Lubānas ezera ūdens appludinājis 100 hektārus • IR.lv

Lubānas ezera ūdens appludinājis 100 hektārus

14
Gatis Dieziņš, LETA

Pašlaik tiek apzināti zaudējumi, vēlāk arī sāksies darbs pie Kalnagala slūžu atjaunošanas

Lubānas ezera ūdens Madonas novadā appludinājis laukus 100 hektāru platībā, citējot Madonas novada domes priekšsēdētāju Andreju Ceļapīteru (TP), ziņo LETA. Šajos 100 hektāros ir sējumi un sējai sagatavotās platības. Kā vērtē Ceļapīters, kritiskā situācija ir garām un ūdens apjoms uz laukiem samazinās.

Finansiālā ziņā zaudējumi, kas saimniecībām radušies, vēl nav aprēķināti. Lai kompensētu radītos zaudējumus, novada pašvaldība plāno vērsties pie Zemkopības ministrijas un premjera ar lūgumu segt zaudējumus no līdzekļiem, kas paredzēti ārkārtas gadījumiem.

Kā ziņots, 4.maija pēcpusdienā Lubānas ezera ūdens pārrāva Kalnagala slūžas – tika bojāts slūžu aizvara mehānisms un ūdens izplūdis aptuveni 100 hektāru lielā teritorijā divos pagastos – Ošupes un Barkavas pagastu. Nākamās dienas vakarā veiksmīgi izdevās apturēt ūdens straumi pie bojātajām Kalnagala slūžām, ar ceļamkrānu Lubānas ezerā ieguldot deviņus metrus garas dzelzsbetona konstrukcijas. Slūžu vietā ieguldītās dzelzsbetona plāksnes gan esot avārijas risinājums, un salūzušās slūžas nepieciešams atjaunot.

 

Komentāri (14)

murnieks112233 07.05.2010. 17.10

Jāā…meliorāciju kā profesiju iznīcināja…drīz puse Latvijas būs zem ūdens ne tikai ekonomiski, bet arī fiziski…

+2
0
Atbildēt

0

Driimeris 07.05.2010. 18.23

denacionalizējām radot īpašniekiem tikai tiesības bez pienākumiem- tagad saņemsim augļus…meliorācija, polderi, dambji, drenāžas grāvji u.tml., kad tas viss bruks…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu