprāt uzklausīšu mūsu varoņu tautas smago cīņu par savām tiesībām!
    Mēs nonākam, līdz otrai latviešu labākajai īpašībai, kura brīnišķīgi ir atainota Limuzīnā nakts krāsā:mēs esam nenormāli snobi, un tas ko par mums padomās, vai kāds pateiks, tam bieži ir noteicošais mūsu darbībā.Es zinu vienaudžus, kas pa ielu kaunās nest spaini, jo kā gan viņš izskatīsies…un tā tālāk….tāpēc pie mums var pastāvēt kurpju veikali uz katra stūra, jo nepārtraukti ir visam jābūt modernam un jaunam!Mūsu mašīnas-vispār auts!
    Un visi mani personāži ir ar 2-3 augstākajām izglītībām un nav valsts ko viņi nav redzējuši…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 08.05.2010. 22.30

    ganemans

    Jūsu runa neapšaubāmi ir dziļas gudrības pārpilna, jo neviens vārds no tās man nav saprotams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 08.05.2010. 21.54

    Kollēga, ko nu šaustīt tautu, ja arī Diena pēc Jūrmalgeitas aicināja balsot par TP:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Nils > mary75 08.05.2010. 12.27

    Dzeri, tas tiesa par simt procentiem. Esam stulba tauta. Kauns un negods.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.05.2010. 12.47

    Jā, es te biju nesen Segliņa un Spurdziņa dzimtenē, Aizputē, vairums par Vienotību nebalsos, balsos visvairāk par ZZS, jo tie, tomēr, par zemniekim un Lembergs, tomēr, saimnieks, Vienotība tikai runā, bet, neko nedara, to komandē SVF, vēl dažiem patīk Šķēle, jo “saprot, ko runās”, utt., tādā garā.
    Par Segliņu gan tur visi ņirdz, bet, par Spurdziņu atsauksmes labas. Lūk, tā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 08.05.2010. 12.54

    Es ierosinu to risināt šādi – vajag lapu, kurā ir izskaidrots, ko Vienotība/Dombrovskis dara. Katru reizi, ka ir šādi argumenti, iedot lapu, lai cilvēks izvērtē, vai tas ir pietiekami, vai nav.

    Katrā ziņā nevajag ielaisties diskusijās par Lembergu vai Šķēli – ir skaidrs, ka tur var patērēt enerģiju, tā arī cilvēkus nepārliecinot. Kad viņi patiešām redzēs alternatīvu, šie kungi neliksies tik labi.

    Dzeri, vai tu negribi uzrakstīt man uz [email protected]? Ir pāris lietas, ko gribētu apspriest.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > mary75 08.05.2010. 15.02

    Pamatideja, ka , pieņemsim, 95% no tautas ir gļēvi kalpi, kas slikti ož un interesējas tikai par iespēju nopelnīt liekus 5 latus un ieraut šnabi , ir reti dīvaina un man šķiet Stendzinieka vai viņam līdzīga radījuma cienīga, tāpēc es neredzu, par ko te diskutēt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > mary75 08.05.2010. 13.38

    Lāga nesapratu – no 100% atņemot 5% man nu nekādi nesanāk 80%? Tas pirmkārt. Otrkārt, jebkurā sabiedrībā no 100 cilvēkiem tikai 16 cilvēki ir līderi, ietverot līdera jēdzienā arī spēju patstāvīgi spriest, un šajā ziņā latvieši nav ne labāki, ne sliktāki par citām tautām.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    zz > mary75 08.05.2010. 13.08

    tu runā par pamatproblēmu!Attīstam un pastiprinam ideju.Latvieša genofonds ir kapitāli sačakarēts un “jēdzīgu” cilvēku pie mums ir ap 5%.Ciparu varu pamatot ar personīgiem pētījumiem un faktiem.latvieši ir gļēvi, bailīgi un ar dzelzsbetona kalpa sindromu.Nu neesam mēs varoņu un “stipru raksturu” nācija.Kompleksu un neizlēmības nomākta tautiņa.vēlreiz atkārtošos 5% ir super cilvēki!Jūs te stumdat santīmus un spriežat, kā pārmācīt šōs 5%! da viņi tāpat visu saprot un spēj saprast kas ir cilvēks bez pamatizglītības un cilvēks kurš esot valsts amatos kļūst par bagātāko cilvēku LV.Runa iet par atlikušajiem 80% tautas!!Jūsu argumenti viņiem pie kājas, tur tauta domā kā lētāk paēst, kā tikt pie liekiem 5 latiem.Tu iedod vi`ņam polšu un viņš nobalsos par jebko.un jūs protams riebumā atgriežaties, no šiem degradētajiem plebejiem, kas nav ģērbti atbilstoši, kam nav modernas frizūras un kas slikti ož!Atkārtojos viņu ir vairākums, jūs kļūdaties domājot ka tie ir atsevi“sķi elementi!

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 08.05.2010. 12.35

    Ir tā kā tu saki, bet nedrīkstam nolaist rokas. Ir jāorganizē, ir jāaicina cilvēki. Tādi diemžēl latvieši ir – stumjami un grūstāmi, bet citu tautu mums neviens nedos.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    dagne7 > mary75 08.05.2010. 13.37

    …attiecībā uz to, ka “tauta” nu ir ko sapratusi, es lielas cerības neliktu…

    Taču, neskatoties uz to, tas laikam ir vienīgais uz ko mēs varam cerēt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 08.05.2010. 16.39

    Neviens tagad nekur neies, nekādos protestos.
    Protestēs tikai tad, kad nesaņems vairs algas. Tagad daudzi klusē, jo viss jau vēl ciešami. Skat, pie lielveikaliem mašinu rindas tāpat un nekas nemainīsies, bet sakodīs tikai zobus un tā līdz tam brīdim, kamēr soc budžets būs tukšs un lagas vairs nebūs par ko maksāt. Tad jā, jo nebūs kur sprukt!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 08.05.2010. 12.36

    Daudziem vienkārši pietrūkst drosmes stāties pretī atklātam cinismam. Lielās un vecās demokrātijas to jau ir izslimojušas, tāpēc melojošs politiķis tur vienkārši saņem spērienu par pakaļu. Pie mums – vai, kungs sameloja, kā tad tā, taču viņš vienīgais man pamet garoziņu.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 08.05.2010. 12.32

    Mani sen jau nodarbina jautāums – vai tas aiz stulbuma, vai tāpēc, ka pa īstam liela daļa cilvēku nemaz nenosoda un uzskatu tās metodes par pieņemamām? Un stulbākais, ka apstiprinoša atbilde uz katru no šiem pieņēmumiem, vieš maz cerību.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

LolitaOzolina 08.05.2010. 14.19

Latvieši ir stipra tauta un vienmēr tāda ir bijusi. Daudziem gan ir izdevīgi nepārtraukti “borēt”, cik latvieši esot gļēvi, neuzņēmīgi un vēl nez kādi, taču tās ir pilnīgas muļķības. Arī zagļi ir visās tautās un problēmas arī ir visās valstīs.

Tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijā šobrīd ir nepieciešamas lielas pārmaiņas. Vai tās nesīs “Vienotība”? Nedomāju, bet šobrīd tas ir labākais variants, kas mums ir. Līdz vēlēšanām diez vai paspēs izveidoties kas jauns un, lai varu nepārņemtu kremļa pakalpiņi, uz vēlēšanām ir jāiet un jābalso par tiem, kuri spēj savākt vismaz 5% balsu un nav galīgi sasmērējušies.

Kas attiecas uz Šķēli, Lembergu un Šleseru, tad šiem vīreļiem jau sen bija jāsēž aiz rūtainām restēm un esmu pārliecināts, ka par to ir arī tautas vairākums, vienīgi nepieciešams regulāri atkal un atkal atgādināt par šo darboņu “darbiem” – priHvatizāciju afērām, Jūrmalgeitu utjp.

+17
-1
Atbildēt

3

    Lauris > LolitaOzolina 09.05.2010. 09.00

    Ir smagi piekrist, ja par tautas stiprumu jādomā brīžos , kad viņa tiek čakarēta. Latvijas cilvēki pilnīgi vēl nav gatavi demokrātijai, jo uz vēlēšanām iet ar domu, ka ievēlēs politiķus, kuri par tautu rūpēsies, bet nav iepriekš ielikuši likumdošanā pamatus, kas notiks , ja būs tādi politiķi kā AŠ kvadrātā un viņu kompānijas (ievēlētie deputāti, piekritēju grupas), kuri šo valsti izkampuši un bezkaunīgi bīda sevi no jauna politikā, lai likumdošanā par viņu sodīšanu nekas netiktu mainīts.
    Tauta būtu stipra tad, ja spētu saņemties, vienoties par vienotu spēku ( bet ja izslēdz šajā brīdī ārā ,,Vienotību,,, tad kas tad paliek), kurš sakārtotu likumdošanu un ar tās palīdzības nokārtotu, ka tiem kam jāsēd to arī darītu.
    Ja mēs tagad nespēsim vienoties un uz vēlēšanām iesim ar domu, ka tie kas nāk, ,,lai strādātu,, sastrādās, ka ne tikai caur Jūrmalu būs pretīgi braukt, bet nebūs vairs kur braukt vispār.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zz > LolitaOzolina 08.05.2010. 15.00

    Eduard, beidz “atgremot” stereotipus!Stipra kur?! Jā, protams, kārtīgi pastrādās mēs mākam…es runāju par garu.Un tagad piemērs:kas notiek, ja sākās “stipro” latviešu čakarēšana darba kolektīvos? 95% noliec galvu un piekrīt pilnīgi visam, ko darba devējs ar viņiem dara!Nepiekrīti?…kur ir pilsoniskā)personiskā )drosme?Kur…dominē, draugs, gļēvums un bailes.
    Atceries, kā šlesers publiski apvainoja kaut kādu policijas ģenerāli, atceries viņa atbildes šļupstus un noliekto skatu?Es šeit neredzu ne drosmi, ne gara spēku.Un tā ir visur!
    Nerunāsim par šleseriem, tie ir nekauņas, kam nav pat sirdsapziņas kaunēties…
    Kad latvietis sāk kaut ko protestēt un runāt, pareizi pārsvarā pēc pus polša!
    Nepārproti mani, es cienu savu tautu, bet savos meklējumos, kāpēc mūs tā visi drāž, diemžēl esmu nonācis pie šādiem secinājumiem…sevī vainu meklējam sevī..

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > LolitaOzolina 08.05.2010. 16.46

    Nesaprotu, kāpēc Tev Vienotībā nav pietiekami labi politiķi?
    Kur tad tos ideālos rausi, kas visu sakārtos mūsu pašu vietā, pie tam par daudz mazākām algām nekā biznesmeņiem!
    Kurš ies politikā, ja vecas vecenes un veči tik bļauj, ka deputātiem vajag maksāt ne vairāk kā 300 Ls algu?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ronalds_vuskans 08.05.2010. 14.56

Nepiekrītu biežajai kalpu, vergu utt tautas daudzināšanai.
Domāju, savā dziļākā būtībā, latvieši ir godprātīgi,krietni un labestīgi cilvēki, tādēļ bezspēcīgi nekaunības, klajas nelietības un cinisma priekšā.
Pastāv aizdomas, ka politiķis ir prasts blēdis, bet izrādās, ka visu izkārtojis likumīgi. Un ielās izgājušam latvietim pierāda, ka likumus pieņēma viņa paša iebalsota Saeima, ka tādas ir bijušas viņa paša vēlmes…
Un latvietis iet mājās, un domā, ka bērnus jāapģērbj un jāpabaro. Un jāizdzīvo.
Kur tad tā tantiņa laukos lai ņemtu padomu, ja priesteris misē neaizmirst atgādināt, ka jālūdz par ģimenes vērtību turētājiem, par tiem kungiem, kas baznīcas ceļu noasfaltēja, ja pagastvecis no TP malkas naudu iedeva…
Nu vismaz ZZS, tak jau lauku cilvēki, tie pilsētnieki tik vīzdegunīgi.
Daudz atkarīgs no tā,cik un kā Vienotība spēs runāt ar lauku cilvēkiem, pensionāriem.

+14
0
Atbildēt

2

    zz > ronalds_vuskans 08.05.2010. 15.03

    paga, paga, kāda vienotība…man gan vairāk liekas, ka ar tām lauku tantiņām labāk un sirsnīgāk parunās Dzintars, nevis krrrristovskis…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > ronalds_vuskans 09.05.2010. 14.06

    .. tādēļ bezspēcīgi nekaunības, klajas nelietības un cinisma priekšā…
    ——
    Pietiek vēlēšanās saņemt vien 5% + 1, un ir tiesības tikt pie nepelnīti “lielas” teikšanas caur “ietirgošanos” VALDOŠAJĀ koalīcijā, teikt ka tauta piedevusi iepriekšējos “grēkus” (kaut 95%-1 ir pret), bet partija, ar lielāko tautas atbalstu, var palikt “pie ratiem”?
    Vai tas nav cinisms pret vēlēšanu jēgu? Tas mazina motivāciju piedalīties vēlēšanās. Varbūt varam pieprasīt to nepieļaut? Man iespējamā konkrētā rīcība patreiz nenāk prātā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu